Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılından itibaren üretilen hayat tablolarına yeni bir ölçüt ekledi. İlk kez eğitim durumuna göre beklenen yaşam süresi hesaplanarak eğitim seviyesinin yaşam süresine etkisi ortaya kondu. Bu yeni veriler, eğitim seviyesi arttıkça insanların yaşam sürelerinin de uzadığını gösteriyor.
Türkiye genelinde ve Karabük’teki yaşam beklentisi verileri incelendiğinde, eğitim seviyesinin ve cinsiyetin yaşam süresi üzerinde önemli etkileri olduğu görülüyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe yaşam süresinin uzadığı, kadınların ise erkeklerden daha uzun yaşadığı bu verilerle bir kez daha ortaya konmuş oldu.
Eğitim Düzeyine Göre Yaşam Beklentisi
TÜİK’in ilk kez yayınladığı ‘Eğitim Durumuna Göre Yaşam Beklentisi Verileri’ne göre, eğitim seviyesi arttıkça yaşam süresinin uzadığı tespit edildi. Özellikle 30 yaşındaki bireyler arasında, ortaöğretim altı eğitim seviyesine sahip olanlar ile yükseköğretim mezunları arasında 5 yıllık bir yaşam beklentisi farkı olduğu belirlendi.
Türkiye Genelinde Kadınlar Erkeklerden Daha Uzun Yaşıyor
Türkiye genelinde kadınların erkeklerden 5,3 yıl daha uzun yaşadığı kaydedildi. 2021-2023 dönemi verilerine göre, erkekler için doğuşta beklenen yaşam süresi 74,7 yıl iken, kadınlar için bu süre 80 yıl olarak hesaplandı. Ayrıca 65 yaşına gelmiş bir kadının kalan yaşam süresinin erkeklerden 3 yıl daha fazla olduğu açıklandı.
Karabük, Türkiye Ortalamasının Üzerinde
Karabük, kadınların yaşam beklentisi açısından Türkiye genelinin üzerinde bir grafik çiziyor. 2018-2020 döneminde Karabük’teki kadınların yaşam süresi 82 yıl ile zirve yaparken, Türkiye genelinde bu oran 81,1 yıl olarak hesaplandı. Bu veriler, Karabük’ün özellikle kadınlar açısından Türkiye ortalamasının üzerinde yaşadığını gösteriyor.