blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Temmuz, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Düzce’de fındık hasat tarihleri belli oldu

DÜZCE (İHA) – Düzce’de 2025 yılı fındık hasat tarihlerinin, kıyı, orta ve yüksek kesitler için rakıma nazaran 9 Ağustos’tan itibaren başlayacağı bildirildi.
Düzce Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü gruplarının, iklim koşulları ve fındığın gelişim durumunu dikkate alarak yürüttüğü arazi çalışmaları sonucunda 2025 yılı varsayımı hasat takvimi belirlendi.
Buna nazaran hasadın, kıyı kesim olarak bilinen 0-250 metre rakımlı bölgelerde 9 Ağustos, 250-500 metre rakımlı orta kesimde 15 Ağustos, 500 metreden daha yüksek rakımlı bölümlerde ise 23 Ağustos başlamasının uygun olacağı tespit edildi.

Üreticilere "temizlik" uyarısı
İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, hasat öncesinde bahçe temizliğinin ehemmiyetine işaret etti. Düzce’nin yağışlı iklim yapısı sebebiyle yabancı otların süratle geliştiğini ve bunun yere düşen fındıkların kaybolmasına neden olduğunu belirten Uzun, "Bu nedenle, üreticilerin fındık hasadına başlamadan evvel, fındık bahçelerinde 5-10 gün evvelden paklık yapmaları büyük ehemmiyet taşıyor. Şimdi tam olgunlaşmadan toplanan fındıklarda kalite kaybı yaşanabilecek. Hasadın vaktinde ve hakikat metotlarla yapılmasının randıman açısından kritik bir durum. Fındık çeşitlerinin hasat olgunluğuna nazaran başka ayrı toplanması gerekiyor. Aksi takdirde kalite düşüşü yaşanabilir" dedi.

Fındıkta hasat olgunluğu kriterleri
İl Müdürü Uzun, bir fındığın hasat olgunluğuna ulaştığını gösteren kriterleri ise şöyle sıraladı:
"Zurufların (fındığı saran yeşil kabuk) güzelce sararıp kızarması, fındığın koldan zaten dökülmeye başlaması, sarsma ile dökülen fındıkların en az dörtte üçünün iç dolgunluğunu tamamlamış olması, kabuklu fındıklardan kesit alındığında iç meyvenin sarımsı beyaz renge ve dörtte üç dolgunluğa ulaşmış olması gerekmektedir"
Üreticilerin dikkat etmesi gereken konulara da değinen Uzun, en ülkü toplama sisteminin kolları silkeleyerek dökülen fındıkları yerden toplamak olduğunu kaydetti. Uzun, "Dallardan elle kopararak toplamak, randımanı düşürmesinin yanı sıra, bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak tomurcuklara ziyan vermektedir. Toplanan fındıklar çuvallarda bekletilmeden serin, kuru ve havalandırılmış yerlerde kurutulmalıdır. Kurutulmadan depolanan eserlerde aflatoksin oluşma riski bulunmaktadır. Aflatoksinli fındıkların piyasaya sürülmesi ise hem üreticilere hem ülke iktisadına ziyan veriyor. Ayrıyeten üreticilerimiz yangın riskine karşı fındık zurufunu bahçede yakmamalı ve etrafa ziyan verilmemelidir" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Ekim, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Zonguldak’ta genç madenci trafik kazasında hayatını kaybetti

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde meydana gelen trafik kazasında genç madenci hayatını kaybetti.
Edinilen bilgilere nazaran, ilçeye bağlı Karakoç köyünde ikamet edn ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesinde çalışan 26 yaşındaki Orhan Yıldızöz, dün gece Zonguldak-Bartın Karayolu Karakoç Köyü mevkiinde motosikletiyle kaza yaptı. Kazada ağır yaralanan Yıldızöz, olay yerine çağrılan sıhhat takımları tarafından hastaneye kaldırıldı. Fakat yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Karakoç Köyü nüfusuna kayıtlı olan genç madencinin, geçen yıl TTK’da işbaşı yaptığı öğrenildi. Orhan Yıldızöz’ün cenazesi, öğlen namazını müteakip Karakoç köyü Merkez Mahallesi’nde kılınacak cenaze namazının akabinde toprağa verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin