Enflasyon Ağustos'ta da Şaşırtmadı..! - Karabük Haber Postası
66d6cf41598c3 jpg
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
03 Eylül, 2024 11:36 tarihinde yayınlandı
0
0

Enflasyon Ağustos’ta da Şaşırtmadı..!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon ağustos ayında yüzde 2,47 arttı, yıllık bazda yüzde 51,97 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2,47 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 51,97 olarak gerçekleşti. Bu artış, enflasyonun yükseliş trendini sürdürdüğünü gösteriyor.

TÜFE verileri incelendiğinde, 2024 yılı Ağustos ayında harcama grupları bazında önemli farklılıklar gözlemlendi. Yıllık bazda en düşük artış yüzde 28,96 ile ulaştırma sektöründe olurken, en yüksek artış yüzde 120,81 ile eğitim sektöründe kaydedildi. Bu durum, eğitim maliyetlerindeki hızlı artışı gözler önüne seriyor.

Aylık bazda ise enflasyonun en fazla azaldığı grup yüzde -1,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşın, eğitim sektörü aylık yüzde 11,34 ile en yüksek artış gösteren grup oldu.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç hesaplanan özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B), Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2,88 oranında arttı. Bu gösterge, yıllık bazda ise yüzde 50,87 artış kaydetti.

ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ YÜKSELİŞTE

TÜİK verilerine göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de Ağustos ayında yükselmeye devam etti. Yİ-ÜFE, aylık bazda yüzde 1,68 oranında artarken, yıllık bazda yüzde 35,75 oranında artış gösterdi. Özellikle imalat sektöründe yıllık yüzde 36,18’lik artış dikkat çekerken, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yıllık artış yüzde 49,43 olarak gerçekleşti.

SANAYİ SEKTÖRÜNDE FİYAT ARTIŞLARI

Sanayi sektöründe Ağustos ayında da fiyat artışları devam etti. Ara malı, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları ile sermaye malları gibi ana sanayi gruplarında hem aylık hem de yıllık bazda önemli artışlar kaydedildi. Örneğin, dayanıklı tüketim mallarının yıllık fiyat artışı yüzde 40,70 olarak belirlendi.

TÜİK tarafından açıklanan bu veriler, Türkiye’de enflasyonun genel bir yükseliş eğiliminde olduğunu ve özellikle eğitim ve sanayi sektörlerinde maliyet artışlarının ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
boluda iki genci silahla yaralayan 3 supheli tutuklandi rxg6yCqN
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Mayıs, 2026 20:37 tarihinde yayınlandı
0
0

Bolu’da iki genci silahla yaralayan 3 şüpheli tutuklandı

Bolu’da konuşmak için çağırdıkları sokakta iki genci silahla vurarak yaralayan 3 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Olay, Çıkınlar Mahallesi 20. Cadde üzerinde meydana gelmişti. F.K. (22) ve Ç.G. (27), konuşmak için çağrıldıkları caddede araçtan inen E.C.’nin silahlı saldırısına uğrayarak ayaklarından yaralanmıştı. Olayın ardından araçla kaçan E.C. ve yanında bulunan B.K. ile O.S., Bolu İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin uzun süren takibi ve kovalamacası sonucu gece saatlerinde kıskıvrak yakalanarak gözaltına alınmıştı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından E.C., B.K. ve O.S., güvenlik önlemleri altında Bolu Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarılan 3 şüpheli, tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

Aileleri basın mensuplarını engellemeye çalışmıştı

Öte yandan, şüphelilerin adliyeye getirilişi sırasında bina önünde bekleyen aileleri ve yakınları, görevini yapan basın mensuplarına zorluk çıkarmıştı. Görüntü alınmasını engellemek isteyen aile yakınları gazetecilere, “Allah belanızı versin, biz çekilmesini istemiyoruz. Daha 18 yaşında” diyerek tepki göstermiş, şüphelilere ise “Çıkışın daha dik olacak, arkandayız oğlum” diyerek seslenmişti.

Bizi sosyal medyadan takip edin