Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ağustos, 2023 16:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 1

En büyük dehşetleri yağmurun yağması

Trabzon’da fındık üreticileri topladıkları fındıkları meskenlerine yakın yol kenarlarına yahut Karadeniz Kıyı Yolu kenarlarında sererek kurutuyor. Fındık üreticilerinin en büyük korkusu ise bugünlerde kurutmak için serdikleri fındığın kurumadan üzerlerine yağmur yağması.
Tüm Karadeniz’de olduğu üzere Trabzon’da da fındık hasat dönemi hala devam ediyor. Fındık toplama hasadı kıyı bölümlerinde 12 Ağustos’ta, orta kesitlerde ise 19 Ağustos’ta başladı. 26 Ağustos’ta ise yüksek bölümlerde fındık toplama döneminin başlaması öngörülüyor. Trabzon’un denize kıyısı olan ilçelerinden Arsin’de vatandaşlar topladıkları fındıkları kurutmak için meskenlerine yakın olarak belirledikleri yol kenarlarında bulunan kaldırımlara sererek kurutuyor. Fındık üreticileri son günlerde güneşli havalarda fındık toplamanın güç olduğunu belirtseler de serdikleri fındıkları kurutmak için güneşli havaların devam etmesini istiyorlar.
Evinin önündeki yol kenarında bulunan kaldırımın üzerine topladıkları fındığını seren Samiye Çakıcı fındık için İstanbul’dan geldiğini belirterek "Bu sene fındığımız az oldu. Havalar bu türlü güneşli giderse hemencecik kurutacağız inşallah. En fazla 350-400 kilo fındığımız olur. En büyük endişem fındığımı yağmur yağmadan kaldırıp satmak. Maddi açıdan zorlanmak istemiyorum" dedi.
Köydeki hava kurallarının daha makus olduğunu bu yüzden de kıyıya fındıklarını serdiğini söz eden Süleyman Çakır ise "Geçen sene 1600-1700 kilo olan fındığımız bu sene yaklaşık 600 kilo oldu. Fındığı kıyıya sermemizin sebebi hem vakit sorunumuz olması hem de hava kurallarının yüksek kesitlere nazaran daha güzel olması. Orada bir haftada kurutacağımız fındığı burada üç günde kurutabiliyoruz. Allah’a şükür şu ana kadar herşeyi hallettik. Bir iki gün daha yağmur yağmazsa fındığı teslim edeceğiz tüccara ve yolumuza bakacağız" diye konuştu.
Baki Özer ise "Her sene fındığımızı buraya seriyoruz. Burası bizim için bir avantaj. Bu sene fındık ayı güneşli de geçti. Toplanan fındığı da kurutmak için dört dörtlük bir mevsim de oldu. Yağmur yağmaması fındık üreticisi için bir avantaj, şu anda en kıymetli olan yukardaki köylerde daima yağmur var. İki günde bir oralarda yağmur yağıyor. Orada vatandaşlar sıkıntı çekiyorlar, bu yüzden de birçoğu fındığını buraya kıyıya getiriyorlar. Vatandaş için burası bulunmaz bir nimet" formunda konuştu.
Öte yandan Trabzon’da hava sıcaklıklarının meteorolojiden alınan bilgiye nazaran bir müddet daha yüksek olacağı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mayıs, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çorum’da yaşlı kadın evinde ölü bulundu

Çorum’un Alaca ilçesinde yakınlarının haber alamadığı yaşlı bayan, yalnız yaşadığı konutunda meyyit bulundu.
Olay, Alaca ilçesi Günhan Mahallesi Sakarya Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgilere nazaran, 80 yaşındaki Makbule Susam’dan bir müddettir haber alamayan yakınları, durumu 112 Acil Davet Merkezine bildirdi. İhbar üzerine yaşlı bayanın adresine polis ve sıhhat takımları sevk edildi. Konuta giren takımlar, yaşlı bayanın hayatını kaybettiğini belirledi. Yapılan incelemelerin akabinde Makbule Susam’ın cenazesi, otopsi yapılmak üzere Alaca Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Susam’ın kesin vefat sebebi yapılacak otopsi sonucunda belirlenecek.
Ekipler olayla ilgili inceleme başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin