Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2024 00:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Fındık üreticilerine erken hasat uyarısı: “Rekolte ve kalite kaybı yaşanabilir”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yaklaşan fındık hasat sezonu öncesinde üreticilere ‘erken hasat yapmamaları’ uyarısında bulunarak, “Erken toplanan fındıklarda aşırı su kaybı, fındık içerisinin boşalması, randıman kaybı ve kilo kaybı gibi problemler yaşanabiliyor. Bu, fındığı sattığımız zaman kilo kaybından, randıman kaybından dolayı hem cebimize girecek olan paranın ekonomik yönden azalması, hem de fındığımızın kalitesi açısından ihracatımız açısından da bir kalitesiz bir fındık oluşmasını ortaya çıkarır” dedi.
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan ve en çok Ordu’da üretimi yapılan fındık hasat sezonuna sayılı günler kaldı. Her yıl ilgili komisyon tarafından fındık hasat tarihleri sahil, orta ve yüksek kesimler için açıklanırken, bazı üreticiler fındık bahçelerine erkenden giriş yaparak, tam olgunlaşmamış fındığı toplayabiliyor. Hasadı erken yapılan fındığın, rekolte kaybı ve kalite düşüklüğüne neden olduğu belirtiliyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, erken hasattan kaçınmak için fındık toplama tarihlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Soydan, önümüzdeki günlerde Fındık Toplama Tarihlerini Belirleme Komisyonu tarafından hasat tarihlerinin açıklanacağını belirterek, “Ama ne kadar tarihler açıklanmış olsa da biz bahçemize girerek bahçemizde fındıklarımız olgunlaşmış mıdır, olgunlaşmamış mıdır? Diyerek bir kontrol etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Dış kabuğu sararan fındık olgunlaşmıştır"
Fındığın dış kabuğunun sararmış olması olgunluk belirtisi olarak kabul edilirken, Soydan, “Bahçesinde toplama tarihini geldiğini düşünen üreticimiz varsa fındığını toplayabilir ama tabii ki topluma tarihlerini belirleyen komisyon teknik olarak da fındıktaki su oranlarının tespitini yaparak, toplama tarihler de ona göre açıklanıyor” ifadelerine yer verdi.

“Fındık hasat tarihleri erkene alınabilir”
Geçen yıl sahil kesimde 12, orta kesimde 19 ve yüksek kesimlerde 26 ağustos olarak belirlenen hasat tarihlerinin bu yıl öne çekilebileceğini belirten Soydan, “Tabi bu sene havalar hem bahar hem yaz dönemi ciddi bir sıcak mevsim normalinin üzerine seyrediyor. Yani fındıklarda böyle erken başlama ihtimali yüksek. Ama bu süreci takip edelim. Erken toplanan fındıklarda aşırı su kaybı, fındık içerisinin boşalması, randıman kaybı ve kilo kaybı gibi problemler yaşanabiliyor. Bu, fındığı sattığımız zaman kilo kaybından, randıman kaybından dolayı hem cebimize girecek olan paranın ekonomik yönden azalması, hem de fındığımızın kalitesi açısından ihracatımız açısından da kalitesiz bir fındık oluşmasını ortaya çıkarır" diye uyardı.

"Toplama tarihleri açıklanacak"
Soydan, fındık üreticilerine şu şekilde seslendi: "Bunlara dikkat edelim. Çünkü sonuçta ciddi maliyetler yaptık. Fındığımızı en iyi şekilde, randımanlı şekilde randıman alabilecek bir olgunluğu sağlamadan toplamamaya gayret edelim. Çünkü fındık bizim her şeyimiz. Bir yıl bekledik, burada erken topluyorsak da bunları yapmayalım. Toplama tarihleri önümüzdeki günlerde açıklanacak. Fındık olgunlaşmadan bahçeye girmemeye gayret etmemizde fayda var."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çay üreticileri yaş çay sezonu için hazırlıklarını tamamlıyor

Çay üreticileri önümüzdeki günlerde başlayacak olan çay dönemi öncesinde tüm hazırlıklarını tamamlayarak döneme eksiksiz girmek istiyor.
2025 yılı yaş çay döneminin açılmasına günler kala üreticiler hazırlıklarını tamamlaya devam ediyor. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından çayının satın alınmasını isteyen çay müstahsilleri birinci olarak bahçelerinde budama süreci gerçekleştirdi. ÇAYKUR tarafından budama yapılan topraklar denetim edildikten sonra şayet istenen oranda budama gerçekleşmişse 2. basamağa geçildi. Bu sefer çayının birinci sürgünde daha kaliteli olgunlaşmasını isteyen vatandaşlar bahçelerinde gübreleme süreci gerçekleştirirken, birtakım vatandaşlar bu süreci birinci sürgünden sonraya bıraktı.

Çay makasları bilendi
Bahçelerde paklık süreçlerini de tamamlayan müstahsiller sonrasında da çay toplamak için gerekli gereçleri satın almaya başladı. Çayını makasla toplayan müstahsillerden makası olmayan yenisini alırken, bir evvelki yılın makasını kullanacak olan ise bileme süreci ve bakımlarını yaptırmaya başladı. Yağmurlu havalarda çay bahçesinde çalışacaklar için muşamba pantolon ve üstlük, çizme, eldiven, ve fötr şapka derken bütün bu harcamalar birinci kere çaylığa girecek vatandaşlar için 2 bin 500 TL’yi buluyor. Evvelce gereci olanlar ise bu fiyatı ödemezken, gereci eksik olanlar eksik gerecini tamamlıyor. Çay toplamanın kendileri için maliyetli olduğunu düşünen çay üreticileri bu yıl yaş çay taban fiyatının 25-30 TL bandında olmasını bekliyor.

Çay motorlarının fiyatı 14-20 bin lira ortasında değişiyor
Bu yıl birinci kere çaylığa girecekler için materyallerin 3 bin TL’ye kadar çıktığına vurgu yapan Yunus Emre Devran isimli esnaf çayın kilogram fiyatının 25 TL olması gerektiğini savunarak "İlk başlayacaklar için çaya hazırlık için gerekli materyaller 3 bin lirayı buluyor. Yaş çayın kilosunun bence 25 TL olması gerekiyor. 30 olursa şayet fiyat arttıkça kuru çaya da artırım gelecek. Bu defa kuru çay içemeyeceğiz. O yüzden 25 olmalı bence" dedi.
Son vakitlerde tanınan hale gelen çay motoru satışlarından da kelam eden Devran, bayanların hafif çay toplama motorlarını, erkeklerin ise daha sağlam ve süratli çay toplama motorlarını tercih ettiğini tabir ederek "Çay motorlarının fiyatı 14 ile 20 bin lira ortasında değişiyor. Bunun şarjlısı var, taşımalı ve taşımasızı var, skalası çok değişiyor. Daha çok bayanlar hafif makineleri, erkekler ise ağır makineleri seçiyor. Hafif makineler 1 kg 200 gr, en ağırı ise 2 kg yakın. Çay toplayan bir kişi öğlene kadar çay makasıyla 300 kilo toplarken, çay motoruyla 500 kiloya yakın topluyor ve beşerler güneş gelmeden çay bahçelerinde işini bitiriyor" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.