Samsun’da 120 milyon euro ekonomik katkı ve 2 bin kişilik istihdam sağlaması öngörülen yat turizmi için bölgesel iş birliği toplantısı düzenlendi.
Karadeniz kıyılarında yat turizmi potansiyelinin kıymetlendirilmesi maksadıyla başlatılan "Karadeniz Kıyıları Yat/Yelken Turizmi Fizibilite Çalışması" çerçevesinde düzenlenen toplantı, Samsun Vali Yardımcısı Emin Çolak başkanlığında yapıldı. Toplantıya; Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Kumandanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, Cumhurbaşkanlığı Memleketler arası Yat Yarışları Komite Lideri Ekrem Yemlihaoğlu, Samsun TSO Yönetim Kurulu Lideri Salih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, vilayet ve bölge temsilcileri ile su eserleri kooperatiflerinin liderleri katıldı.
Toplantıda Karadeniz kıyılarındaki yat limanları, çekek alanları, bakım alanları üzere yatırımların bugünü ve geleceği değerlendirildi. Şile’den Hopa’ya kadar olan 650 deniz millik kıyı şeridinde her 25-45 deniz mili ortasında bir yat limanı yahut iskelesi kurulması hedefleniyor. Bu kapsamda 10 yat limanı, 12 yat iskelesi ve 14 çekek alanı olmak üzere toplam 6 bin 820 yat kapasitesine ulaşılması öngörülüyor.
Yat limanlarının bakım-onarım, yakıt, konaklama, yeme-içme üzere hizmetlerle yılda yaklaşık 120 milyon euro ekonomik katkı sağlaması ve 2 bin bireye direkt istihdam oluşturması bekleniyor. Yan sanayi ve hizmet bölümüyle bu sayının daha da artabileceği bedellendiriliyor. Ayrıyeten kurulacak toplumsal tesislerin bölge halkına ve gençlere denizcilik alanında yeni eğitim ve toplumsal imkanlar sunacağı bildirildi.
Dünya genelinde 25 binden fazla yat limanı bulunurken, Türkiye’de 87 adet yat limanı ve barınak ile 20 bin 520 yat bağlama kapasitesi mevcut. Türkiye, Akdeniz ülkeleri ortasında bu kapasiteyle dördüncü sırada yer alıyor.