Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Şubat, 2024 20:12 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Dünyada nadir jeolojik oluşumlardan biri: Boyabat Bazalt Kayalıkları

Sinop’un Boyabat Bazalt Kayalıkları, dünyada nadir jeolojik oluşumlardan biri olarak gösteriliyor.
Sinop’un Boyabat ilçesinde Kurusaray köyü bölgesinde 10 hektarlık alanda bulunan ve boyları 20 metreyi aşan altıgen prizma şeklindeki sütun kayalıklar üstten bakıldığında arı peteğini andırırken, karşıdan bakıldığında ise yan yana dizilmiş prizma gövdeli blok taş yığını şeklinde görünüm sergiliyor. Görkemi karşısında görenleri hayran bırakan Boyabat Bazalt Kayalıkları, 2011 yılında tabiat anıtı olarak tescillenerek Türkiye’de ve dünyada ender rastlanabilecek volkanik oluşumlar arasında gösteriliyor. Jeolojik oluşumu ile ilgili araştırma yapılan yapı, genç döneme ait ve yaklaşık 3 ila 5 milyon yıl yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Boyabat Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı
2011 yılında tabiat anıtı olarak ilan edilen Bazalt Kayalıkları gürgen, meşe, geniş yapraklı karışık ormanlar, kayalık alanlar, orman açıklıkları ile birlikte çalılık habitatların da eşlik ettiği engebeli bir arazide yer alıyor. Yer yer 20 metreyi aşan dikine gelişmiş sütunlar aşınarak bu tabiat harikasını oluşturduğu düşünülüyor. En önemli özelliği soğuma çatlaklarına ait bazı düzlemlerin farklı seviyede kıvrımlar sunması ve bu çatlaklar lavın soğumasıyla birlikte genelde beşgen, altıgen geometrilere sahip olması olarak gösteriliyor. Alandaki su kaynağının oluşturduğu şelale yapısı da sahaya doğal peyzaj değeri anlamında çeşitlilik kazandırıyor. Boyabat bazaltları Türkiye’de ve dünyada ender rastlanabilecek volkanik yapıları ile Türkiye açısından büyük önem taşıyor.
Eşsiz güzellikteki Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, ziyaretçilerini bekliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ekim, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

UEFA Konferans Ligi: Legia Varşova: 0 – Samsunspor: 1 (Maç sonucu)

UEFA Konferans Ligi’nin birinci haftasında Samsunspor, deplasmanda Polonya takımı Legia Varşova’yı 1-0 mağlup etti.

Maçtan dakikalar (İkinci yarı)
47. dakikada Urbanski’nin şutunda direkten dönen topa ceza alanı içinde Colak’ın vuruşunda meşin yuvarlak direğin sağından auta çıktı.
51. dakikada Musaba’nın pasında Mouandilmadji’nin şutunda kaleci Kobylak’ı geçen topu defans çizgi üstünde kornere gönderdi.
68. dakikada Weisshaupt’un ortasına penaltı noktası üzerinde uygun yükselen Rajovic’in baş vuruşunda top direğin üstünden az fakla auta çıktı.
80. dakikada Vinagre’nin kullandığı kornerde Rajovic’in golü, ofsayt nedeniyle iptal edildi.
90+4. dakikada defanstan seken topa sert vuran Zewlakow’un şutunda top üstten az farkla dışarı gitti.

Stat: Municipal
Hakemler: Jeremie Pignard, Aurelien Frouet, Alexis Auger
Legia Varşova: Kacper Tobiasz, Marco Burch, Radovan Pankov, Artur Jedrejczyk, Ruben Vinagre, Rafal Augustyniak, Kacper Urbanski (Juergen Elitim dk. 64), Wojciech Urbanski (Vahan Bichakchyan dk. 76), Kacper Chodyna (Jakub Zewlakow dk. 82), Petar Stojonovic (Noah Weisshaupt dk. 64), Antonio Colak (Mileta Rajovic dk. 64)
Yedekler: Gabriel Kobylak, Stave Kapuadi, Pawel Wszolek, Arkadiusz Reca, Damian Szymanski, Bartosz Kaputska, Ermal Krasniqi
Teknik Yönetici: Edward Lordanescu
Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru (Soner Gönül dk. 90+2), Lubo Satka, Rick van Drongelen, Logi Tomasson, Celil Yüksel (Antoine Makoumbou dk. 63), Olivier Ntcham (Toni Borevkovic dk. 84), Carlo Holse, Tanguy Coulibaly (Yunus Emre Çift dk. 63), Anthony Musaba (Joe Mendes dk. 84), Marius Mouandilmadji
Yedekler: Albert Posiadala, Efe Töruz, Leroy Atoen, Polat Yaldır
Teknik Yönetici: Thomas Reis
Gol: Musaba (dk. 10) (Samsunspor)
Sarı kartlar: Augustyniak, Jedrejczyk, Pankov (Legia Varşova), Celil, Drongelen, Borevkovic, Yunus (Samsunspor)

Bizi sosyal medyadan takip edin