Emlakçılar faiz indirimi sonrası bankaların konut faizlerinde indirime gitmesini bekliyor - Karabük Haber Postası
emlakcilar faiz indirimi sonrasi bankalarin konut faizlerinde indirime gitmesini bekliyor nSOsl674
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Eylül, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Emlakçılar faiz indirimi sonrası bankaların konut faizlerinde indirime gitmesini bekliyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın geçtiğimiz haftaki son toplantısında siyaset faizini 250 baz puan indirerek yüzde 40,5’e çekmesinin akabinde emlak piyasasında konut kredisi faiz oranlarında indirim beklentisi oluştu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Lider Yardımcısı ve Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, Merkez Bankası’nın faiz indiriminin tüm kesimler için olduğu üzere emlak dalı için çok değerli bir gelişme olduğunu hatırlattı. Taflan “Tabii ki Merkez Bankası’nın faiz oranlarını açıklamasından fazla bizim için değerli olan piyasadaki süreç konut kredisi faiz oranlarının belirli bir düzeyin altına inmesinin gerektiğidir. Neden; zira konut kredisi şayet yüzde 1.50’nin üzerinde olursa vatandaşların bu kampanyadan yararlanması olumlu oluyor ancak bunu da ödemesi güç oluyor. Münasebetiyle faiz oranlarının mutlaka aşağı düşmesi lazım. Gayrimenkul almak ya da satmak isteyen vatandaşlar da bundan istifade etmiş olur. Vatandaşların yıllardır beklediği kredi faiz oranlarının düşmesi. Devir dönem bu üzere durumları kamu bankaları yaptı. Lakin biz burada özel bankaların da bunu yapmaları için davette bulunuyoruz. En azından süreksiz bir mühlet için de olsa birtakım vatandaşlarımız konut sahibi olabilsin. Faiz oranları düşmediği formda çift çalışan kamu vazifelisi memurların bile şu anki faiz oranları karşısında konut alması hakikaten güç. Alsa da bunları peyderpey ödemesi güç. Zira vatandaşın yalnızca kredi ödeme üzere bir durumu yok, ailenin temel gereksinimlerinin da ödemesi var; eğitim, sıhhat, yeme içme üzere. Hasebiyle faiz oranlarının 1.50’lerin altına inmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Bölgedeki 10-15 yaşındaki dairelerin fiyatlarının 3-4 milyon TL civarında. Yeni dairelerde fiyatlar ise 5 milyon TL’den başlıyor. Ankara, İstanbul başta olmak üzere öteki kentlerde ise bu sayılar çok daha fazla” diyen Taflan “Tabi bu koşullarda vatandaşın bu konutları nasıl alabileceğini düşünmek lazım. Eskiye bakıldığında çok fazla fiyat artışından da bahsedemeyiz. Sürecin âlâ ilerlemesi için arzın olması lazım, talep var ama arz yok. Zira proje üretilmiyor kentte. Tek tük yapılan projelerde de maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda bu sayılar gündeme geliyor. Bunun devamında konut kredilerine baktığımız vakit da vatandaşların bu kredileri karşılaması haliyle güç oluyor” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
turkiyenin lezzetleri kastamonuda bulustu ogrenciler yogun ilgi gosterdi eAmwWecU
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Nisan, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Türkiye’nin lezzetleri Kastamonu’da buluştu, öğrenciler yoğun ilgi gösterdi

Kastamonu Üniversitesi öğrencileri tarafından Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında 7 farklı bölgeden 7 farklı kültür ve 7 farklı yemeğin yer aldığı stantlar yoğun ilgi gördü.

Kastamonu Üniversitesi tarafından 50. Turizm Haftası kutlamaları kapsamında gastronomi etkinliği düzenlendi. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye’deki 7 coğrafi bölgeye ait öne çıkan yemekler ile bu yemeklerin hikayeleri ve kültürel açıdan değerleri anlatıldı. Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Turizm Rehberlik Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan yemekler, bahçede kurulan stantlarda öğrencilere tanıtıldı. Daha sonra yemekler, öğrencilere ikram edildi.

Etkinlikte konuşan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Sevim, “Hazırlanan yemeklerin ikramının yanı sıra, Turizm Rehberliği Bölümü öğrencilerimiz de bu hikayelerini ve bu bölgenin öne çıkan turizm değerlerini anlatıyorlar. Bizim bu etkinlikle amacımız, fakültemizin ormancılık ve tabiat turizmi misyonuna bir nebze olsa da katıda bulunmak. Ülkemizin turizm değerlerini, gastronomi değerlerini öne çıkarmak, bir farkındalık oluşturmak da istedik. Gelen kalabalıktan bunun oluştuğunu görmek mümkün. Hafta boyunca çok sayıda etkinliğimiz oldu. Bu sadece bir tanesi” dedi.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü öğrencisi ve Gastronomi Rehberlik Topluluğu Başkanı Edanur Doğanay ise, “Turizm Haftası’nda 7 bölgemizden 7 farklı kültür ve 7 farklı tarihi birleştirmek istedik. Gastronomi öğrencileri ve Rehberlik öğrencilerinin birleşmesiyle tam bir birlik olarak güzel bir organizasyon yaptık. Bölgelere ait yemeklerin yer aldığı stantların başına o bölgedeki arkadaşlarımızı yerleştirdik” diye konuştu.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi rehberlik öğrencisi Cemile Dibebiş de farklı kültürlerin yemeklerini bir arada görme ve tatma şansı bulduklarını ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin