Reklam
Reklam

Fındıkta stoklar eriyor, yeni sezonun yolu açılıyor

findikta stoklar eriyor yeni sezonun yolu aciliyor J73Ls5uA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Haziran, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
0

Giresunlu fındık tüccarı Mustafa Kankaya, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) elindeki fındık stoklarını satışa çıkarmasının, yeni dönem öncesinde hür piyasada fiyatların önünü açacağını söyledi. Kankaya, satışların hem fiyat istikrarı hem de endüstrici açısından olumlu tesirleri olacağını belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), elinde bulunan 2022-2023 dönemi levant kalite fındıkları tekrar satışa çıkardı. Giresun’un tarihi fındık pazarı esnafından Mustafa Kankaya, bu satışların hem hür piyasayı düzenlediğini hem de endüstrici için kritik bir rol oynadığını söyledi.

Fındıkta yeni dönem öncesi TMO satış hamlesi

TMO’nun satış atılımını beklenen bir rekolte düşüklüğü karşısında piyasada panik havasını engelleyerek fiyat istikrarını sağlayacağını belirten Kankaya, “Fındıkta yeni hasat periyoduna yaklaşılırken, TMO’nun elindeki stokları satışa sunması önümüzdeki dönem özgür piyasada hem endüstrici hem de fiyat açısından olumlu yansımaları olacaktır. Zira ihracatçı elinde eser yoksa ve piyasadan tedarik edemiyorsa, TMO’dan aldığı fındıkla üretimine devam edebildi. Böylelikle hem TMO’nun stoku pahalanmış oldu hem de Giresun üzere vilayetlerde iktisada katkı sağlayan sanayicimiz korunmuş oldu. Öbür taraftan da TMO’nun fındık stoku eridiği için hür piyasada fiyatların önü açılmış olacaktır” dedi.

Don afeti sonrası fiyatlar tırmandı

Sezon uzunluğunda özgür piyasanın inişli çıkışlı sürecinin de pahalandıran Kankaya, “Sezon başında özgür piyasada fındık fiyatları 125 TL düzeylerinde başladı ve bu fiyatlar uzun müddet korundu. Zirai don risk telaffuzlarının akabinde piyasalarda yaşanan fiyat değişimi yaşandı. Don afeti yaşanmadan evvel fiyatlar 125 TL bandında stabil durumdayken, bu sayı zirai don riskiyle 220 TL’ye kadar çıktı. Bu artış üzerine TMO, elinde bulunan 2022-2023 dönemine ilişkin levant kalite eserleri 125 TL’den piyasaya sundu. Bu da hür piyasadaki fiyatların tekrar 180 TL düzeylerine kadar düşmesine yol açtı. TMO’nun bu atılımının birtakım etraflarda eleştirilse de aslında yeni dönem için olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. Şu an itibariyle TMO, 5 bin 360 kilogramlık fındığı 160 TL’den satışa sundu. Bu durum kısa vadede fiyatlarda baskılasa da uzun vadede stokların tüketilmesi, yeni dönem fiyatlarının önünü açacaktır. Aksi halde bu stoklar, mümkün bir rekolte düşüklüğünde piyasayı tehdit ederdi” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Çorum’da kazaya karışan sürücü aracını bırakıp kaçtı

corumda kazaya karisan surucu aracini birakip kacti Ia1FOKmg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Haziran, 2026 04:30 tarihinde yayınlandı
0 0

Çorum’da kırmızı ışıkta bekleyen araca arkadan çarpan sürücü, kazanın ardından otomobilini bırakıp kaçtı. Kazada 2 kişi yaralandı.

Kaza, gece saatlerinde Akşemseddin Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, kırmızı ışıkta bekleyen 05 KG 119 plakalı otomobile, arkadan gelen 31 AIL 407 plakalı başka araç çarptı. Kazada otomobilde bulunan Y.E. ve H.S.K. yaralandı. Kazanın ardından sürücü, aracı olay yerinde bırakarak kaçtı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan yaralılar, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Polis ekipleri, sürücünün yakalanması için çalışma başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin