Reklam
Reklam

Filyos Vadi Projesi son noktaya gelme aşamasında

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
20 Kasım, 2014 15:37 tarihinde yayınlandı
0

II. Abdülhamid Han’ın Rüyası İçin Geri Sayım Başladı

II. Abdülhamid Han’ın rüyası olan ve yaklaşık yüz yıllık olduğu tahmin edilen Filyos Vadi Projesi’nde artık son noktaya gelme aşamasına geldi. Uzun zamandır hayal olan ve hayalinin gerçekleşmesine az bir zaman kala sanayi kentine dönmesi beklenen Filyos Projesi Kamu İhale Kurumu’ndan (KİK) geçerek son noktaya geldi. Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın geçtiğimiz günlerde açıklama yapmasıyla Filyos Vadi Projesi kapsamında kalan limanın başlanacağını ve yaklaşık 3 yıl sonra tamamlanacağı belirtildi. 

Batı Karadeniz’in en önemli projesi haline gelen ve çok uzun zamandır konuşulan projenin hayalinin gerçek olmasına az bir zaman kalırken, alınan bilgilere göre limanın yapımında Kardemir’in talep olduğu kaydedildi. Bölge insanının ekmek kapısı haline gelen ve inşaatın başlamasıyla Batı Karadeniz’in en önemli limanları arasına gireceği Filyos Liman Projesi’nin yapılmasından sonra üst yapıya geçileceği ve Yap-İşlet modeliyle de ihaleye verileceği vurgulandı.

Filyos Vadi Projesi’nin olduğu bölgede kalan Derecikören köyünde ikamet eden 60 yaşındaki Civan Uçar, bundan önce bu alanda ırmağın taşkın koruma altına alınabilmesi için burada olan yerlerini devlete verdiklerini ve sette projesinin yapılmasından sonra bu alanın artık hayal olmaktan çıkmasını ifade ederek şöyle konuştu:

“Bölgenin vatandaşı olarak kazma vurulacak deniliyor. 40,50 ve 100 yıllık bir hayal diye söyleniyor. İnşallah bu hayal gerçekleşecek gibi görünüyor. Şuan da hiç çalışma yok gibi görünüyor ama, sette çalışmaları bitti. Sette projesinin tamamlanması demek Filyos Projesi’nin başlamasındaki adımlardan birisidir. Taşkın projesi kapsamında ırmak kanal içine alındı ve kanaldan sonraki yerler içinde istihdama, işyerlerine ve ne gerekiyorsa hale hazır halde getirildi.

İnşallah hızlandırılması sonucunda yetkililerden çalışmalar başlanacak deniliyor. Biran evvel başlanılması için gerekli işlemlerin yapılmasını diliyor ve arzu ediyoruz. Sette çalışmaları yapılırken biz bölge insanı olarak buradaki yerlerimiz gitti. Biz bu yerleri verirken “Çalışacağız” ve “İş sahibi olacağız” umudu vardı. Yine o umudumuzu devam ettiriyoruz.”

“BURASI ABDÜLHAMİD HAN’IN RÜYASI VE BİZİMDE RÜYAMIZ” 
Filyos Vadi Projesi kapsamında Derecikören köyünde uzun zamandır yaşayan Civan Uçar, projenin yapılabilmesi için arzularının biran önce bu projenin başlamasını ve beklentilerinin bölgede işsizliğin çözülmesi olduğunu kaydetti. Uçar,

“Buradaki çalışmalar yapılırken burada insanımız ekmek sahibi oldu. Bundan sonraki yapılacak çalışmalarda da yine ekmek sahibi olacağımızı ümit ediyorum. Bizim beklentimiz sadece iş, iş ve iştir. Bu projenin yapılması için temennimiz biran önce başlamasıdır. Yüz yıldan bu yana böyleydi ve yine bu şekildedir. Burası Abdülhamid Han’ın rüyasıymış ve bizimde rüyamız tabiki. Bizde bekliyoruz. Burası Abdülhamid Han’ın rüyası olan Filyos Projesi’dir” dedi.

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin

Amasya’da 65. Kiraz Teşvik Yarışması yapıldı

amasyada 65 kiraz tesvik yarismasi yapildi pxHFc3zK
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 00:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Türkiye’nin en eski kiraz teşvik yarışması Amasya’da 65 yıldır gerçekleştiriliyor. Geçen yıl bahçelerde yaşanan zirai don afeti nedeniyle yapılamayan yarışmada üretimin bol olduğu bu yıl ilk üçe giren kiraz üreticilerine altın hediye edildi.

Kentte düzenlenen 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilen yarışma öncesi Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri bahçelerin yolunu tuttu. Titiz araştırmalar sonucu ödül almaya hak kazanan ürünler ile üreticileri belirlendi.

Birinci Alpaslan köyünden Yusuf Eser

Birinciliği Taşova ilçesine bağlı Alpaslan köyünden Yusuf Eser kazandı. Yarışmaya ailesiyle birlikte gelen Eser, ödül çekini Amasya Valisi Önder Bakan’ın elinden aldı. Yarışmada ikinci Aydınlık köyünden Hasan Hüseyin Erdem, üçüncü ise Ormanözü köyünden Murat Pamuklu üçüncü oldu. Şehzadeler Gezi Yolunda düzenlenen ödül törenine AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu ile diğer yetkililer de katıldı. Halk oyunları ekibinin sahne aldığı yarışmayı izleyen vatandaşlara paketler halinde kiraz dağıtıldı.

“Türkiye’nin en eski kiraz yarışması”

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, “Türkiye’nin en eski kiraz yarışmasını Amasya’da yapıyoruz. 1962 yılından bu yana 65 yıldır bu yarışma geleneksel olarak yapılıyor. Sadece geçen yıl zirai afeti don nedeniyle ağaçlar meyve vermediği için yarışma yapılamamıştı. Dereceye giren üreticilerimizi kutluyorum” dedi.

Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekleniyor

Coğrafi işaretli Amasya kirazının Türk kirazı olarak tanındığını anlatan Cebeci, “Rusya, Almanya gibi ülkelere ilimizden kiraz ihracatı yapılıyor. Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekliyoruz” diye konuştu.

“1963’te dedemin diktiği kiraz ağaçlarından ürün alıyoruz”

Geleneksel yarışmanın bu yılki şampiyonu Yusuf Eser de, “1963 yılında dedemin diktiği kiraz ağaçlarını yetiştirerek ürün alıyoruz. Teknolojik gelişmeleri de takip ederek ailece üretim yapıyoruz. Bölgede kiraz üretiminin merkezi olmasını istediğimiz köyümüz Alpaslan’ın daha da gelişeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. Eser’in eşi Gülhanım Eser’de 65 yıldır süren yarışmanın bu yılki kazananın olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

“Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi”

Ömrü bahçelerde şifa kaynağı kirazlardan toplayarak geçen Sadiye Öztürk, yarışmanın kazananlarını alkışlayarak kutladı. Geçen yıl kiraza hasret kaldıklarını hatırlatan Öztürk, “Bir tane bile kiraz yemek nasip olmamıştı. Ama bu sene Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi. Bol kirazımız var. Her yere yetecek inşallah” şeklinde konuştu. Yarışmaya Çiğdemlik köyünde katılan Ertan Uzun ise, genç bir çiftçi olarak üretim yapmayı sürdüreceğini vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin