Epilepsi ve Yaşam Platformu olarak hak ve tedavi mücadelesi veren epilepsililer, 26 Haziran’da Ankara’da Genel Merkez kurulumu ile Dernekleşerek yasal statüye kavuştu. Derneğin Genel Başkanlığını ise Ebru Öztürk üstlendi.
Epilepsi Derneği Başkan Yardımcısı Kubilay Aras, Gazetemizi ziyaret ederek Derneğin çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. 81 İl’de gönüllülük esasına göre örgütlenme çalışmalarına başladıklarını ifade eden Aras, Epilepsi hastalarının iş bulmakta zorluk çektiğini ve bu nedenle bir çoğunun hastalığını gizlediğini söyledi. Yaptıkları çalışma ile Epilepsi hastalarının ehliyet almasına olanak sağlandığını da belirten Aras, bununla ilgili tasarının mecliste kabul edildiğini ve Ehliyet almak isteyen hastaların 3 sene doktor gözetimi altında tutularak ilaç tedavisi uygulanacağını ve nöbet geçirmeyen hastaların ehliyet alabileceğini belirtti.
Aras: “Sara (Epilepsi), kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da daha sonra herhangi bir nedenle beyin hasarı yaşayan kişilerde gelişir. En bilinen şekliyle epilepsi nöbetleri ile kendini belli eder. Epilepsi nöbetleri, ani şekilde ortaya çıkar ve beynin tümüne ya da belirli bir bölümüne yayılır. Korkulacak ve kaçılacak bir hastalık değildir, önemli olan hastalığı kabullenmek ve mücadele etmektir” dedi.
Türkiye de 1 milyon Epilepsi hastası olduğunu belirten Aras, “Günümüzde, genel olarak epilepsili çocukların %70-80’i, bazı epilepsi türlerinin ise %95-100’ü epilepsi ilaçları ile tam olarak iyileşmektedir. Hastaların %20-30 kadarında ise birden fazla ilaç kullanmak gerekebilir veya ilaçlara rağmen nöbet tekrarları olabilir. Nöbet Öncesi Belirtiler ise,
Uyuşma., Nahoş kokular alma., Görme veya duyma değişikliği., Ani korku hissi., Mide bulantısı veya midede baskı hissi olarak görülür” diye konuştu.