Asuman Doğan tarafından
17 Şubat, 2025 14:35 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Doğdu: “Görevimiz Başında Ölmek , Öldürülmek İstemiyoruz”

Türk Sağlık-Sen Karabük Şube Başkanı Sadık Doğdu, AK Parti Kırklareli Milletvekili Gökhan Sarıçam’ın sağlık çalışanlarını hedef gösteren sözlerine sert tepki gösterdi.

Doğdu, sağlıkta şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Kimse bizi hedef göstermesin, sağlıkta şiddet sona ersin" dedi.
"HEKİMLER VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞİDDETLE KARŞI KARŞIYA BIRAKILDI"
AK Parti Milletvekili Gökhan Sarıçam'ın, sağlık hizmetleriyle ilgili yaptığı açıklamada, "Biz altyapı olarak yapacağımızı yaptık, bundan sonra bir memnuniyetsizlik varsa vatandaşa, 'Gidin, sağlık personelinin gırtlağına yapışın. Ben devlet olarak elimden geleni yaptım. Hizmeti vermeyen onlar' diye kışkırtırım" sözlerine tepki gösteren Doğdu, bu ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Bu sözlerin sağlık çalışanlarının yüreğinde tarifsiz bir acı ve hayal kırıklığı yarattığını ifade eden Sadık Doğdu, "Sağlıkta şiddete karşı mücadele etmesi gereken bir vekilin bu ifadeleri, hekimleri ve sağlık çalışanlarını görevleri başında şiddetle karşı karşıya bırakmıştır. Yaşamı savunurken öldürülmek istemiyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet asla kabul edilemez" şeklinde konuştu.
"ÖZÜR DİLEYEREK İSTİFA ETMELİ"
Doğdu, sağlık çalışanlarının güvenlik endişesi içinde çalışmasının hizmet kalitesini de olumsuz etkilediğini belirterek, "Doktorumuz, hemşiremiz ve sağlık çalışanlarımız kendilerini güvende hissetmezse, can güvenliklerinden endişe ederek çalışırlarsa nasıl hizmet üretecekler? Bizleri hedef göstermekten vazgeçin!" ifadelerini kullandı.
Doğdu, Gökhan Sarıçam'ı derhal özür dilemeye ve istifaya davet etti.
"SAĞLIKTA ŞİDDET SARMALINDAN KURTULMALIYIZ"
Sağlık çalışanları ile vatandaşların, özellikle siyasilerin olumsuz ifadeleri nedeniyle karşı karşıya getirildiğini vurgulayan Doğdu, bu tür söylemlerin sağlıkta şiddeti körüklediğini söyledi.
"Sağlık çalışanları hastaları hayata tutmaya çalışırken, kendi hayatlarını kaybetme endişesi yaşıyor. Artık sabrımız tükendi. Sağlıkta şiddetin en ağır şekilde cezalandırılması için acilen somut adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde şiddetin önlenmesi mümkün değildir" diyen Doğdu, TBMM’nin sağlıkta şiddeti en aza indirecek yasal düzenlemeleri hayata geçirmesi gerektiğini belirtti.
"ŞİDDET BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR"
Sağlık çalışanlarının güvenli bir çalışma ortamına sahip olmasının temel bir hak olduğunu belirten Doğdu, "Dünya Sağlık Örgütü’nün de tanımladığı gibi şiddet bir halk sağlığı sorunudur. Bu sorunun çözüme kavuşması için daha kaç sağlık çalışanı arkadaşımızı kaybetmemiz gerekiyor?" diye sordu.
Sağlık çalışanlarının şiddet sarmalından bir an önce kurtarılması gerektiğini ifade eden Doğdu, "Bu mesele yalnızca sağlık camiasının değil, tüm ülkenin meselesidir. Sağlıkta şiddete karşı herkes tavır almalı, gerekli düzenlemeler vakit kaybetmeden yapılmalıdır." dedi.

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
11 Nisan, 2025 13:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Dahil Diğer Kentlerdeki Tuvaletlerin Temizlik Sorunları Neden Sona Ermiyor?

Günümüzde toplu alanlarda, özellikle de okullar, alışveriş merkezleri, restoranlar ve sokaklardaki tuvaletlerin temizliği sıkça tartışılan bir konu haline geldi.

Yaşadığımız yüzyıl, hem pandemi atlatan hem de hijyen malzemelerinin bolca tedarik edildiği bir döneme rastlıyor. Peki, Karabük'te dahil, 81 ildeki halka açık tuvaletlerin temizlik sorunları neden son bulmuyor?

Aslında insanların bu alanlardaki tuvaletleri neden kirli bıraktığı, hem hijyen hem de sosyal davranışlar açısından önemli bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle seyahatlerde, belirli benzin istasyonları ve konaklama tesisleri bu nedenle tercih ediliyor. Yolculukların ise kişisel tuvalet alışkanlıklarının ve temizlik sorunlarının yanıtını aramada önemli bir unsur olduğunu belirten uzmanlar; tuvaleti bilerek kirli bırakanların sayısının (bu kişi evde çok temiz olsa da) yolculuklarda kirli bırakmada büyük bir artış gösterdiğini dile getiriyor.

Karabük'te toplu kullanıma açık tuvaletleri kullanan çoğu kişinin, kişisel temizlikten uzak, bu alanları keyfine göre kullanıma geçtiğini ortaya çıkarıyor. Bu durumun başlıca nedenleri arasında, bireysel sorumluluk hissinin azalması, anonimlik hissi ve sosyal normların eksikliği yer aldığı bildiriliyor. İnsanlar, kalabalık bir ortamda kendilerini diğerlerinden ayrı hissettiklerinde, başkalarının temizliği sağlamakla sorumlu olduğunu düşünerek daha dikkatsiz davranıyor.

Ayrıca, toplu alanlarda temizlik malzemelerinin yetersizliği de büyük bir sorun teşkil ediyor. Kağıt havlu, sabun ve tuvalet kağıdının düzenli olarak yenilenmemesi, kullanıcıların temizlik konusunda özensiz davranmasına yol açıyor. Bunun yanı sıra, tuvaletlerin fiziksel koşulları da büyük önem taşıyor. Kötü tasarlanmış veya bakımı düzenli yapılmayan tuvaletler, kullanıcıların daha az dikkatli olmasına sebep olduğu belirtiliyor.

Bu sorunlara karşı çözüm üretmek, hem işletmecilere hem de kullanıcılara düşüyor. İşletmeler, temizlik standartlarını artırarak, kullanıcıların memnuniyetini sağlamak için düzenli temizlik yapmalı ve gerekli malzemeleri sürekli olarak tedarik etmeli. Ayrıca, tuvaletlerin kullanımına yönelik bilinçlendirme kampanyaları düzenlenerek, insanların toplu alanlarda daha duyarlı olmalarını sağlayabilir.

Kullanıcılar ise, toplu tuvaletleri kullanırken bireysel sorumluluklarını hatırlamalı ve mümkün olduğunca temiz bırakmaya özen göstermeli. Unutulmamalıdır ki, herkesin ortak kullandığı alanlar, kolektif bir sorumluluk gerektirir.

Turizmin gözbebeği Karabük'te toplu kullanılan tuvaletlerdeki temizlik sorunları, bireysel ve toplumsal sorumluluklarla aşılabilir. Hem işletmelerin hem de kullanıcıların bu konuda üzerine düşeni yapması, daha hijyenik ve sağlıklı bir ortamların oluşmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.