Karabük Postası tarafından
26 Mart, 2015 09:12 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Enerji Verimliliği Derneği Kongresi Yapıldı

BARTIN Enerji Verimliliği Derneği Bartın Şubesi'nin 1. olağan genel kurulu yapıldı.Enerji Verimliliği Derneği Bartın Şubesi 1. olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Kongrede, Kurucu Başkan Mehmet Kemik tek liste ile seçimlere giderek güven tazeledi. Genel Merkez tarafından yapılan görevlendirmenin ardından görev dağılımı ve şubeleşme sürecinin tamamlayarak kongrelerini düzenlediklerini söyleyen Şube Başkanı Mehmet Kemik amaçlarının enerjinin verimliliğini ortaya koyacak projeleri desteklemek ve enerji, çevre, yeşil endüstri ve yeşil ekonomi alanında çalışmalar yapmak olduğunu söyledi. “TÜKETİM HIZLA ARTIYOR” Enerji Verimliliği Derneği Genel Merkez Temsilcisi İhsan Öksüz de, enerjinin önemini anlatmak için dernek olarak ülke genelinde ulusal projelerle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Ülkede enerji tüketiminin hızla arttığını kaydeden Öksüz şöyle konuştu: "2002 yılında 129 milyar kilowatt saat enerji tüketmişiz. 2013 yılında bu rakam 245 milyar kilowatt saate çıkmış. Yani 11 yılda neredeyse 2 katı rakama ulaşmış. 2023 yılında ön görülen rakam ise 500 milyar kilowaattır. Bunun için devletimiz yatırımlar yapmak zorunda. Hem devlet, hem de özel sektör olarak 500 milyar kilowatt saat enerjisi üretmemiz lazım. Tabi doğal yoldan bu enerjiyi üretemeyecek bir coğrafyada yaşadığımız için enerjimizi dışarıdan gaz olarak, kömür olarak ve başka yollardan ithal ediyoruz. Tükettiğimiz enerjinin yüzde 28’ini üretebiliyor, yüzde 72’lik kısmını ise dışarıdan ithal ediliyor. Enerji Bakanımızın bu konuda enerjiyi üretmek için sunduğu 5 unsur var. Hidroelektrik santraller, termik santraller, doğalgaz çevrim santralleri, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji bu unsurlardır. Biz bu konuda enerji verimliliğini 6’ıncı unsur olarak önemsiyoruz. Yani bizim tükettiğimiz kadar tasarruf etme imkanımızda var. Bu bilimsel çalışmalarla da ortaya konmuştur. Bu nedenle biz 7’den 70’e bu bilinci yaygınlaştırmalıyız.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Kasım, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

TOGÜ’den milli patates çeşidi atağı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) tarafından üretilen yerli patates çeşitlerine ilişkin sertifikalı tohumluklar Reşadiye’de üreticilere dağıtılarak bölgede randıman artışı ve hastalıklara karşı inançlı üretim hedeflendi.
Tokat Valiliği Vilayet Özel Yönetimi tarafından desteklenen "Tokat Patates Tarımının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, TOGÜ Ziraat Fakültesi tarafından üretilen ulusal çeşitlere ilişkin tohumluk patatesler çiftçilere dağıtıldı. Reşadiye Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda yapılan aktifliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rasim Koçyiğit, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, daire müdürleri, üreticiler ve öğrenciler katıldı.
Projenin hedefi: yerli çeşit geliştirmek ve randımanı artırmak
Doç. Dr. Yasin Bedrettin Karan, proje hakkında bilgi vererek TOGÜ Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen çalışmanın; randıman ve kalite açısından üstün özelliklere sahip klonlar elde etmeyi, meristem kültürleriyle virüsten ari küçük yumru üretimi yapmayı ve yeni ulusal patates çeşitlerini tescile hazır hâle getirmeyi amaçladığını söz etti. Ayrıyeten sertifikalı tohumluk kullanımının artırılmasıyla Tokat’ın düşük ünite alan randımanının yükseltilmesinin hedeflendiğini belirtti. Karan, Türkiye’de patates üretim haritasını değiştiren "Patates Kanseri" hastalığının Ordu’da görülmesi nedeniyle Reşadiye ve Başçiftlik ilçelerinin riskli bölgeler ortasında değerlendirildiğini hatırlattı. Bu nedenle, bu bölgelere sağlıklı ve sertifikalı tohumluk ulaştırılmasının büyük ehemmiyet taşıdığını lisana getirdi. Bu yıl üretilen temel kademe tohumlukların bilhassa Ordu’ya hudut olan Reşadiye’de dağıtılmasının, proje açısından stratejik bir adım olarak görüldüğü kaydedildi.

Yerli çeşitlerinin bölgedeki üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu konuşmasında, 2020 yılından bu yana sürdürülen proje kapsamında geliştirilen ve tescili gerçekleştirilen yerli patates çeşitleri Başçiftlik Beyazı ile Güngörbeye ilişkin temel kademe tohumlukların, bu yıl da bölge çiftçilerine fiyatsız olarak dağıtıldığını belirtti. Gerçekcioğlu, kelam konusu yerli çeşitlerin bölgedeki üretim kapasitesini artırmayı hedeflediğini vurgulayarak, Reşadiye ve etraf ilçelerden gelen üreticilerin tohumluklarını teslim alarak yeni üretim dönemi için hazırlıklara başlayacağını söz etti.

Bölge iktisadına olumlu yansıyacak
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rasim Koçyiğit yapmış olduğu konuşmada projenin kıymetine değindi. Projenin hem randıman artışına hem de hastalıklara güçlü çeşitlerin yaygınlaştırılmasına katkı sağladığını vurgulayarak, üniversite-üretici iş birliğinin güçlenmesinin bölge iktisadına de olumlu yansıyacağını lisana getirdi. Çalışmalarda emeği geçen akademisyenlere ve üreticilere teşekkür eden Koçyiğit, dönemde tüm çiftçilere bereketli, verimli ve problemsiz bir üretim devri temennisinde bulundu.
Yeni sera ile üretim kapasitesi artacak
DOKAP, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü ve Tokat Vilayet Özel Yönetimi Genel Sekreterliği takviyeleriyle yapılacak 1,2 dekarlık tam denetimli sera sayesinde, önümüzdeki yıllarda hem ulusal çeşitlerin hem de yasal çoğaltım müsaadesi olan yabancı çeşitlerin üretimi artırılacak. Böylelikle dışa bağımlılığın azalacağı ve döviz kaybının önüne geçileceği tabir edildi. Konuşmaların ardından ulusal çeşitlere ilişkin tohumluk patatesler çiftçilere dağıtıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin