Bu yıl 20. si düzenlenen Dünyanın 5nnci Ülkemizin en büyük fuarı olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMİTT) görkemli bir törenle kapılarını açtı. Safranbolu ilk günün en ilgi gören stantları arasında yerini aldı.
71 ülkeden aralarında Dünya Miras Kenti Safranbolu’nun da bulunduğu 4550 katılımcının yer aldığı fuar 28 – 31 Ocak tarihleri arasında açık kalacak. Fuar Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın da katıldığı açılış programı ile başladı.
Açılış ITE Turkey Turizm & Seyahat & Moda Grup Direktörü Hacer Aydın’ın konuşması ile başladı. Daha sonra sırası ile ITE Group Plc Bölge Direktörü Vincent Brain, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Fettah Tamince, Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin konuştu.
Açılışta son olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal söz aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, EMITT’in hem bölgesinin hem de dünyanın sayılı fuarları arasında olduğunu ve turizme yaptığı katkı nedeniyle turizmin tüm paydaşları tarafından takdir edilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Ünal;
“Turizm, tarih boyunca insani temaslar sayesinde kültürler arası diyalog ve insanlığın üzerinde yükselttiği değerleri inşaa etmesine büyük katkılar sundu. Bugün hangi kriz yaşanırsa yaşansın turizm her zaman iyileştirici etkiye sahiptir. Uluslararası ilişkilerde turizm bir yaptırım aracı olarak kullanılmamalıdır. Herhangi bir kriz yaşansa bile bu krizin daha sonraki süreçte çözüme kavuşturucu etkisini içinde saklayan alan turizm alanıdır. Ülkeler turizmi bir yaptırım aracı olarak kullanmamalıdır” dedi.
“TERÖR KÜRESEL BİR SORUN”
Bugün dünyanın düşük yoğunluklu bir mücadele sürecinden geçtiğini ifade eden Ünal; “ Terörü bu sürecin aygıtı haline gelmiş durumda. Terör, insanlığın değerlerinin temel düşmanı ve turizmin bununla ilgili alanların engelleyicisi durumunda, Korku ve kaygı üzerinden şiddet sarmalı oluşturarak seyahati engelliyor. Terör, herhangi bir ülkenin sorunu değil küresel bir sorundur.
Geçtiğimiz günlerde Madrid’de güvenlik konulu BM’in bir toplantısına katıldım. Terörle bütün ülkelerin mücadele etmesini ve turizmin iyileştirici bir öneme sahip olduğu vurgulandı. Bu konudaki hasasasiyeti için Dünya Turizm Örgütü Başkanı Taleb Rifai’yi kutlamak istiyorum” dedi.
“40 MİLYONLARA ULAŞTIK AMA SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAK LAZIM”
“Tur operatörleri, seyahat acentaları önemli çalışmalar yaparak bizlerin yani devletin çözüm ortakları tarafında” diyen Bakan Ünal; “Dünyanın her tarafını keşfetmek isteyen insanların önünü açıyorlar. Bu tür durumlarda bizlere düşen temel sorumluluk kolaylaştırıcı olmak. Zaman zaman birçok ülke turizmle ilgili sorunlar yaşadı. Geçmişte İspanya bu sorunları yaşadı. Geçtiğimiz 12 yılda mucizevi gelişme gösterdik. 41 milyona ulaşan turist sayısı ile dünyada 6. sıraya yükseldik.
Tabii bunun sürdürülebilir olması lazım. Bunun için ürün çeşitliliğine ihtiyaç var. Uygarlık hazinemizin tanıtılması gerekiyor. Birçok tur operatörü ile kampanyalar yapıyoruz. Tabii bunları yaparken yaşadığımız krizler bize çok şey ifade ediyor. Geçmişte İspanya hem terörle uğraştı hem turizmini korudu. Kendileri ile görüştüğümde ETA’nın bir eylem yaptığında sivil toplum, medya ve akademisyenlerin teröre karşı tek ses olduklarını söylediler” şeklinde konuştu.
“TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ YAPILMALI”
Türkiye olarak bir terör sorunu yaşandığını ifade eden Bakan Ünal; “ Suriye kaynaklı bazı sorunlar yaşanıyor. Biz insanlık adası olarak bölgede 2.5 milyon insanı misafir ediyoruz. Mülteciler konusunda başarılı çalışmalar yapıyoruz. Biz öte yandan silaha ve şiddete başvuran bir terör örgütü ile de uğraşıyoruz. Türkiye’nin sadece 3 ilçesinde devam eden terörle mücadeleyi sanki tüm ülkede böyle bir görüntü varmış gibi sunmasınlar. Terörü rekabet aracı haline getirenleri döner vurur. Terör her ülkenin yaşadığı bir sorundur. Pazarda rekabet aracı oluşturmak için Türkiye’ye karşı terör bir rekabet aracı haline getirilirse bu ahlaki ve uluslararası açıdan kabul edilemez. Bütün ülkeler olarak teröre karşı işbirliği yapmalıyız. Biz kriz yönetimi, sorun çözme konusunda son derece birikimliyiz. Biz 2.5 mülteciyi de misafir eder, Antalya, Muğla gibi tatil yerlerinin güvenliğini sağlar, devlet desteğini de verir. Türkiye’nin yüksek bir kapasitesi vardır. Sektör temsilcileri rahat olsun. Geçtiğimiz salı günü Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek başkanlığında bir araya geldik ve sektörü yakından takip ediyoruz. Yalnız sektör değil tedarikçiler de bizim için önemli. Onlarla beraber 100 milyar dolarlık bir hacimden bahsediyoruz. İstanbul dünyanın en önemli destinasyonlarından biri olacak. Türkiye 80 milyon turist ağırlayan güçlü bir ülke olarak yoluna devam edecektir” ifadelerinde bulundu.
Konuşmaların ardından plaketler takdim edilirken, fuarda yer alan stantlar gezildi.
Safranbolu’nun her yıl olduğu gibi büyük ilgi göreceğini düşündüğünü bildiren Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy; ‘’Nasıl yolları yapmak vazifemiz ise temizliği günü gününe yapmak vazifemiz ise Safranbolu’nun tanıtılması da kendimize bu şekilde vazife olarak alt ediyoruz. Safranbolu’nun ana konusu olan turizmi daha da canlandırmak, hak ettiği mesafeyi ulaştırmak, hedefimiz olan 1 milyon turist sayısını yakalayabilmek adına yurt içinde yurt dışında hemen her noktada Safranbolu’yu tanıtmak için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Bu gayretimize turizmcilerimiz, Ticaret Odası, Esnaf Odası, Kaymakamlık ve Sayın Valimiz inanılmaz destek veriyor. Bu katılımlarından dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.
Fuara geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine yoğun bir çalışma ile geldiklerini kaydeden Başkan Aksoy; “EMİTT dünyanın en büyük 5 turizm fuarından birisi. Biz bu yıl bölge ölçeğinde katılmaya devam ediyoruz. EMITT fuarının merkezinde Safranbolu var. Safranbolu’yu her alanda en iyi şekilde temsil edeceğiz. Zaten açılış öncesi bile gösterilen ilgiden Safranbolu’nun bu yıl da fuarın en çok ziyaretçi alacak stantlardan birisi olacağı fark ediliyor” dedi.
Dünyada sayılı fuarlar arasında gösterilen EMITT’te Safranbolu’nun her yıl yerini aldığını dile getiren Başkan Aksoy, “ Burada ilçemizde bulunan kültürel zenginlikleri, somut ve soyut miraslarımızı dünyanın dört bir tarafından gelenlere tanıtıyoruz. Fuar için aylar öncesinden çalışmalara başladık. Görsel ve basılı sunumlar hazırladık. Örf ve adetlerimizi buraya getirdiğimiz ekiplerimiz ile katılımcılara sunuyoruz. Safranbolu Belediyesi Kültür Eğitim Merkezi (SAKEM) yaptığı aktivitelerle organizasyona yine farklı bir renk katacak. Hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.


EMİTT 20. Kez Kapılarını Açtı
Zonguldak’ta uzlaştırma kültürü toplumsal barışa katkı sağlıyor, 151 dosyada anlaşma sağlandı
Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1 Haziran Uzlaştırmacılar Günü kapsamında düzenlenen etkinliklerde, uzlaştırma kurumunun ceza adalet sistemindeki yeri ve toplumsal barışa katkısı ele alındı. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, 1 Ocak 2026’dan bu yana kentte 151 dosyanın uzlaşma ile sonuçlandığını belirterek, sürecin onarıcı adalet anlayışının en önemli uygulamalarından biri olduğunu vurguladı.
Etkinlikler çerçevesinde Başsavcı Gökhan Kapağan, Zonguldak Adliyesi bünyesinde görev yapan uzlaştırmacılarla bir araya gelerek değerlendirme ve istişare toplantısı gerçekleştirdi. Adliye hizmet binasında vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtılırken, basın mensuplarının katılımıyla düzenlenen toplantıda uzlaştırma kurumunun işleyişi hakkında kamuoyuna bilgi verildi.
Düzenlenen programda uzlaştırmanın önemine değinen Başsavcı Gökhan Kapağan, kurumun toplumdaki uzlaşı kültürünü desteklediğini ifade ederek şunları söyledi:
“Uzlaştırma, ceza adalet sistemi içerisinde mağdur ile şüpheli veya sanığın, tarafsız bir uzlaştırmacı eşliğinde bir araya gelerek uyuşmazlıklarını karşılıklı rıza temelinde çözmelerini sağlayan önemli bir kurumdur. Bu süreç, yalnızca hukuki bir mekanizma olmanın ötesinde, toplumsal barışın güçlendirilmesine, iletişimin yeniden kurulmasına ve mağduriyetlerin giderilmesine katkı sunmaktadır. Uzlaştırma uygulamalarında çözüm yalnızca maddi ödemelerden ibaret değildir. Özür dilenmesi, zararın giderilmesi, kamu yararına bağış yapılması veya toplumsal fayda sağlayan çeşitli faaliyetlerin yerine getirilmesi de uzlaşma konusu olabilmektedir.”
151 dosya çözüme kavuştu, sosyal sorumluluk öne çıktı
Zonguldak’ta 1 Ocak 2026 tarihinden bugüne kadar toplam 151 dosyada uzlaşma sağlandığı açıklandı. Tarafların karşılıklı rızasıyla sonuçlanan süreçlerde maddi tazminatların yanı sıra, sosyal sorumluluk bilincini geliştiren anlamlı edimler de uygulandı.
Gerçekleştirilen uzlaşmalar kapsamında şu örnekler öne çıktı:
“Trafik kazası nedeniyle oluşan fizik tedavi giderlerinin karşılanması amacıyla 30 bin TL ödeme yapılması, LÖSEV’e 5 bin TL bağışta bulunulması, Marka hakkına ilişkin bir uyuşmazlıkta 80 bin TL ödeme yapılması, Engelli bireye yönelik sosyal medya paylaşımı nedeniyle tarafların uzlaşarak şikâyetten vazgeçmesi, DMD hastası çocuklara maddi destek sağlanması ve kadına yönelik eylemler nedeniyle kamuoyu önünde özür dilenmesi.”
Süreç içerisinde ayrıca köy okullarına kitap gönderilmesi, hayvan barınaklarına mama desteği sağlanması, fidan dikimi yapılması, ihtiyaç sahibi ailelere erzak ve tekerlekli sandalye gibi medikal destek temin edilmesi ile kan bağışı kampanyalarına katılım gibi şartlar da yerine getirildi.
Kazananı ya da kaybedeni olmayan uzlaştırma sisteminin iletişim, anlayış ve uzlaşı temelinde çağdaş bir adalet modeli olduğuna dikkat çeken Başsavcı Kapağan, uzlaştırma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlayan tüm uzlaştırmacıların gününü kutlayarak özverili çalışmaları için teşekkür etti. Etkinlikler, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


