Karabük Postası tarafından
07 Şubat, 2023 18:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Depremzedeler İçin Hazırlanan Yardım Tırı Yola Çıktı

Karabük İl Afet Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda toplanan yardım malzemeleri deprem bölgelerine dağıtılmak üzere Adana’ya yola çıktı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgelere yardım tırları gönderiliyor. Karabük’te de olayın ardından yardımsever vatandaşların gayretleriyle toplanan ve acil ihtiyaçların yer aldığı 1 tır dolusu yardım malzemesi deprem bölgelerine dağıtılmak üzere Adana’ya uğurlandı. Vatandaşlardan özellikle sıfır ürünleri kendilerine ulaştırmalarını rica eden Karabük Valisi Fuat Gürel, “Maalesef çok büyük bir depremle karşı karşıyayız, bütün dünyadan malumunuz yardım talep edecek durumdayız. Biz de Karabüklüler olarak elimizden gelen bütün yardımı ortaya koyduk. Dün sabahtan itibaren özellikle arama kurtarma ekiplerimizi deprem bölgesine gönderdik. Hemen akabinde özellikle iş makinesi, ekskavatör, vinç gibi o bölgede ihtiyaç olacak makinelerimizi planladık, kurumlarımızın, belediyelerin, il özel idaresinin, hayırsever müteahHitlerimizin, iş insanlarımızın destekleri ile o bölgeye iş makinalarını çok hızlı bir şekilde sevk ettik. Sevk etmeye de devam ediyoruz” dedi. Gürel, “Ancak hayat devam ediyor ve o bölgedeki insanların barınma ve temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Bu manada vatandaşlarımıza çağrıda bulunduk. Onların ayni ve nakdi desteklerini talep ettik. Çok hızlı bir şekilde yardım etmeye başladılar. Muhtarlarımız, gençlik merkezlerimiz, sosyal yardımlaşma dayanışma vakfımız kaymakamlarımız gibi kurumlarımız aracılık ediyorlar. Gelen yardımları alıp hemen yükleyip ilgili bölgeye gönderiyoruz. Hayırsever vatandaşlarımızla haberleşiyoruz, onlar buralara gelmeden, un, su, battaniye gibi malzemeleri direk afet bölgesine ulaştırıyorlar” diye konuştu. “Çok büyük bir afet ölenlere rahmet diliyoruz, yaralılara acil şifalar diliyoruz” diyen Gürel, “Halen enkazın altında kalan vatandaşlarımız var, İnşallah onlar da en kısa zamanda kurtulurlar. Bir dayanışma içinde olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Herkesin birlik beraberlik içinde bu sürece destek olması gerekiyor. Özellikle kullanılmamış malzemeler gönderilirse iyi olur çünkü bu bölgeye göndereceğimiz malzemelerin temiz ve yeni olmasını arzu ediyoruz. Aksi takdirde hoş olmaz karşı taraf için” ifadelerini kullandı. (Nurettin Acar)

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
11 Nisan, 2025 13:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Dahil Diğer Kentlerdeki Tuvaletlerin Temizlik Sorunları Neden Sona Ermiyor?

Günümüzde toplu alanlarda, özellikle de okullar, alışveriş merkezleri, restoranlar ve sokaklardaki tuvaletlerin temizliği sıkça tartışılan bir konu haline geldi.

Yaşadığımız yüzyıl, hem pandemi atlatan hem de hijyen malzemelerinin bolca tedarik edildiği bir döneme rastlıyor. Peki, Karabük'te dahil, 81 ildeki halka açık tuvaletlerin temizlik sorunları neden son bulmuyor?

Aslında insanların bu alanlardaki tuvaletleri neden kirli bıraktığı, hem hijyen hem de sosyal davranışlar açısından önemli bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle seyahatlerde, belirli benzin istasyonları ve konaklama tesisleri bu nedenle tercih ediliyor. Yolculukların ise kişisel tuvalet alışkanlıklarının ve temizlik sorunlarının yanıtını aramada önemli bir unsur olduğunu belirten uzmanlar; tuvaleti bilerek kirli bırakanların sayısının (bu kişi evde çok temiz olsa da) yolculuklarda kirli bırakmada büyük bir artış gösterdiğini dile getiriyor.

Karabük'te toplu kullanıma açık tuvaletleri kullanan çoğu kişinin, kişisel temizlikten uzak, bu alanları keyfine göre kullanıma geçtiğini ortaya çıkarıyor. Bu durumun başlıca nedenleri arasında, bireysel sorumluluk hissinin azalması, anonimlik hissi ve sosyal normların eksikliği yer aldığı bildiriliyor. İnsanlar, kalabalık bir ortamda kendilerini diğerlerinden ayrı hissettiklerinde, başkalarının temizliği sağlamakla sorumlu olduğunu düşünerek daha dikkatsiz davranıyor.

Ayrıca, toplu alanlarda temizlik malzemelerinin yetersizliği de büyük bir sorun teşkil ediyor. Kağıt havlu, sabun ve tuvalet kağıdının düzenli olarak yenilenmemesi, kullanıcıların temizlik konusunda özensiz davranmasına yol açıyor. Bunun yanı sıra, tuvaletlerin fiziksel koşulları da büyük önem taşıyor. Kötü tasarlanmış veya bakımı düzenli yapılmayan tuvaletler, kullanıcıların daha az dikkatli olmasına sebep olduğu belirtiliyor.

Bu sorunlara karşı çözüm üretmek, hem işletmecilere hem de kullanıcılara düşüyor. İşletmeler, temizlik standartlarını artırarak, kullanıcıların memnuniyetini sağlamak için düzenli temizlik yapmalı ve gerekli malzemeleri sürekli olarak tedarik etmeli. Ayrıca, tuvaletlerin kullanımına yönelik bilinçlendirme kampanyaları düzenlenerek, insanların toplu alanlarda daha duyarlı olmalarını sağlayabilir.

Kullanıcılar ise, toplu tuvaletleri kullanırken bireysel sorumluluklarını hatırlamalı ve mümkün olduğunca temiz bırakmaya özen göstermeli. Unutulmamalıdır ki, herkesin ortak kullandığı alanlar, kolektif bir sorumluluk gerektirir.

Turizmin gözbebeği Karabük'te toplu kullanılan tuvaletlerdeki temizlik sorunları, bireysel ve toplumsal sorumluluklarla aşılabilir. Hem işletmelerin hem de kullanıcıların bu konuda üzerine düşeni yapması, daha hijyenik ve sağlıklı bir ortamların oluşmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.