Düzce’de düğün konvoyunda araç üzerinde yakılan meşale, yol kenarındaki çamlığa atıldı. Yangın büyümeden söndürüldü.
Yangın, kuzey etraf yolu Muncurlu kavşağında meydana geldi. Alınan bilgilere nazaran, Bolu’dan Düzce istikametine seyir halinde olan bir düğün konvoyunda yakılan meşaleler, Muncurlu kavşağı mevkisinde söndürülmeden yol kenarına atıldı. Meşaleden çıkan alevler ise bölgede kuru otların olduğu alanda kısa mühlet içerisinde yangın çıkartıp çam ağaçlarının bulunduğu alana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü takımları yangını kısa mühlet içerisinde söndürüp denetim altına aldı. Bölgede söndürme çalışmalarını takip eden Muncurlu Mahallesi Muhtarı İrfan Yesirci, "Düğün konvoyundaki motosikletli arkadaşlar ellerindeki meşaleleri buraya atmışlar. Ondan kaynaklı çıkan ufak çaplı bir yangın meydana geldi. Bu havada yol kenarına bu türlü bir şeyin atılmaması gerekir. Gençlerimiz bilinçsiz hareket ediyorlar. İtfaiye takımlarımız de bölgede söndürme çalışmalarına devam ediyor. Bu havalarda bilinçsiz hareketler yapmayalım tehlikeli olabiliyor" dedi.
Yangında yol kenarındaki otluk alan ile birlikte çamlık olan bölgede kısmi yanmalar oluştu.
Düzce Belediyesi tarafından hafriyat çalışması başlatılan Konuralp Antik Tiyatro alanında Bizans devrinde Hıristiyan topluluğunun ibadetlerini yaptıkları şapel ismi verilen küçük bir alan bulundu. Alanın devamında yapılan hafriyatlarda ise büyük bir alan ortaya çıkmaya başladı. Alanın ibadet için kilise ya da periyodun protokol üyelerinin ağırlandığı bir alan olarak kullanıldığı varsayım edilirken, ne için kullandığı ilerleyen günlerde netleştirilecek.
Düzce’nin Konuralp bölgesinde bulunan ve ’Prusias isim Hypium’ ismiyle da anılan Konuralp Antik Tiyatrosu, Batı Karadeniz Bölgesi’nin tek antik tiyatrosu olarak biliniyor. Bithynia Birliği’ni oluşturan 12 kentten biri olan Prusias isim Hypium’un M.Ö. 3. yüzyılda inşa edildiği iddia ediliyor. Bizans, Roma ve Osmanlı imparatorlukları periyotlarından yapıların bulunduğu alanda Düzce Belediyesi ve Düzce Üniversitesi iş birliği ile hafriyatlar başlatılmıştı. Hafriyatlarda çok sayıda eski devir yapıya ve kalıntıya rastlandı.
Son olarak ise Konuralp Antik Tiyatro’nun kuzey yamacında Hıristiyanların şapel olarak kullandığı küçük bir ibadethane bulundu. Yapılan hafriyatlarda şapelin devamının büyük bir kompleks olduğu ve içerisinde ya büyük bir kilise ya da protokol üyelerinin ağırlandığı yapı olduğu iddia ediliyor.
Konuralp Antik Tiyatro’da Rehberlik Hizmetleri Sorumlusu Sanat Tarihçisi Raşit Aydın, "Burada şapel olduğunu düşündüğümüz ve önünde doğuya bakan bir apsis. Ancak burayı açtıkça ve güney tarafına hakikat yapıyı detaylandırdıkça apsise benzeyen bir yapı daha çıktı. Yapı muhtemelen büyük bir komplekse benziyor. Şu an tam bir kıymetlendirme yapamıyoruz. Yan tarafında da mozaikli bir alan daha çıktı. Küçük mozaik modülleri ve yer döşemesine rastladık. İçinde şapel olan kompleks bir yapı olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Erken Bizans ya da orta Bizans devrine ait
Sanat Tarihçisi Aydın, yapının erken ya da orta Bizans periyoduna ilişkin olduğunu düşündüklerini söz ederek, "Küçük şapel olduğunu düşündüğümüz yapının erken Bizans olduğunu büyük ihtimalle düşünüyoruz. Zira hem gereç kalitesi hem de duvar örgü teknikleri ile muhtemelen erken Bizans devrine ilişkin. Yapının devamının ise yüksek ihtimalle ya erken Bizans ya da Orta Bizans periyodu olduğunu söyleyebiliriz" halinde konuştu.
"Hıristiyanlığa geçiş periyodunda yapıldı"
Yapının büyük ihtimalle Bizans periyodunda Hıristiyanlığa geçiş periyodunda yapılmış olabileceğine dikkat çeken Raşit Aydın, "Bu yapı Hıristiyanlığa geçiş devrinde yapıldı diyebiliriz. Biliyorsunuz Roma İmparatorluğu pagan yani çok ilahlı bir dine mensuptu. Roma’dan sonra geçilen Bizans periyodunda tek yaradana ve Hz. İsa inancına inandıkları için Hıristiyanlık devri yapısı olduğunu düşünebiliriz. Bizans periyodu zati bir Hıristiyanlık periyodudur. Şapeller de aslında Hıristiyanların ibadet ettiği yapılardır. Hıristiyanlığa geçiş devrinde yapılmış diyebiliriz" sözlerini kullandı.
Kazılar büyük ölçüde tamamlandı
Antik tiyatroda kazılarında kıymetli bir uzaklık alındığını söyleyen Aydın, "Tiyatro kazılarını yüzde 90-95 civarında bitirdik. Tiyatronun artık çok kazılacak bir yeri olduğunu söyleyemeyiz. Tiyatronun etrafındaki alanları kazıyoruz. Başımızda oturmayan yerler var. Oraları netleştirmeye çalışıyoruz. Lakin bunun dışında kalan alanın yüzde 95’ini kazdık. Bu şapel yapısı ve yanında devam eden kompleks yapının da ne olduğunu vakitle çözeceğiz" dedi.