Dikenli dallardan sofralara kuşburnunun zahmetli yolculuğu
Türkiye’de doğal olarak yetişen 27 kuşburnu türünün 17’sine ev sahipliği yapan Gümüşhane’de, sonbaharla birlikte başlayan kuşburnu mesaisi devam ediyor. Tekke Beldesi’nde dikenli d
Gümüşhane, Türkiye'nin doğal kuşburnu çeşitliliğinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapıyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte eylül ve ekim aylarında olgunlaşan bu şifalı meyve, halk arasında dikenli gül olarak da anılıyor. Yüksek C vitamini deposu olan kuşburnu, kentin hem kültürel hem de ekonomik hayatında önemli bir yer tutuyor.
Tekke Beldesi'nde yaşayan vatandaşlar, dikenli dallar arasından meyveleri büyük bir titizlikle tek tek topluyor. Zahmetli bir sürecin ardından saplarından ayrılan ve yıkanan kuşburnular, kazanlarda kaynatılarak yumuşatılıyor. Ardından mikserle ezilen meyveler, çekirdek ve kılçıklarından arındırılmak üzere kevgir ve ince elekten geçiriliyor.
Üretim sürecini anlatan Seval Toprak, toplama aşamasının dikenler nedeniyle zorlu geçtiğini ancak C vitamini deposu olduğu için bu zahmete katlandıklarını belirtiyor. Meyvenin marmelat ve çay olarak tüketildiğini ifade eden Toprak, temizlenen ve kaynatılan meyvelerin pürüzsüz kıvama getirilerek leğenlerde pişirildiğini aktarıyor.
Günün yarısını alan bu meşakkatli hazırlık hakkında konuşan Melike Toprak ise sabah saatlerinde başlayan mesainin akşam saatlerine kadar sürdüğünü söylüyor. Odun ateşinde son pişirme aşamasıyla marmelat haline getirilen kuşburnu, yöre halkının kışlık sofralarını süslüyor. Gümüşhane'de bu geleneksel lezzet; marmelat, reçel, çay ve meyve suyu gibi pek çok farklı ürüne dönüştürülerek yaşatılıyor.
Kaynak: İHA
İlgili Haberler
Yorumlar
Henüz yorum yok.
İlk yorumu sen yaz, tartışmayı başlat.

