Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

EN AZ MÜZE OLAN İLLER ARASINDAYIZ

Gündem Yayın: 08.09.2021 11:13
Yazar:
EN AZ MÜZE OLAN İLLER ARASINDAYIZ

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde müze sayısı 2020 yılında 27 artarak 494’e ulaştı. Bunların 205 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 289 tanesi ise özel müze kategorisinde yer aldı. Toplam müze sayısı en fazla olan il 80 müze ile İstanbul oldu. İstanbul ilini Ankara 55, İzmir 29, Bursa 26, Konya 17, Gaziantep 14, Antalya 13, Aydın ve Muğla 12, Edirne, Kütahya, Eskişehir 11, Balıkesir, Mersin 10, Çanakkale, Nevşehir, Samsun, Malatya, 9 olarak takip ediyor. Müze sayısı en düşük olan iller ise 1’er müze ile Kilis, Adıyaman, Muş, Tunceli, Elazığ, Iğdır, Ağrı, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Çankırı, Karabük, Yozgat, Niğde, Aksaray, Kırıkkale, Karaman, Bolu illeri oldu. Artvin, Ardahan, Bingöl, Hakkari, Şırnak ve Siirt illerinde ise müze bulunmadığı açıklanırken, Tekirdağ’da 2 müze ile bu sıralamada 45. sırada yer aldı. Tekirdağ il sınırları içinde yer alan 2 müzenin 2’side Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yer alıyor.
Türkiye’de 2020 yılında Bakanlığa bağlı ücretli müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı 5 milyon 566 bin 566 ziyaretçi ve toplam ziyaretçiler içindeki payı yüzde 60,2 oldu. Ücret ödenmeyen müze ve ören yerlerini 2020 yılında ziyaret edenlerin sayısı 3 milyon 675 bin 346 ziyaretçi ve toplam ziyaretçiler içindeki payı yüzde 39,8 oldu. Tekirdağ’da ücret ödenmeyen müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı 6 bin 113 ziyaretçi olarak açıklandı.
Tekirdağ sınırları içinde yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 2 müzede yer alan eser sayısı 24 bin 116 olduğu öğrenilirken, bu eserlerin yüzde 20,5’i arkeolojik materyal, yüzde 8,2’si etnografik materyal ve yüzde 71,4’ü ise sikkeden oluşuyor.
Müzelerin sorumluluğundaki taşınmaz kültür varlıklarının sayısı 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 2,6 artarak 116 bin 120 oldu. Müzelerin sorumluluğu altında yer alan taşınmaz kültür varlıklarının en çok bulunduğu il 32 bin 638 ile İstanbul olurken, 7 bin 651 taşınmaz kültür varlığı ile İzmir, 4 bin 660 taşınmaz kültür varlığı ile Muğla ve 4 bin 475 taşınmaz kültür varlığı ile Bursa takip eden iller oldu. Tekirdağ’da ise toplam 926 taşınmaz kültür varlığından; 9 anıt ve abideler, 35 İdari, 146 Kültürel, 3 şehitlikler, 20 askeri, 49 endüstriyel ve ticari, 63 dinsel, 58 mezarlıklar, 512 sivil mimarlık örnekleri, 31 kalıntılar olduğu açıklandı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KUZKA’dan ahşap sektörü temsilcilerine teknik gezi

Kastamonu Yayın: 03.05.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
KUZKA’dan ahşap sektörü temsilcilerine teknik gezi

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen teknik gezide, Kastamonulu ahşap sektörü temsilcileri, Kayseri’de sektör ile ilgili çalışmaları inceleyerek bilgi alışverişinde bulundu.

Ağaç ve orman ürünleri sektöründe tecrübe paylaşımında bulunmak, işbirliği imkanlarını geliştirmek ve iyi uygulama örneklerini yerinde incelemek amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Kayseri’ye teknik bir gezi düzenlendi. Kastamonu ahşap sektör temsilcilerinin katıldığı iki günlük teknik gezi çerçevesinde Kayseri’nin ahşap ve mobilya sektöründe öncü kurum ve kuruluşlarına inceleme ziyaretleri gerçekleştirildi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Kastamonu Yatırım Destek Ofisi tarafından organize edilen programın ilk gününde Erciyes KSS Yapı Kooperatifi, MOBİTEK mobilya fabrikası MOBİ Boya Fabrikası, KUMS Alışveriş Merkezi, KUMSMall Moda Show ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik Koleji ziyaret edildi.

Erciyes KSS Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve proje koordinatörleri ile yapılan görüşmelerde kooperatifin yürütmüş olduğu projeler hakkında fikir alışverişinde bulunulurken, program çerçevesinde Kayseri’de ağaç işleri ve mobilya sektörüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi. Teknik koleje yönelik düzenlenen ziyarette ise OSB ve kolej arasındaki işbirliği, staj ve çalışma fırsatları ile kolejin öğrencilere sunmuş olduğu imkanlar ele alınarak, mesleki ve teknik eğitim ile OSB işbirliğinin istihdama yönelik katkısı değerlendirildi.

Teknik gezi programının ikinci gününde ise Kastamonu sektör temsilcileri ile birlikte Kayseri Model Fabrika ziyaret edildi. Tesise yapılan ziyaret ve incelemelerde yetkililerden projelere ilişkin detaylı bilgiler alındı. Ziyarette her iki ile yönelik yapılabilecek çalışmalara ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu. Son ziyaretini mobilya sektöründe faaliyet gösteren ve model fabrikadan danışmanlık hizmeti alan bir firmaya gerçekleştiren heyet, yapılan verimlilik çalışmalarını ve üretim hattında gerçekleştirilen değişimleri yerinde incelemesiyle programını tamamladı.