Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
29 Nisan, 2016 14:37 tarihinde yayınlandı
0

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Karabük’te 

Mehmet Görmez: “İnsanlar bugün yeryüzünü tahrip edenler ve yeryüzünü imar edenler diye ikiye ayrılıyorlar”

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın desteği ile Karabük İl Müftülüğü tarafından yaptırılan, müştemilatı ve çevre düzenlemesi ise Karabük Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Üniversite Camii’nin açılış törenine katıldı.
Kampüs içerisinde bulunan 2 bin 500 kişilik caminin avlusunda düzenlenen programa Görmez’in yanı sıra Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Mehmet Görmez, cami, mabet ve üniversitenin birbiriyle yaşayan 2 kavram olduğunu söyledi. Görmez, “Tarih boyunca üniversiteler mabetlerden çıkmıştır. Üniversite ile mabedin birlikteliği din ile ilmin birlikteliğidir. Akıl ile kalbin birleşmesidir. Madde ile mananın birleşmesidir. Onun için üniversitenin içerisinde öğrencilerimize hizmet vermek üzere böyle bir mabedin kurulmuş olmasından mutluyum” dedi.
“İNSANLAR İKİYE AYRILDI”
‘Yüce Rabbimiz bizi yeryüzüne, yeryüzünü imar etmek üzere gönderdi’ diyen Görmez, “Bugün insanlar üzülerek belirteyim yeryüzünü tahrip edenler ve yeryüzünü imar edenler diye ikiye ayrılıyorlar. Biz müminler yeryüzünü imar etmekle mükellefiz. Biz mescitleri imar ederiz, mescitler de bizleri, bizim gönül dünyamızı imar eder. Tarih bize şunu gösteriyor; gönül dünyalarını imar edemeyenler yeryüzünü imar edemezler. Camiler bizim gönül dünyalarımızı imar etmek üzere yüce peygamber tarafından hicretle birlikte Kuba’dan başlayan temelleri takva üzerine kurulmuş Kuba mescidi ile başlayarak tarih boyunca Kabetullah’ın şubeleri olarak camiler müminlere hizmet etmeye başlamıştır, gönül dünyalarını imar eden mekanlar olarak” şeklinde konuştu.
Üniversite öğrencilerine de seslenen Mehmet Görmez, “Elbette camiler sadece namaz kılma mekanları değildir. Öğrencilerimizin aynı zamanda kendi manevi dünyalarını inşa edecekleri, birlikte gönüllerini, kalplerini birleştirecekleri mekanlar olarak kullanıyorlar aynı zamanda. Son derece önemli. Camilerin üniversite içerisinde onlara hitap etmesi. Sadece cami olarak yapmayalım. Kütüphane olsun, yanı başında bir takım sosyal aktivetilerini yapmak mümkün olsun. Sadece erkek öğrencilere değil kız öğrencilere de en güzel bir şekilde hitap etsin istiyoruz” ifadesinde bulundu.
Konuşmalardan sonra İl Müftüsü Halil Bektaş’ın duasının ardından caminin açılış kurdelesi kesildi.
Görmez daha sonra Cuma namazı hutbesini okuyarak, Cuma namazını kıldırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
asil ve thetisin yer aldigi amisos mozaigi samsun muzesinde sergileniyor EfNhjxOI
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Mayıs, 2026 20:07 tarihinde yayınlandı
0 0

Aşil ve Thetis’in yer aldığı Amisos Mozaiği Samsun Müzesinde sergileniyor

Milattan sonra (MS) 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen 56 metrekare ölçülerindeki Amisos Mozaiği, Aşil ve Thetis motifleriyle birlikte Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergileniyor. Mozaik, müzeyi ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Amisos Mozaiği, 1958 yılında antik Amisos kentinde (Samsun-İlkadım) bugünkü 19 Mayıs İşitme Engelliler Ortaokulu’nun hafriyat çalışmaları esnasında bulundu. Mozaik, 1959 yılında orijinal yerinden kaldırılarak eski Samsun Arkeoloji Müzesi’ne yerleştirildi. Orijinalinde 10 panodan oluşan mozaik tabanı, 56 metrekare ölçüleriyle dikkat çekerken, mozaiğin kaldırılması işlemi, bir bütün olarak değil de 31 parçaya bölünerek, 1,5 metrelik panolar halinde gerçekleştirildi.

Aşil (Akhilleus) ve Thetis mozaiği göz kamaştırıyor

Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergilenen mozaiğin ortasındaki merkez panoda Truva Savaşı efsanelerinden Akhilleus (Aşil) ve Thetis (Yunan mitolojisine göre tüm zamanların en iyi savaşçısı olan Aşil’in annesi, Phtya kralı Peleus’un karısı) konu edilmiş durumda. Bu panonun etrafında tam olarak köşelere gelecek şekilde dört mevsimin kişiselleştirildiği büstler, bunların arasında ise birbirlerinden farklı olarak işlenmiş Hypocampos (denizatı), deniz canavarları ve Triton’un (belden yukarısı insan, aşağısı balık) taşıdığı Nereid’lerin (denizkızı) konu edildiği 4 tane pano bulunuyor. Bunların yanı sıra mozaiği ev sahibini kurban töreni esnasında betimleyen pano oluşturuyor. Bu panoların etrafı da iki farklı geometrik desenle çevrelenmiş durumda ziyaretçilerin göz zevkine sunuluyor.

Parçalar halinde taşınarak tekrar birleştirilen mozaik Samsun Müzesi’nde vatandaşların yoğun ilgisine maruz kalıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin