Fındık ihracatı artış trendini yılın ilk çeyreğinde de sürdürüyor
Türkiye’den 2024 yılı Ocak-Mart döneminde 77 bin 309 ton karşılığı 605 milyon 865 bin 60 dolar olarak gerçekleşen fındık ihracatı ile miktarda yüzde 9 ve değerde yüzde 34 oranlı ihracat artışı yaşandı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, 2024 yılı Ocak - Mart döneminde 107 farklı ülkeye fındık ihracatı yapıldığını belirterek en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ise sırasıyla Almanya, İtalya, Polonya, Fransa ve Hollanda olduğunu söyledi.
Aynı dönemde Trabzon’dan 199 milyon 623 bin 391 dolar ihracat yapılarak bir önceki yıl aynı dönemine göre yüzde 7 artış yaşandığını kaydeden Arslantürk, 2024 yılına artışla başlayan fındık ihracatının mart ayında da artışın devam ettirildiğini ifade ederek, ümitlerinin yılın tamamını artışla kapatması olduğunu söyledi.
2024 yılı öngörülerinde küresel piyasalarda enflasyonun kısmi olarak düşmeye başlayacak olması ile ekonomi politikalarının da buna göre şekilleneceğini söyleyen Arslantürk, buna bağlı olarak talepte meydana gelecek artışların üretime ivme kazandıracak olması nedeniyle, bu durumun fındık ihracatına da olumlu yansıyacağından ümitli olduklarına değindi. Arslantürk, Türkiye’nin net döviz girdisi sağlayan ender tarımsal ihraç ürünlerden olan fındıkta, üretici ve ihracatçının maliyetlerinin düşürülmesi ve finansmana erişim imkanlarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Özellikle kaliteli ürün üretimi ve birim başına verimin artırılması açısından üreticinin şimdiden bahçelerde gerekli çalışma ve bakımı yapması için girdi maliyetleri ve özellikle gübre fiyatlarında üreticinin desteklenmesinin çok önemli olduğunu belirten Arslantürk, rakip ülkelerin üzerinde olan işçilik maliyetleri ve gübre fiyatları yönünden ivedilikle üreticiye gerekli desteğin verilmesini talep etti.
Arslantürk, Türkiye’de seçim atmosferinin sona erdiğini, seçilen tüm yerel yöneticileri tebrik ettiklerini ve kendilerinden yerel yönetim yanında tarıma da önem veren, tarım arazilerinin verimli işletilmesi ve boşalan köylere dönüşü teşvik edecek politikalar üretmelerini talep etti. Türkiye’nin seçim ortamından çıktığını ve reel sektörün en önemli beklentisinin ekonominin önceliklendirilmesini olduğunu vurgulayan Arslantürk, enflasyonun kontrol altına alınması, üretim ve ihracatı destekleyen politikalara odaklanılması gerektiği belirtti.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, Karabük Birlik Medya Gündem Özel Programı'nda Esnafın güncel sorunlarını, yapılan çalışmaları ve son dönemde çıkan “siyasi destek” iddialarını değerlendirerek, “Ben bugüne kadar hiçbir esnafımıza siyasi görüşünü sormadım. Bunu diyen varsa hemen istifa ederim. Ben hizmetime bakarım, işime bakarım” dedi.
Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, Karabük Birlik Medya'da yayınlanan Gündem Özel programında İsmail Akca'nın konuğu oldu. Yıldırım, burada esnaflara yönelik yürüttükleri çalışmaları anlattı, kendisine yönelik "siyasi destek alıyor" iddialarına cevap verdi ve esnafın yaşadığı sorunları dile getirdi.
Başkan Yıldırım; "Son zamanda en büyük sıkıntımız vergisel, ekonomiye dayalı vergi denetimleri, hasılat tespiti, sigara denetimi sigara için yazılar cezalar, aynı anda Sağlık İl Müdürlüğü, Vergi, SGK ile ilgili denetimler bizi son dönemde çok zora sokuyor. Bunun haricinde ekonomi başta olmak üzere çok sıkıntımız, sorunlarımız var. Yine esnafın emekli olma şartları vat, esnaf dükkan açamadığı zaman Bağ-Kur ödüyor. Mesela biz yanımızda çalışan işçi için sigorta ödüyoruz, işe gelemiyor, hastaneden rapor alıyor, devlet parasını veriyor aynı Bağ-Kur'u biz kendimiz için ödüyoruz esnafın bu şekilde güvenceleri yok yani bizim sorunlarımızı 3-5 gün konuşsak içinden çıkamayız o şekilde sorunlarımız var.
Biz ekstra özel bir seçim çalışması içerisinde değiliz ben kendimde esnafım esnafın derdini biliyorum, esnafın karşılaştığı sorunları ben kendim yaşıyorum ben şahsen sürekli sahada ve esnafın içersinde biriyim, esnaflarımızla sürekli irtibat halinde olan onların sorunlarını en üst düzey ilgililere iletmek için uğraşan biriyim. Gerçekten bu konuda mütevazi olamayacağım Karabük Esnaf Odası Türkiye'nin en başarılı Odalarından biridir diye düşünüyorum. Bu anlamda ekstra biz seçim çalışması içersinde değiliz, geçim çalışması içersindeyiz. Gerçekten esnaflarımız ekonomik olarak zor günlerden geçiyor çok taleplerimiz var yapılandırma, Esnaf Kefalet Kredilerinde yapılandırma, elektrik faturalarımız, büyüklerle olan mücadelemiz hepsini üst üste koyduğumuzda çok sorunlarımız var. Biz bu dönemde esnafa gidip çalışmalarımızdan da cesaret alarak onlardan da özür dileyerek onlara gezip, yerinde motive etmek istiyoruz yani onların dertlerini paylaşıyoruz. izlenimler, yaklaşımlar güzel olumsuz bir tepki ile karşılaşmıyoruz, memnun olduklarını belirtiyorlar bu da bizi memnun ediyor" dedi.
"TİCARET BAKANINA SORUNLARI İLETTİK"
Ticaret Bakanı ile ilgili yaptıkları görüşme ile ilgili de bilgi veren Yıldırım; "Vergi Dairesi ve denetimleriyle ilgili taleplerimizi ilettik, esnaflarımızı9n hesaplarına konulan blokelerin koyulmaması gerektiğin, veya bunlara bir sınır, limit getirilmesini ilettik, yine borçlarla ilgili esnaflarımızda çok büyük bir beklenti var yapılandırma talebimizi ilettik, esnaf kefalet borçları için yapılandırma talep ettik, zincir mağazaların bakkal ruhsatıyla işletilmesine izin verilmememsi gerektiğini, metrekare zorunluluğu getirilmesini ilettik, Esnaf Kefaletten kredi çekerken bazen KOSGEB'den kredi kullandığımız için, sigortalı olduğumuz için bunların kaldırılmasının gerektiğiyle ilgili bilgilendirme yaptık, basit usul kira oranlarının günün şartlarına göre güncellenmesini istedik, emlakcı ve galerici esnaflarımızın haricinde internet ilanı verilememesi gerektiğini ilettik, tüketici yasalarının bazılarının bizim de lehimize olacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep ettik, esnaflarımız için komisyonsuz pos cihatları yapılmalı dedik, esnaflarımıza promosyon anlaşmasını ilettik ve esnaflarımızı ilgilendiren bir çok konuda sorunlarımızı ilettik" diye konuştu.
"BEN HİZMETİME BAKARIM, İŞİME BAKARIM"
Gerçekleştirdiği esnaf ziyaretlerinde çekilen bir fotoğraf üzerinden yapılan siyasi destek alıyor şeklinde çıkan haberlere de değinen Yıldırım; "Ben bunu bir algı operasyonu değil de yanlış anlaşılma olarak değerlendiriyorum. Biz yaptığımız geziler kapsamında Tüccarlar iş merkezindeki esnaflarımızla bir araya geldik orada esnaflarımızdan yangın ruhsatı ile ilgili yangınlardan kaynaklı tüm işyerlerine yansıyan bir maliyetin olduğunu, Belediye başkanımızla görüşmek istediklerini, Belediye Başkanımızın da çok yoğun olduğunu falan ilettiler bu konuları konuşurken, iş merkezinin güvenlikçisi de Belediye başkanımız karşıda Sakatlar Derneğini ziyarette dedi, arkadaşlar da bana Başkanı çağırabilir miyiz dediler ben de telefon ettim hatta onun da programı varmış, pek zamanım yok ama bir beş dakika uğrayayım en azından bir selam vereyim. Yani bu tamamen tesadüf bir karşılaşma oldu oradaki esnaflara bu ruhsatla ilgili yardımcı olunmasını söyledik zaten bunun için çağırmıştık. Bu olay yanlış anlaşılmadan kaynaklı siyaset arkasında algısı oluştu. Ben hiç bir esnafımıza bugüne kadar siyasi görüşünü sormadım, sen nereye oy veriyorsun demedim, diyen varsa ben hemen istifa ederim. Hiç bir esnafımıza nerelisin demedim, ben herkese eşit şartlarda en iyi hizmeti verme gayreti içinde oldum ve buna da ay7nı şekilde devam edeceğim. Siyasetin tabi ki esnaflarımıza çok faydası oluyor, ben Bakanımızdan randevu aldım, tabi ki siyasi gücümle aldım, Cumhurbaşkanımıza dosya verdim siyasi gücümüzle verdim, Maliye Bakanımız burada bir saate yakın bir sunum yaptım siyasi gücümle yaptım yani bazı yerlere siyasi gücümle daha rahat ulaşabiliyorum. Esnaflarımıza bu anlamda daha faydalı olduğumu düşüyorum bunlar siyasi anlamda iyi ama ben bunun haricinde MHP'yi de ziyaret ettik, MHP'yi de ziyaret ettik onlar da bize geldiler biz hepsiyle iç içeyiz. benim Yönetim Kurulu Üyelerimin içinde bile her görüşü, siyaseti savunan, her bölgeye hitap eden yönetici yapımız var. Bazıları bunu ısrarla kaşımak istiyor ama benim yanımda çalıştırdığım iki arkadaşımız Eskipazarlı, ben nerelisin deyip işe almadım kimseyi, kimse benim akrabam değil. ben bunu asla gütmedim gütmemde. Ben hizmetime bakarım, işime bakarım" şeklinde konuştu.