Son dönemlerde yaygınlaşan ve uzaktan eğitim modeline benzer şekilde yapılan sanal staj uygulamaları, ekonomik problemler nedeniyle staj yapamayan öğrenciler için yepyeni fırsatlar sunuyor.
Pandemi sonrası uzaktan çalışma modeline geçen birçok şirket, öğrenciler için dijital staj imkânı sunmaya başladı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijitalleşen dünyada öğrenciler staj yerlerine gitmeden, internet üzerinden staj programlarına katılarak tecrübe kazanabiliyor. Stajyerler işlerini sektörde kullanılan dijital araçlarla yürüterek meslekleri için gerekli olan becerilerini geliştirme imkânı buluyor. Bu programlar sayesinde öğrenciler konaklama ve maliyet sorunu yaşamadan, başka ülkelerdeki büyük şirketlerde deneyim kazanma şansı da elde ediyor. Öğrencilerin bağımsız olmasını sağlayarak uzaktan çalışmanın getirdiği esneklikle zamanlarını verimli bir şekilde kullanabilme fırsatı sunan online stajlar, yeni dünya düzenine hazırlık için önemli bir adım olarak öne çıkıyor. (Buse Öztürk)
OMÜ Ziraat Fakültesi’nden yarım asırlık başarı: 7 bin 500 mezunla tarıma güç kattı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, 50’nci yılında 150 yeni mezun daha vererek toplamda 7 bin 500’den fazla ziraat mühendisi yetiştirmenin gururunu yaşadı.
Ziraat Fakültesi 2024-2025 Mezuniyet Merasimi, Ömür Merkezi’nde coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi. Hürmet duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra konuşmalara geçildi. İlk olarak konuşmasını yapan fakültesi birincisi Emre Bayrak, "Artan bu besin gereksiniminin karşılanmasında temel misyonu ziraat mühendislerine düşmektedir. Yaşadığımız pandemi sürecinde tarım eserlerinin, besinin ve beslenmenin ehemmiyeti daha âlâ anlaşılmıştır. Bizler de bu ehemmiyetin şuurunda olarak ’milli iktisadın temeli ziraattir’ kelamının gerektirdiği üzere, tarımımızın daha ileriye gitmesi için milletimizin efendisi olan çiftçimizle omuz omuza verip daha çok çalışmaya kararlıyız. Mesleğimizin, insanlığın geleceği açısından büyük bir kıymete sahip olduğunu bilerek, ülkemiz ve milletimiz için elimizden gelenin en güzelini yapmayı ve ülkemize faydalı birer ziraat mühendisleri olmayı hedefledik. Bu gayeyle eğitim sürecinde bu gayeme ulaşmak için çalıştık" dedi.
"Ziraat Fakültemiz, bugüne kadar 7 bin 500 ziraat mühendisi yetiştirdi"
Mezuniyet töreninde konuşma yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, "Fakültemiz 137 akademik ve 47 idari olmak üzere 184 işçi ile 9 kısımda lisans ve lisansüstü seviyede eğitim-öğretim ve araştırma aktifi faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakültemiz, akademik takımının yetkinliğiyle birlikte ulusal ve memleketler arası projeleriyle ülkemizin önde gelen ziraat fakültelerinden bir adedidir. Fakültemiz öğrencilerinin bu taraftan çok şanslı olduklarını bilmelerini ve bu bahtı mezuniyet sonrasında da uygun kullanabilmelerini diliyorum. Hala faal bin 450 öğrencisi bulunan Ziraat Fakültemiz, bugüne kadar 7 bin 500 ziraat mühendisi yetiştirmenin haklı gururunu taşımaktadır. Bu sayıya, bugün mezun olan 150 öğrencimizi de eklememiz gerekmektedir. Fakültemizde, 25 farklı ülkeden gelen 130 milletlerarası öğrenci de lisans tahsili görmektedir. Fakültemiz, lisans yanında lisansüstü tahsilde de memleketler arası öğrencileri mesleksel bilgilerle donatmaya çalışmaktadır" diye konuştu.
"Ülke iktisadına, ülkenin geleceğine ışık tutan bir fakültemizdir"
OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz ise "Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Ziraat Fakültemiz 50. yılını kutlayan esaslı bir çınardır. Ziraat Fakültemiz bu 50 yıllık süreç içerisinde mezunlar veren, mühendisler yetiştiren, ülke iktisadına, ülkenin geleceğine ışık tutan bir eğitim kurumumuzdur" biçiminde konuştu.
Tören sonunda dereceye giren öğrencilere ikramları ve muvaffakiyet dokümanları takdim edildi. Yeminin akabinde keplerini fırlatan öğrenciler, aileleriyle birlikte mezuniyetin coşkusunu yaşadı.