Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
15 Eylül, 2024 12:07
blank
İhlas Haber A.

Fındık dalı onun ellerinde sanata dönüşüyor

A+ A-

Düzce’de dedesinden miras kalan sepet örme sanatını yaşatan ve "Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı" olarak belirlenen Recep Erbay, fındık ağacı dallarından birbirinden güzel sepetler örüyor.
Trabzon’da dedesinden babasına, babasından da kendisine miras kalan sepet örme sanatını öğrenen Recep Erbay, bu zanaatı Düzce’de yaşatmaya devam ediyor. Küçük yaşta babasının yanında başladığı bu zorlu işi yıllar içinde ustalıkla ilerleten ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı" olarak belirlenen Erbay, sepetleri çeşitlendirerek dekoratif amaçlı kullanıma uygun hale getirdi. Bugün, geçmişin zaruri ihtiyacı olan sepetler, onun ellerinde hobi olarak kullanılan sanat eserlerine dönüştü.
Mesleğini çok sevdiğini söyleyen Recep Erbay, "Dededen, babadan kalan bir meslek. Sepet örme işine küçükken babamın yanında öğrendim. Bu yaşıma geldim ve mesleğimi ilerlettim. Sepet örmek çok zor bir iş ama benim için artık zor değil. Ben bu mesleği sevdim. Severek yaptığım için bugüne kadar çok sepet ördüm ve değişiklikler yaptım. Sepetleri çeşitlendirdim. Şu ana kadar soğan, patates, sarımsak, balkon, çamaşır, saksılık ve vazo gibi sepetler yaptım. Önceden fındık veya elma toplanan sepetlerden daha dekoratif sepetlere geçiş yaptık diyebiliriz. Günümüzde artık böyle bir sepet kalmayınca bende sistem değişikliği yaptım" dedi.
Eski zamanlarda çok sık kullanılan sepetlerin artık zaruri bir ihtiyaç olmadığını belirten Erbay, "Sepeti alanlar artık hobi olarak alıyor. Bence zaruri bir ihtiyaç değil ama görünümü güzel olduğu için alıp kullananlar var" diye konuştu.

"Sepetlerimi fındık ağacından yapıyorum"
Erbay, sepetlerini fındık ağacı dallarından yaptığını ifade ederek, "Babamdan öğrendiğim gibi yapıyorum. Fındık ağacı bol olduğu için fındıktan devam ediyoruz ve sepetler daha da güzel oluyor" şeklinde konuştu.
2 yıl önce Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı olarak belirlenen Erbay, "Düzce’de halk eğitiminin bir sergisinde stant açmıştım. Turizm Müdürlüğünden gelip bu sepeti neyden yaptığımı sordular. Fındık ağacından yaptığımı söyleyince bana kartlarını verdiler. Daha sonra yanlarına gittim ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sanatçı kimliği için başvurdum. Ankara’da sınavlara girdim ve 5-6 ay sonra kartım geldi. Almanya ve İstanbul’daki fuarlara katıldım, birçok bölgede fuarlara katılmaya devam ediyorum" ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

06 Kasım, 2024 00:52
blank
İhlas Haber A.

Üniversite öğrencileri, Kastamonu’yu gezerek tanıma imkanı buldu

Üniversite öğrencileri, Kastamonu’yu gezerek tanıma imkanı buldu
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi öğrencileri Kastamonu’nun tarihi mekanlarını gezdi.
Kastamonu Üniversitesi ortak seçmeli dersler grubundan “Şehir Kültürü” dersinin bir parçası olarak “Şehrimizi Tanıyalım” etkinliği gerçekleştirdi. Öğrenciler, Kastamonu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerini yerinde keşfetme fırsatı buldu. Gezi, Kemaleddin İsmail Bey tarafından yaptırılan İsmail Bey Külliyesi ve çevresindeki önemli yapılar hakkında verilen bilgilerle başladı. Öğrenciler, tarihi Türk evleri ve konaklarından biri olan Toprakçılar Konağı’na geçerek konağın tarihçesi ve mimari özelliklerini öğrendi. Etkinliğin devamında Müfessir Alaeddin ve Aşıklı Sultan Türbeleri ziyaret edilerek, bu alanların tarihi ve kültürel önemi anlatıldı.
Akif Bey Konağı’nda verilen çay molasında, öğrenciler Kastamonu’nun ünlü susamsız simidini tatma fırsatı buldu. Daha sıonra Anadolu Selçuklu eserlerinden Honsalar Camii, Ballık Konağı Bediüzzaman Evi, Araba Pazarı Hamamı ve Osmanlı Sarayı’nı içeren bir tur yapıldı. Etkinlikte Yakup Ağa Halimi Çelebi Camii’nin tarihi ve çevresi tanıtıldı.
Çekme helva yapımını izleme fırsatı da bulan öğrenciler, kenteki diğer türbe ve camileri de ziyaret etti. Etkinliğin son bölümünde, kentteki konak ve hanları tanıma fırsatı buldu.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Yeni Eczane
Yeni Eczane
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi Betim 1 İş Merkezi No:10/C

Telefon

(370) 433-3444

Bulut Eczanesi
Bulut Eczanesi
Adres

Yeşil Mahalle Esentepe Taskent Caddesi No:78 Karabük

Telefon

(370) 415-5520

Işıkgül Eczanesi
Işıkgül Eczanesi
Adres

Yeni Mahalle, Sadri Artunç Caddesi 100 Dükkanlar, No:139/A Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-7833

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689