Reklam
Reklam
erbaada bir sivilin oldugu 5i asker 6 kisinin yaralandigi olayda dikkat ceken tup detayi zaKnk6NG
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Ocak, 2025 04:07 tarihinde yayınlandı
0

Erbaa’da bir sivilin öldüğü 5’i asker 6 kişinin yaralandığı olayda dikkat çeken tüp detayı

Erbaa’da 5 askerin ağır yaralandığı 1 sivilin ise öldüğü patlama olayının ikinci duruşması bugün görüldü. Sanıklar suçlamaları kabul etmezken olayı çözebileceği düşünülen tüp ayrıntısı duruşmaya damga vurdu.

18 Mayıs 2024 tarihinde Tokat’ın Erbaa ilçesine bağlı Karayaka beldesi Hürmüzlü köyünde bulunan bir bağ konutunda, ihbar üzerine jandarma gruplarının meskene girdiği sırada patlama meydana geldi. Patlama sonrası bağ meskeninin sahibi Ahmet Karaçoban’nın oğlu Sefa Can Karaçoban hayatını kaybederken Ahmet Karaçoban ile birlikte Uzman Çavuş M. A. (25), Jandarma Astsubay M. E. (32), Uzman Çavuş B. M. (30), Uzman Çavuş A. S. (28) ve Uzman Çavuş S. E. (28) ağır yaralandı.

Bir kişinin öldüğü, 5’i asker 6 kişinin yaralandığı olayın ikinci duruşması Tokat Adliyesi 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edildi. Tutuklu bulunun sanıklar T.Ö. ve İ.G. görüntü irtibat sistemi ile duruşmaya katıldı.

“Benle alakalı bir durum yok”

Dosyada kendisiyle alakalı hiçbir kanıt olmamasına karşın tutuklu yargılandığını argüman eden İ.G’nin ortağı T. Ö. “Dosyada benle alakalı bir şey yok hangi cürümden cezaevindeyim bilmiyorum. 8 aydır hatasız yere yatıyorum. Hata ortağı gösterilmeye çalışılan şahısla samimiliğim yoktur. Olay öncesi ortaklığımızı bitirmiştik. Lakin kağıt üzerinde iştirakimiz devam ediyordu. Bununla beni neden hatalı gösteriyorlar” dedi.

“Olay öncesinde Sefa ile karşılaştım lakin kelamlı münakaşam bile olmadı”

Olayı kendisinin gerçekleştirmediğini sav edip suçlamaları kabul etmeyen İ. G. ise “Kesinlikle suçlamaları kabul etmiyorum. Ben bu şahısla daha evvel tekraren; düğünde, markette, sokakta karşılaştım. O vakit kelamlı irtibata dahi geçmedim. Eşimle boşandım diye beni mahpusa attılar. İşlerim kapandı. Ekonomik meşakkat yaşıyorum. Suçlamaları muhakkak kabul etmiyorum” dedi.

“Olay öncesi otomobiline tüp koyarken manzaraları çıktı”

Önceki duruşmada hâkimin Samsun’daki T.Ö. ile ortak olduğu işletmesi otel inşaatındaki tüpün olay yerindeki tüple benzerlik gösterdiğinin sorması üzerine, İ. G. olayı kendisinin işlemediği ve bu gerecin nereden geldiğini bilmediğini argüman etmişti. Olay sonrası hayatını kaybeden Sefa Can Karaçoban ve ayağı kopan babası Ahmet Karaçoban’ın avukatları mahkemeye İ. G’nin inşaattaki tüpü olay öncesi otomobiline koyduğu imajları verdi.

Duruşma 7 Nisan’a ertelendi

Duruşmaya katılan iki sanığın avukatları da müştekilerinin isimli denetim kaidesiyle özgür bırakılmasını talep etti. Mahkeme başkanı ise sanıklarının tutukluluklarının devamına karar verip, davayı 7 Nisan 2025 tarihine erteledi.

Olay sonunda yapılan araştırma sonucunda hazırlanan iddianameye istinaden; İ.G ve T.Ö hakkında “Yangın ve su baskını, tahrip, batırma yahut bombalama ya da nükleer, biyolojik yahut kimyasal silah kullanmak suretiyle tasarlayarak taammüden adam öldürme” hatasından dava açılmıştı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
turk tarih kurumu 100 yil kitapligi omude acildi uIDzXXXq
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Mayıs, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Türk Tarih Kurumu 100. Yıl Kitaplığı OMÜ’de açıldı

Türk Tarih Kurumu’nun Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla üniversite kütüphanelerinde oluşturduğu “Türk Tarih Kurumu 100. Yıl Kitaplığı”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Türk Tarih Kurumu yayınlarından oluşan özel koleksiyonun açılış töreni, Samsun Vali Yardımcısı ve Atakum Kaymakamı Murat Bulacak, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Turgut Türkmen ve OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.

Programa ayrıca Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Alper Kesten, Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, Genel Sekreter Prof. Dr. Erhan Burak Pancar, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Uğur Donbay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Tören kapsamında, Türk Tarih Kurumu yayınlarından oluşan yaklaşık bin 600 eserlik özel koleksiyon araştırmacıların, öğrencilerin ve vatandaşların erişimine sunuldu.

Rektör Aydın: “Dil ve tarih benliğimizin oluşmasındaki en önemli unsurlardan biridir”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın, Türk Tarih Kurumu’nun bilimsel ve kültürel miras açısından önemli çalışmalara imza attığını belirterek şunları söyledi:

“Bugün burada Türk Tarih Kurumunun Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle hazırladığı kitaplığımızın üniversitemize hibe edilmesi dolayısıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Dil ve tarih, benliğimizin oluşmasındaki en önemli unsurlardan biridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de kendi şahsi mirasını hem Türk Tarih Kurumuna hem de Türk Dil Kurumuna bağışlayarak bu konunun önemine dikkat çekmiştir. Türk Tarih Kurumu da bu bilinçle çok kıymetli yayın faaliyetleri ve akademik çalışmalar yürütmekte; dünya tarihine, Türk dünyasına ve ülkemize önemli katkılar sunmaktadır.”

Bağışlanan eserlerin akademik çalışmalara önemli katkı sağlayacağını ifade eden Aydın, “Bugün üniversitemize çok kıymetli yayınlar kazandırılıyor. Öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve şehrimizdeki vatandaşlarımız bu kaynaklardan yararlanabilecek, eğitim ve akademik çalışmalarında bu eserleri değerlendirebilecektir” dedi.

Prof. Dr. Özgen: “Tarihe, sosyal bilimlere ve kitaba vurgu yapmak istiyoruz”

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen ise konuşmasında kurumun kuruluş misyonuna ve yürütülen çalışmalara değinerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Tarih Kurumuna verdiği öneme dikkat çekti. Özgen, “Türk Tarih Kurumu, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat kurulmuş ve Atatürk, yaşadığı müddetçe kurumun faaliyetlerini yakından takip etmiştir. Daha sonra da faaliyetlerin kesintiye uğramaması için kendi mirasını Türk Tarih Kurumuna bağışlamıştır. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele’nin tüm kahramanlarını, gazilerini ve şehitlerini saygı ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla üniversitelerde oluşturulan kitaplıklara yoğun ilgi gösterildiğini belirten Özgen, “Cumhuriyetimizin 100. yılına, kitaba ve kütüphanelere vurgu yapmak amacıyla üniversitelerimizin merkez kütüphanelerinde Türk Tarih Kurumu 100. Yıl Kitaplıklarını oluşturmaya başladık. Üniversitelerimizden ve özellikle öğrencilerimizden gördüğümüz ilgi bizleri son derece mutlu etti. Önümüzdeki süreçte Türkiye’deki tüm üniversitelerin merkez kütüphanelerinde Türk Tarih Kurumu yayınlarının yer alması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından “Türk Tarih Kurumu 100. Yıl Kitaplığı”nın açılışı kurdele kesimiyle gerçekleştirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin