Reklam
Reklam

Dünyanın en eski ve en eksiksiz İbranice İncil’i 38,1 milyon dolara satıldı

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
18 Mayıs, 2023 13:14 tarihinde yayınlandı
0

Sotheby’s Müzayede Evi, dünyanın en eski ve en eksiksiz İbranice İncil’inin 38,1 milyon dolarlık fiyata satıldığını duyurdu.

Sotheby’s Müzayede Evi, dünyanın en eski ve en eksiksiz İbranice İncil’inin 38,1 milyon dolarlık fiyata satıldığını duyurdu. Bin 100 yıllık bir el yazması olan ve “Codex Sassoon” olarak bilinen İncil’e en yüksek teklifi veren isim ABD’nin eski Romanya büyükelçisi ve Amerikan Yahudi Komitesi Başkanı Alfred H. Moses oldu. İncil’in İsrail’deki ANU Yahudi Halkı Müzesi’nin ABD’deki destekçileri adına satın alındığı ve aynı müzeye bağışlandığı belirtilirken, verilen teklifin ise şimdiye dek bir kitap veya belge için verilen en yüksek rakamlardan biri olduğu öğrenildi.

Beklenenden ucuza satıldı

Sotheby’s Müzayede Evi, fiyatın Leonardo da Vinci’nin Codex Leicester el yazması için 1994’te ödenen 30,8 milyon doları aştığına dikkat çekerken, verilen rakam buna rağmen şubat ayında yapılan 50 milyon dolarlık tahmin ve 2021’de herhangi bir kitap veya belge için ödenen en yüksek rakam olan ve ABD Anayasasının ilk baskısı için verilen 43,2 milyon doların altında kaldı.

Adını eski sahibinden alıyor

900’lü yıllarda yazılan Codex Sassoon, adını 1929’da kitabı satın alan ve 20. yüzyıl Yahudi ve İbrani el yazmalarının en önemli koleksiyonerlerinden olan David Solomon Sassoon’dan alıyor. Kitabın Yahudi sözlü geleneği ile modern İbranice İncil arasında bir köprü görevi görmesi nedeniyle önem taşıdığı belirtiliyor. Codex Sassoon’un ayrıca İbranice İncil’in ciltli bir el yazması olan “Halep Codex” ve İbranice İncil’in en eski eksiksiz el yazmalarından biri olan “Leningrad Codex’ten” daha eski olduğu biliniyor. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin

Heyelanda kaya parçalarının isabet ettiği ev hasar gördü

AW730013 02
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
20 Haziran, 2026 15:15 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük’te meydana gelen heyelanda yamaçtan kopan kaya parçaları, bir evin duvarı ile çatısına zarar verdi.

Olay, Kartaltepe Mahallesi Cevizlidere Ulubatlı Hasan Caddesi’nde meydana geldi. Yamaçta bulunan Orhan Coşkun’a ait evin yakınındaki toprak zeminde yaşanan kayma nedeniyle kaya parçaları yuvarlanarak yapıya isabet etti. Kaya parçalarının çarpması sonucu evin duvarında ve çatısında hasar oluştu. Durumun bildirilmesi üzerine Karabük Belediyesi ekipleri bölgeye gelerek, incelemelerde bulundu. Coşkun ailesi, hasar gören eve girmekte tedirginlik yaşadıklarını belirtti.
Fazilet Coşkun, kızını YKS’ye göndermek için kalktıkları sırada ses duyduklarını ve evi terk ettiklerini söyledi. Eşi Orhan Coşkun ise, kendi imkanları ile heyelanın önüne araba lastikleriyle set çekmeye çalıştığını ifade ederek, 30 yıldır yaşadığı evinden başka gidecek yeri olmadığını belirtti.

kaynak:İHA

Bizi sosyal medyadan takip edin