Dünyanın en kıymetli baharatı olarak bilinen safran, üretildiği Amasya’da 1 gramı 500 TL’den satılıyor. Amasya Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, ‘kırmızı altın’ olarak isimlendirilip saksıda bile yetiştirilebilen bu eserin düzmecesine karşı uyardı.
Amasya Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sıhhati Şube Müdürü Sefa Kılıç, "Safran bitkisi üretimi yapıldığı yerlerde ‘kırmızı altın’ diye kıymetlendirilmektedir. 150 çiçeğin toplanmasıyla bir gram kuru safran elde edilmektedir. Dünyanın en kıymetli baharat bitkisidir. Gramı 500 TL’den satılmaktadır" dedi.
"Saksıda bile yetiştirilebilir"
Amasya’da 23 dekar üretimi yapılan bu bitkinin besin, dokuma, parfüm ile ilaç endüstrisinde kullanıldığına değinen Kılıç, "Safran bitkisi çok bedelli olduğu için sahteciliği yapılmaktadır. Vilayetimizde yetiştiriciliği açısından önde gelen lokasyonlardan olduğu için üreticilerimizden inançla safran bitkisi alınabilir. Yetiştirmesi çok meşakkatli de değildir. Tarlada, bahçede hatta saksı da bile yetiştirilebilir" diye konuştu.
"12 bin dönüm fazla soğan üretildi, alternatif eserlere yönelen rahat etti"
Amasya’nın Göynücek ilçesine bağlı Ayvalıpınar köyünde düzenlenen safran hasadına katılarak eser toplayan Amasya Valisi Lider Bakan çiftçilere alternatif ürünleri de denemeyi tavsiye etti. Soğandaki eser bolluğunu ve zirai donun vurduğu kirazı hatırlatan Vali Bakan, "Bu yıl yaklaşık 12 bin dönüm soğan fazla ekildi. Çiftçilerimizin klâsik alışkanlıkları olduğu için hiçbir formda ondan vazgeçmediler. Alternatif eserlere yönelen arkadaşlarımız kısmen daha rahat ettiler. Birtakım bölgelerimiz yalnızca kiraza yönelmişlerdi. Zirai dondan ötürü maalesef yaşadığımız süreçte alternatif eserleri sepetlerine koymadıkları için düşünce oluştu" halinde konuştu.
Hasat programına AK Parti Vilayet Lideri Galip Uzun ve Göynücek Kaymakamı Osman Demirgül ile öteki yetkililer de katıldı.