Karabük Postası tarafından
05 Kasım, 2021 12:53 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Epilepsi ve Yaşam Platformu Dernekleşti                

Epilepsi ve Yaşam Platformu olarak hak ve tedavi mücadelesi veren epilepsililer, 26  Haziran'da Ankara’da Genel Merkez kurulumu  ile Dernekleşerek yasal statüye kavuştu. Derneğin Genel Başkanlığını ise Ebru Öztürk üstlendi. Epilepsi Derneği Başkan Yardımcısı Kubilay Aras, Gazetemizi ziyaret ederek Derneğin çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. 81 İl’de gönüllülük esasına göre örgütlenme çalışmalarına başladıklarını ifade eden Aras, Epilepsi hastalarının iş bulmakta zorluk çektiğini ve bu nedenle bir çoğunun hastalığını gizlediğini söyledi. Yaptıkları çalışma ile Epilepsi hastalarının ehliyet almasına olanak sağlandığını da belirten Aras, bununla ilgili tasarının mecliste kabul edildiğini ve Ehliyet almak isteyen hastaların 3 sene doktor gözetimi altında tutularak ilaç tedavisi uygulanacağını ve nöbet geçirmeyen hastaların ehliyet alabileceğini belirtti. Aras: “Sara (Epilepsi), kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da daha sonra herhangi bir nedenle beyin hasarı yaşayan kişilerde gelişir. En bilinen şekliyle epilepsi nöbetleri ile kendini belli eder. Epilepsi nöbetleri, ani şekilde ortaya çıkar ve beynin tümüne ya da belirli bir bölümüne yayılır. Korkulacak ve kaçılacak bir hastalık değildir, önemli olan hastalığı kabullenmek ve mücadele etmektir” dedi. Türkiye de 1 milyon Epilepsi hastası olduğunu belirten  Aras, “Günümüzde, genel olarak epilepsili çocukların %70-80’i, bazı epilepsi türlerinin ise %95-100’ü epilepsi ilaçları ile tam olarak iyileşmektedir. Hastaların %20-30 kadarında ise birden fazla ilaç kullanmak gerekebilir veya ilaçlara rağmen nöbet tekrarları olabilir. Nöbet Öncesi Belirtiler ise, Uyuşma., Nahoş kokular alma., Görme veya duyma değişikliği., Ani korku hissi., Mide bulantısı veya midede baskı hissi olarak görülür” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Haziran, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Hyperloop takımı Türkiye birincisi

Karabük Üniversitesi(KBÜ) PARTECH ekibi, yerli mühendislik tahlilleriyle Teknofest’te zrivede yer aldı ve Avrupa’da Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan PARTECH Hyperloop Ekibi, TEKNOFEST 2025 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nın Ön Kıymetlendirme Raporu sonuçlarına nazaran Türkiye birincisi oldu.
Takım, Temmuz ayında Hollanda’da düzenlenecek olan European Hyperloop Week 2025’te finallerde yarışacak. Bu gelişmeyle birlikte Karabük Üniversitesi öğrencileri, Türkiye’yi heyperloopalanında milletlerarası arenada temsil etme fırsatını yakaladı.
PARTECH Hyperloop Ekibi Kaptanı İsmail Akbaş, yaptığı açıklamada projelerinin gerisindeki motivasyonu, "Hyperloop, beşinci jenerasyon ulaşım teknolojisi olarak görülüyor. Elon Musk tarafından Amerika’da temelleri atılan bu sistem, şimdi tam manasıyla hayata geçirilmemiş bir teknoloji. Biz de bu alanda çalışarak, gelecekteki jenerasyonlara bu bilgi ve birikimi aktarmak istiyoruz. Şimdi yapılmamış bir şeyi yapmaya çalışıyoruz ve bu bizim için çok değerli" cümleleri ile açıkladı.
Akbaş, bu muvaffakiyetin gerisinde Karabük Üniversitesi’nin güçlü akademik altyapısı ve uygulamalı mühendislik eğitiminin yer aldığını vurgulayarak, "Karabük Üniversitesi mühendislik alanında nitekim güçlü bir eğitime sahip. Bu sayede biz de projelerimizi temelden sağlam bir biçimde oluşturduk. Üniversitemizin bize sağladığı en büyük katkı, kaliteli mühendislik eğitimi oldu" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin