1 Eylül 2023 tarihinde başlayan ve 31 Ağustos 2024 tarihinde sona eren 2023/2024 fındık ihraç sezonunun 12 aylık döneminde 304 bin 322 ton fındık ihracatı karşılığında 2 milyar 351 milyon 819 bin ABD doları tutarında döviz girdisi sağlandığı, gerçekleştirilen ihracat verilerinin bir önceki sezon ile kıyaslandığında miktar bazında yüzde 2, değer bazında ise yüzde 31’lik bir artışa neden olduğu belirtildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, son bir yılda 122 farklı ülkeye fındık ihracatı yapıldığını belirterek en çok ihracat yapılan ilk 5 ülkenin Almanya, İtalya, Polonya, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu söyledi.
Trabzon ilinden yapılan fındık ihracatı hakkında da bilgi veren Arslantürk, 2024 yılının 8 aylık döneminde Trabzon ilinden 59 bin 121 ton fındık ihracatı karşılığında 508 milyon 40 bin dolarlık döviz girdisi sağlandığını, 2023/2024 ihraç sezonunun geride bırakılan 12 aylık sürecinde 83 bin 102 ton karşılığı 673 milyon 909 bin dolarlık ihracat yapıldığını ifade ederek 2024 yılında ülkemizden gerçekleştirilen toplam fındık ihracatının yüzde 33’lük kısmının Trabzon ilinden gerçekleştirildiğini kaydetti.
Toplanılan fındık ile ilgili kurutma işleminin önemine vurgu yapan Arslantürk, fındık kurutma işlemlerinin nemli ortamda yapılmaması ve fındığın yağmur altında bekletilmemesi hususlarında üreticinin çok dikkatli hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Fındık ihracatından son 1 yılda 2,3 milyar dolar döviz girdisi sağlandı
Can Kuş’tan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Seçimleriyle İlgili Açıklama
Safranbolu’da son günlerde kamuoyunun gündeminde yer alan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı seçimleriyle ilgili tartışmalara ilişkin Can Kuş’tan açıklama geldi.
Kuş, vakıf yönetimine seçilme ve ardından istifa süreciyle ilgili kamuoyunda ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Can Kuş, yaklaşık bir buçuk ay önce vakfın önemli isimlerinden Mustafa Şehirli ile Tarihi Çarşı’daki ofislerinde bir araya geldiklerini ifade ederek, görüşmede Safranbolu’nun kültürel geleceğine yönelik projelerin ele alındığını söyledi. Özellikle “Safranbolu’da Benim Hikâyem” projesi ile Safranbolu Lisesi eski mezunlarını bir araya getirecek çalışma grubunun gündemde olduğunu belirten Kuş, yoğun çalışma temposuna rağmen bu projelere gönüllü destek vermekten memnuniyet duyacağını dile getirdiğini aktardı.
10 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimli genel kurulda isminin yedek listeye yazıldığını sonradan öğrendiğini belirten Kuş, daha önce yaptığı görüşmelerde yoğun iş temposu nedeniyle aktif görev almak için zamana ihtiyaç duyduğunu ifade ettiğini söyledi. Buna rağmen yönetim kurulu seçiminde asil üyeliğe seçildiğini öğrendiğini kaydeden Kuş, mevcut yoğunluğu nedeniyle göreve gerekli zamanı ayıramayacağını düşünerek affını istediğini açıkladı.
İstifa süreciyle ilgili kamuoyunda ortaya atılan baskı iddialarına da açıklık getiren Can Kuş, dilekçesini, Safranbolu Lisesi mezunlarını bir araya getirecek çalışma grubunun başında bulunan Zafer Çamlıca ile yaptığı görüşmenin ardından, uygun zamanda iletilmek üzere teslim ettiğini söyledi.
Kuş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kamuoyunda iddia edildiği gibi, istifa dilekçemin zorla alındığına dair söylentiler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Haberlerde adı geçen Vakıf Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, Emekli Tümgeneral Zafer Çamlıca ve değerli arkadaşım Cemil Belder’in bu süreçte üzerimde en ufak bir baskısı olmamıştır.”
Safranbolu’nun kültürel mirasına katkı sunan isimlere teşekkür eden Kuş, özellikle Şefik Yılmaz Dizdar’ın vakfa kazandırdığı vizyonun önemine dikkat çekti. Ayrıca Cemil Belder’in büyük emekleriyle hayata geçirilen Kalealtı Eğitim ve Kent Tarihi Müzesi’nin Türkiye’nin önde gelen kent müzeleri arasında gösterildiğini vurguladı.
Açıklamasının sonunda Safranbolu’ya olan bağlılığını dile getiren Can Kuş, “Safranbolu sevdalısı babam Aytekin Kuş’un evladı olarak, bu şehre duyduğum sevgi bana bırakılmış en güçlü mirastır. ‘Safranbolu’ adının geçtiği her yerde ve her zaman gönüllülük esasıyla şehrimizin bir neferi olmaya devam edeceğim. Çünkü; Başka Safranbolu yok. İyi ki Safranbolu var” ifadelerini kullandı.

