KASTAMONU Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve LÖSEV Kastamonu İl Temsilciliğinin birlikte düzenlediği ‘El Ele Geleceği’ projesi Daday’da düzenlenen törenle başladı.
‘El Ele Geleceği’ projesi kapsamında Kastamonu’da kanser tedavisi gören 4-20 yaş aralığındaki yaklaşık 30 hastanın, hastaneden çıkış sonrası hemşirelik hizmetlerinin evlerinde yapılması ile başlayarak, çeşitli etkinliklerle hastalıklarının dışında bir hayatın sunumunu yapmak için hazırlandı. 12 ay sürecek olan proje, Kastamonu’nun il genelini kapsıyor.
Daday’da gerçekleştirilen etkinlikte, kanser tedavisi gören çocuklar katıldı.
Çeşitli hediyelerin dağıtıldığı çocuklar, etkinlik kapsamında ata bindi, bisiklet sürdü ve beyaz bez üzerine boyama yaptılar. Yüzlerini de boyayan çocuklar, renkli görüntülere sahne oldu.
Etkinlikte konuşan Proje Sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı Türker Sütcü, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘El Ele Geleceğe’ projesinin Kastamonu’da yaşayan ve kanser tedavisi görmüş çocuk ve gençlerin sosyal hayata dahil edilmesi, psikolojik ve sosyal yönden desteklenmelerini hedeflendiğini söyledi.
Engelliler Destek Programı’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Türkiye çapında hizmet veren bir kuruluş olduğunu belirten Türker Sütcü, “Engellilik oranı yüksek 14 ilde hibe veren bir kurum. Projeyi, EDES desteği ile El Ele Geleceğe adı altında yürütmeye başladık. 94 bin 600 TL şuan bütçemiz bulunuyor” dedi.
Şu anda kanser hastası 15 çocuğun bulunduğunu ifade eder Türker Sütcü, “Aslında Kastamonu’da kanser tedavisi gören çok sayıda kanser hastası var. Ancak bunların tamamıyla çalışamıyoruz.
Çünkü Kemoterapi gören hastalarda çok ciddi bir Enfeksiyon riski var. Kemoterapi süreci devam eden hastalarımızla temas edemiyoruz.
Evlerinde Dezenfekte olmuş bir şekilde görüşmeler yapabiliyoruz. Ancak onların ortamlarında görüşmeler yapabiliyoruz. Onların dışarı çıkarmak sosyalleştirmek demek bir Enfeksiyona maruz bırakmak demek ve kaş yapalım derken göz çıkarmak demek anlamına geliyor. Çocuklarımızın Kemoterapi süreçleri tamamlandıktan sonra onlarla çalışmaya başlıyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, kanser tedavisi görün çocuklar için çeşitli etkinlikler düzenlendi.


‘El Ele Geleceği’ Projesi Başladı
“III. Çocuk Kütüphaneleri Şenliği” BARÜ’de gerçekleştirildi
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) düzenlenen “III. Ulusal Çocuk Kütüphaneleri Şenliği” kortej yürüyüşünden panellere, sergilerden yazar-çocuk buluşmalarına kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ile Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği iş birliğinde “III. Çocuk Kütüphaneleri Şenliği” düzenlendi. “Hayallerin Başladığı Yer: Çocuklar, Kitaplar ve Kütüphaneler” temasıyla gerçekleştirilen şenlikte; iki gün boyunca çocuklar, yazarlar, akademisyenler ve kütüphaneciler BARÜ’de bir araya geldi.
Şenliğin açılış programı, Kutlubey Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, Dünya Çocuk ve Gençlik Derneği Genel Başkanı Ercan Akpınar, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Altay ile şenlik koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nihan Temiz yaptı.
Sergiler, kortej yürüyüşü ve kitap defilesi renkli görüntüler oluşturdu
Açılışın ardından düzenlenen kostümlü yürüyüş-şenlik korteji, etkinliğe renk kattı. Ayrıca “Çocuk Edebiyatı Yazarlarından Kütüphane Hatıraları”, “Bir Kitabın İçinden” ve “Kütüphane Şenliği Logo Tasarımları” sergileri ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. BARÜ Müzik Kulübü tarafından gerçekleştirilen konser ve ilkokul öğrencilerinin hazırladığı kitap defilesi de şenliğin öne çıkan etkinlikleri arasında yer aldı.
Çocuk edebiyatının toplumsal hafızadaki önemi konuşuldu
Şenliğin ilk gününde ayrıca “Doğa ve Kültürel Miras: Toplumsal Hafızanın Aktarılmasında Çocuk Edebiyatının Rolü” başlıklı panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, “Çocuk edebiyatı ve çocuk kütüphaneciliği, akademik yaşamımda çok özel bir yere sahiptir. İlk yayınlarımı çocuk edebiyatı üzerine yazdım. Bununla birlikte Bartın Üniversitesi olarak çocuk edebiyatına her zaman önem veriyoruz. Hatta iki kez Yükseköğretim Kuruluna çocuk edebiyatı yüksek lisans programı önerisinde bulunduk. Temennimiz, çocuğu somut dünyayla buluşturacak ve ona keşfedeceği yeni dünyalar sunacak daha nitelikli eserlerin ortaya çıkmasıdır” dedi.
Panelde konuşmacı olarak yer alan Ulus Meslek Yüksekokulundan Doç. Dr. Şükrü Teoman Güner, anıt ağaçların özellikleri ve kategorileri hakkında bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi Nihan Temiz, Bartın’ın Akbaş köyünde keşfedilen yaklaşık 640 yaşındaki çınar ağacını konu alan “Çınarın Hafızası” adlı çocuk kitabının yazım sürecini katılımcılarla paylaştı. Dünya Çocuk ve Gençlik Derneği Genel Başkanı Ercan Akpınar ise toplumsal hafızanın aktarılmasında çocuk edebiyatının önemine dikkat çekti.
Çocuk kütüphanelerinin geleceği değerlendirildi
Şenliğin ikinci gününde gerçekleştirilen panel ve oturumlarda ise çocuk kütüphanelerinin bugünü, geleceği ve çocuk odaklı projeler üzerine değerlendirmeler yapıldı. Yazar-çocuk buluşmaları da yapılırken yuvarlak masa toplantılarında ise çocuk kütüphaneleri, okuma kültürü, erişilebilirlik, mesleki etik ve bilgi okuryazarlığı konuları ele alındı.
Çocukların aktif katılımıyla gerçekleştirilen “III. Ulusal Çocuk Kütüphaneleri Şenliği”; kütüphanelerin üretimin, paylaşımın ve hayal gücünün geliştiği önemli mekânlar olduğunu bir kez daha ortaya koydu.


