Reklam
Reklam

Fındıkta rekolte tespit çalışmaları başladı

findikta rekolte tespit calismalari basladi R4p35tKB
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
0

Ordu’da fındıkta rekolte tespiti için oluşturulan komite, 400 noktada yürüteceği çalışmalara başladı.

Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde 11 farklı kurumun iştiraki ile oluşturulan komite fındık tarımı yapılan ilçelerde rekolte çalışmalarına başladı. 2 hafta sürecek çalışmalarda çotanak ve kollar sayılarak zararlılar, hastalıklar, fındıkta doluluk oranlarının tespiti yapılacak sonrasında ise varsayımı rekolte açıklanacak.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Perşembe ilçesindeki bir fındık bahçesinde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi.

“400 noktada çalışmalar yapılacak”

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, her yıl olduğu üzere kesim paydaşlarının tamamının iştiraki ile iddiası rekoltenin belirlenmesi için çalışmaların gerçekleştirildiğini kaydetti. Altınordu ve Gülyalı ilçelerinde bu çalışmalara başlandığını söyleyen Yılmaz, çalışmaların kıyı bölümündeki bahçelerden başlayarak orta ve yüksek kesitlerde devam edeceğini, bu mevzuda hayli titiz bir çalışma yapıldığına dikkat çekti. Vilayet genelinde 400 noktada varsayımı rekolte tespiti için fındık kollarında sayım yapmak suretiyle çalışma yapılacağının bilgisini veren Yılmaz, rekolte için en gerçekçi sonuca ulaşmaya çaba göstereceklerini vurguladı. Yılmaz ayrıyeten, vilayet genelinde kahverengi kokarca zararlısına yönelik yürütülen çalışmaların önemli sonuçlar verdiğine dikkat çekerek, kokarca zararlısının popülasyonun kıymetli oranda baskılandığını da kelamlarına ekledi.

“Çalışmalar, bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ise, rekolte tespit çalışmalarının teknik takımlarca yapıldığı söyledi. Rekoltenin belirlenmesinde en gerçekçi çalışmanın bu olduğuna işaret eden Soydan, “Rekolte belirleme grupları bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor. Bu etapta çotanakların boş ve doluluk oranları tespit ediliyor. Ayrıyeten fındıkta küllenme ve kahverengi kokarcanın vermiş olduğu ziyanlar bu süreçte inceleniyor ve rapor ediliyor. Daha evvelden açıklanan rekolteler var. 609 bin ton bir kurum, 520 bin ton farklı kurum açıkladı. Bunlar saha çalışmaları olmadan masa başından açıklanan rekolteler. Her vakit dediğimiz üzere fındık rekolte belirleme çalışması masa başında değil fındık bahçesinde olur. Takımlar özverili çalışma yaparak bir sonuca ulaşmaya çalışıyorlar. Gerçeğe en yakın rekolte bu çalışma sonrası ortaya çıkacaktır” biçiminde konuştu.

100 fındığın 75 tanesi çuvala girecek

Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’ndeki bir fındık bahçesinde yapılan çalışmalarda ise 100 tane çotanak kırıldı. Bu fındıklarda 13 adedinin içerisi boş çıkarken, 12 adedinin ise kokarca ve farklı böceklerin ziyanına uğradığı, bu kapsamda ise 100 adet fındıktan 75 adedinin çuvala girileceğinin tespit edildiği, bu sonucun bahçelere nazaran farklılık gösterdiği belirtildi.

Programda Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da incelemeler ve açıklamalarda bulundu.

Ekipler, kıyı kesitlerinden başladıkları çalışmaları yüksek kısımlara yanlışsız 2 hafta boyunca devam ettirecek, sonrasında ise iddiası rekolte açıklanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Rektör Özölçer Dünya Şampiyonu Basancı’yı kabul etti

rektor ozolcer dunya sampiyonu basanciyi kabul etti tLIZQiZc
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, FISU Dünya Üniversiteler Combat Sporları Şampiyonası’nda dünya şampiyonu olarak Türkiye’ye büyük bir gurur yaşatan millî sporcu ve BEUN Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Sude Nur Basancı’yı kabul etti.

8-13 Haziran 2026 tarihleri arasında dünyanın farklı ülkelerinden başarılı sporcuların mücadele ettiği organizasyonda Muaythai branşında ringe çıkan millî sporcu Sude Nur Basancı, şampiyonluk yolunda güçlü rakiplerini yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

Uluslararası arenada elde ettiği tarihi başarının ardından Rektörlük makamında gerçekleştirilen ziyarette, Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, dünya şampiyonu Sude Nur Basancı ile başarı yolculuğu ve şampiyona süreci hakkında bilgi aldı. Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, göstermiş olduğu üstün performans ve kazandığı dünya şampiyonluğu dolayısıyla Basancı’yı tebrik ederek teşekkür belgesi ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin kuruluş yılı olan 1924’ü ve kuruluş adı Maden Mühendislik Mektebini simgeleyen özel plaketi de başarılı sporcuya hediye etti.

Rektör Özölçer’den Dünya Şampiyonuna tebrik ve plaket

Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, ziyaret kapsamında yaptığı konuşmada şu ifadeleri dile getirdi:

“Üniversitemizin ve ülkemizin adını uluslararası alanda gururla duyuran sevgili öğrencimiz Sude Nur Basancı’yı yürekten kutluyorum. Dünya şampiyonluğu gibi son derece önemli bir başarıya ulaşmak büyük emek, disiplin ve kararlılık gerektirir. Sude Nur’un daha önce de elde ettiği dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonluklarındaki dereceler; azmin, inancın ve sistemli çalışmanın da en güzel örneklerinden biridir.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak öğrencilerimizin akademik başarılarının yanında sportif, kültürel ve sosyal alanlarda da en iyi şekilde yetişmelerini önemsiyoruz. Sude Nur Basancı, kazandığı altın madalya ile hem ülkemize hem de üniversitemize yeniden büyük bir sevinç yaşatmıştır. Sevgili öğrencimizi, değerli antrenörlerini, Spor Bilimleri Fakültemizin kıymetli akademisyenlerini ve bu başarıda emeği bulunan herkesi gönülden tebrik ediyor; değerli öğrencimize spor kariyerinde ve yükseköğrenim hayatında başarılarının artarak devam etmesini diliyorum.”

Ziyaret, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin