Erdoğan: “Gazze’de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre ‘felaket’ düzeyine ulaşmıştır”

Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Kasım, 2024 23:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında "Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele" oturumunda konuştu. Her 10 kişiden birinin açlıkla mücadele ettiği dünyada Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 9 yıl önce kabul edilen "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine" ulaşma yolundaki gayretlerin henüz beklenen neticeleri veremediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın neresinde bir ihtiyaç sahibi varsa imkânları dâhilinde yardıma koşmayı görev bilen bir geleneğin temsilcisi olduğunu hatırlattı. "Komşusu açken tok yatmamayı" kendisine şiar edinen milletin 2015'ten bu yana milli gelirinin yaklaşık yüzde 1'ini insani yardımlara ayırarak "dünyanın en hamiyetperver ülkeleri" arasında yer aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya dönem başkanlığının "Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak" kurma seferberliğini sadece stratejik bir girişim değil, ahlaki bir sorumluluk olarak da gördüklerini dile getirdi.

“Gazze nüfusunun yüzde 96'sı, diğer bir ifadeyle 2 milyondan fazla insan sağlıklı gıda ve suya erişemiyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün bir yandan bu küresel ittifakı kurarken, diğer yandan da Gazze başta olmak üzere Orta Doğu, Afrika ve Asya'daki çatışmalarda hayatları altüst olan sivillerin kaderleriyle baş başa bırakılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Özellikle Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır. Gazze nüfusunun yüzde 96'sı, diğer bir ifadeyle 2 milyondan fazla insan sağlıklı gıda ve suya erişemiyor. Artan saldırılar ve yaklaşan kış mevsimiyle Gazze halkının şartları günden güne kötüleşiyor. Türkiye olarak bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise bin 300 tonu aştı. Gazze'de yaşanan insani felaket karşısında bir kez daha derhal ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuyorum” dedi.

"'Sıfır Atık Projesi' küresel düzeyde bir hareket haline geldi"

Sosyal devlet vasfının bir gereği olarak yoksullukla mücadelede ve sosyal güvenlik ağını geliştirmede önemli adımlar attıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışıyla sosyal güvenlik sistemini baştan sona yeniden dönüştürüp, yoksul kesimi büyük ölçüde koruma altına aldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın en kuşatıcı ve kapsayıcı sosyal güvenlik sistemlerinden birine sahip olduğunu vurgulayarak, "Farklı sosyal destek programlarımızla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza sahip çıkıyoruz. Hedefimiz, tek bir yoksul insanımızın kalmamasıdır. Bunu sağlayana kadar çalışmalarımızı devam ettireceğiz" dedi.

Ayrıca çeşitli gıda güvenliği girişimlerinde aktif rol oynamayı insani dış politikanın önemli bir unsuru olarak gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi"nin küresel gıda fiyatlarının hızla artmasını önlediğini, kıtlık riskini azaltmaya katkıda bulunduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 G20 dönem başkanlığı sırasında geliştirip onaya sundukları "G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı"nın birçok hükümete çalışmalarında rehberlik ettiğine işaret ederek, "Çevre kirliliğini önlemek ve tasarruf kültürünü yaymak amacıyla başlattığımız 'Sıfır Atık Projesi' ise kısa sürede küresel düzeyde bir hareket haline geldi. 30 Mart günü Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi. Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifakı'n gıda israfının azaltılmasını ve sıfır atık girişimini öncelikleri arasına dâhil etmesi gerektiğine inanıyorum. Sözlerime son verirken, her çocuğun, her gencin ve her yaşlının yeterli ve sağlıklı gıdaya erişebildiği bir dünya için Türkiye'nin iş birliğine her zaman hazır olduğunu vurgulamak istiyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca G20 liderleri aile fotoğrafı çekimine katıldı.

Sözen: “2025 Hizmette Zirve Yılımız Olacak”

İl Genel Meclisi Şubat Ayı ilk toplantısı yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı Ahmet Sözen, 2025 yılında yapacakları çalışmalara değindi. Gelen ödeneklerle Makina parkını güçlendireceklerini ifade eden Sözen, 2025 yılında  üretim tesislerinin  daha aktif çalışacağını söyledi

blank
Berkay Doğan tarafından
03 Şubat, 2025 17:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

İl Genel Meclisi Şubat ayı ilk toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Sözen Başkanlığında yapıldı. Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Ahmet Sözen 2025 yılında yapacakları çalışmalara dair önemli mesajlar verdi.

"2025 YILI YATIRIMDA, ÜRETİMDE VE HİZMETTE ZİRVE YILI OLACAK"

2025 yılının hizmette ve yatırımda zirve yılı olacağını söyleyen Meclis Başkanı Ahmet Sözen, "İller Bankası, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığından şimdiye kadar önemli ölçüde kaynak sağlandı. 2025 yılı için Milletvekillerimizle birlikte görüşmeler devam ediyor. Kaynak aktarımının artarak devam edeceğinden eminiz. Bakanlığımızdan gelen desteklerle makine parkımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.Üretim tesislerimiz 2025 yılı için daga aktif çalışacak. Tesis ettiğimiz birlik ve beraberlik sayesinde enerjimizi kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmek için harcayacağız. 2025 yılı yatırımda, üretimde ve hizmette zirve yılı olacak" dedi.

2024 yılında yapılan çalışmaların 2025 yılında da aynı özveri ile devam edeceğini belirten Başkan Sözen; " Şubat ayı  yeni planların,  yeni programların, yeni planlamaların ilimizin genelinde özellikle kırsal alanımızda yaşayan vatandaşlarımız açısından kararlılıkla uygulanacağı bir ay olması hasebiyle ayrıca önem arz etmektedir .  2025 yılında daha şanslı olduğumuzu vurgulamak isterim çünkü makine parkımız Her geçen gün daha da güçleniyor,  çok güçlü üretim tesislerimiz daha aktif çalışıyor artık satın alma ihale ve kiralama gibi bir derdimiz çok şükür kalmadı. İhtiyacımız dışındaki malzemeleri kurumlara satma  gibi bir özelliğe de sahibiz 2024 yılında ve önceki yıllarda da bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Tabii ki her yılki bu planlamalarda ve çalışmalarda il genel meclis üyelerimize ilçeler bazında önemli görevler, önemli işler düşüyor.  Çünkü her ilçemizin öncelikleri farklı, hassasiyetleri farklı,  burada öncelikleri ve hassasiyetleri ilçemiz adına bilen en iyi kişiler sizlersiniz bu konuda gerek saha  çalışmalarında, gerek  takibinde sizlere önemli görevler düşmektedir" dedi.

İl Özel İdaresi olan yapılan çalışmaları üç ana grupta sıralayan Başkan Sözen, "Bunlardan ilki İl Özel İdaresi bütçesiyle gerçekleştirilen yatırımlar, ikincisi KÖYDES ödenekleriyle gerçekleştirilen programlar, üçüncü ise İller Bankası aracılığıyla hibe, destek ve krediler. 2025 uılı için düşünüldüğünde diğer yıllara göre daha şanslıyız. Daha derli toplu bir çalışma düzenine sahibiz. 2025 yılı bütçesi akaryakıt, yedek parça, bütüm alımı düşünülerek gerçekleştirildi. KÖYDES ödeneklerinde önemli ölçüde artış bekliyoruz.

Bu gelişmeler ışığında ve yapılan çalışmalar değerlendirildiğinde isabetli ve hızlı kararlar alabilen, aldığı her kararın takipçisi olan bir İl Genel Meclisi, Meclisin aldığı tüm kararları aksatmadan uygulayabilen bir idare ile gerçekleştirmiş olduğu çalışmalarla gerek kırsaldaki altyapı yatırımları gerekse diğer ilçe merkezlerindeki kamu yatırımlarıyla 2024 yılında da ön plana çıkmıştır. Şimdiye kadar sahada yapmış olduğumuz çalışmalar İlimiz genelinde yaşayan vatandaşlarımız tarafından memnuniyetle karşılandı. Bu yıl içerisinde ortaya koyacağımız çalışmalar ve uygulayacağımız projelerle daha güçlü, daha azimli ve emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz. Bu meclis milletin hizmetkarı olmaya devam edecektir. vatandaşlarımızın Meclisimize olan teveccühüne ve güvenine layık olma adına çalışmalarımız ve gayretimiz artarak devam edecektir" diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.