Feyzioğlu'ndan Termik Santral Standına Ziyaret - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
24 Haziran, 2014 08:18 tarihinde yayınlandı
0
0

Feyzioğlu’ndan Termik Santral Standına Ziyaret

BARTIN Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Bartın Hükümet Caddesi’nde kurulan termik santral itiraz dilekçeleri standını ziyaret etti. Bartın ziyareti öncesi Amasra’ya uğrayan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur’dan bilgi aldı. Feyzioğlu, Platform Yürütme Kurulu üyeleri ile termik santral yapılaması planlanan alana ziyarette bulundu. Tarlaağzı ve Gömü köylüleri ile buluşan Feyzioğlu, bölgenin doğal ve kültürel yapısını da gördükten sonra, böyle bir coğrafyaya termik santral yapmanın cinayet olacağını, turistik anlamda önemli böyle bir yerleşime sahip çıkmak için uzun yıllardır mücadele eden halkın sesine kulak verilmesi gerektiğini ifade etti. Feyzioğlu, mahkeme aşamasında Türkiye’deki tüm baroların Bartın ve Amasra halkına destek olmaya hazır olduğunu, itiraz dilekçelerini de Türkiye’deki tüm barolarca yaygınlaştırılıp destek olacaklarını söyledi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu kendisi de imza standında itiraz dilekçesini imzalayarak Bartın ve Amasra halkının her zaman yanında olduğunu ifade etti. Feyzioğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin sorulan sorulara, “Bu konuda bir açıklama bulunmayaca ğım. Hayırlı olmasını dilerim” dedi. Feyzioğlu, 24 Haziran’daki kitlesel basın açıklamasına herkesi davet etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
222222 1
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
17 Nisan, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 16.04.2026 15:54
0
0

KARABÜK’Ü KORKUTAN DEPREM RİSK ANALİZİ

Türkiye’nin aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya hattı üzerinde yer alması, birçok şehir gibi Karabük’ü de ciddi risk altında bırakıyor. Uzmanlara göre, 1. derece deprem bölgesinde bulunan Karabük’te yapı stokunun büyük bölümü olası bir deprem karşısında yetersiz

Türkiye, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alırken, ülkenin büyük bölümü yüksek deprem riski altında bulunuyor. AFAD tarafından güncellenen deprem tehlike haritaları, bölgelerin yer ivmesi değerlerine göre risk seviyelerini ortaya koyuyor. Uzmanlara göre Türkiye’nin sismik hareketliliğini başlıca üç ana fay hattı belirliyor: Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hatları. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı, Karadeniz Bölgesi’nin güney sınırını oluşturarak Düzce’den Erzincan’a kadar uzanan geniş bir hat boyunca etkisini gösteriyor. Ayrıca Karadeniz kıyı şeridinde yer alan Karadeniz Bindirme Fayı da bölge için dikkat çeken bir diğer risk unsuru olarak öne çıkıyor.

Karabük’ü doğrudan etkileyen en önemli sismik unsur, Kuzey Anadolu Fay Hattı. Bu fay hattı, Karabük’ün yakın çevresinden geçerek Düzce, Bolu ve Çankırı üzerinden uzanıyor ve Türkiye’nin en aktif kırıklarından biri olarak biliniyor. Özellikle Karabük Merkez, uzmanların dikkat çektiği riskli yerleşim alanları arasında öne çıkıyor.

TARİHSEL DEPREMLER UYARIYOR

Karabük’ün deprem gerçeği, geçmişte yaşanan büyük felaketlerle de sabit. 1 Şubat 1944’te meydana gelen 1944 Gerede–Çerkeş Depremi, bölge tarihinin en yıkıcı afetlerinden biri olarak kayıtlara geçti. 7.4 büyüklüğündeki deprem; Gerede, Çerkeş ve Bolu’nun yanı sıra Karabük ve Eskipazar’da da büyük yıkıma yol açtı. Yüzlerce bina yıkılırken, çok sayıda insan hayatını kaybetti.

O dönemde genç bir yerleşim olan Karabük’te özellikle fabrika sahası, mahalleler ve köyler ağır hasar aldı. Eskipazar’da vadilerin çökmesi ve kerpiç yapıların büyük bölümünün yıkılması, depremin şiddetini gözler önüne serdi.

ESKİ YAPILAR BÜYÜK TEHDİT

Aradan geçen yıllara rağmen Karabük’teki yapı stokunun önemli bir kısmı hâlâ eski ve dayanıksız. Kentte özellikle 60-70 yıllık binaların yaygın olduğu, bu yapıların günümüz deprem yönetmeliklerine uygun olmadığı belirtiliyor. Uzmanlara göre mevcut binaların yaklaşık yüzde 70’i güçlü bir depremde ayakta kalamayabilir.

Karabük’ün il oluşundan bu yana geçen sürede hızlı bir büyüme yaşansa da, bu gelişimin yapı güvenliği açısından aynı ölçüde ilerlemediği ifade ediliyor. Bugün resmi olarak 1. derece deprem bölgesi olan kentte, eski yönetmeliklere göre inşa edilen yapılar ciddi risk oluşturuyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Karabük’te hızlı kentleşmeye rağmen yapı güvenliğinin aynı ölçüde gelişmediğine işaret eden uzmanlar, acil ve kapsamlı bir kentsel dönüşüm sürecinin başlatılması gerektiğini vurguluyor. Kullanım ömrünü tamamlamış binaların yenilenmesinin hayati önem taşıdığını ifade eden uzmanlar  geçmişte yaşanan acı tecrübelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, deprem gerçeğine karşı alınacak önlemlerin ertelenmemesi çağrısında bulundu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin