blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mart, 2024 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Depreme dayanıksız okulların yıkımı sürüyor

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yapı stoku açısından riskli olduğu için yıkım kararı alınan okullarda yıkım çalışmaları sürüyor.

Karabük genelinde depremsellik analizleri yaptırılarak dayanaklılık durumları tespiti yapılan ve güçlendirme maliyeti, maliyet oranı ile bina yaşları dikkate alındığında kullanıma uygun olmayan okulların yıkımına geçen yıl başlanmıştı. Safranbolu ilçesinde de depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle okul binalarında yıkım çalışmaları sürüyor. Misak-ı Milli İlkokullunda güçlendirme çalışmalarının yapıldığı ilçede Şehit Recep Çakıl İmam Hatip Ortaokulu’nda da alınan güvenlik önlemlerinin ardından yıkım çalışmaları başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Said Nuri Odabaşoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığımızın tabii çalışmaları çerçevesinde Özel İdare Müdürlüğümüz ve Çevre Şehircilik Müdürlüğümüzün mühendislerinin yaptığı tetkikler neticesinde tüm okullarımızın analizleri yapıldı. 6 Şubat depreminden sonra tabii daha büyük bir hassasiyetle bu çalışmalara Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından özen gösterilerek hızlandırıldı” dedi. blank Safranbolu ilçesinde Altın Safran İlkokulu’nun güçlendirme çalışmasının tamamlandığını ve öğrencilerin eğitim öğretime devam ettiğini belirten Odabaşoğlu, “Yine aynı şekilde Emek Ortaokulumuzun ek binası yıkılarak depreme dayanıklılık hale getirilmesi bünyesinde yeni bir bina bir hayırseverimiz tarafından yapılmaktadır. Misak-ı Milli İlkokulu güçlendirme bünyesine alınan okullarımızdan. Orada da şuanda güçlendirme çalışmaları devam etmekte olup ve inşallah Haziran ayında da teslimi gerçekleştirilecektir. Recep Çakıl İmam Hatip Ortaokulumuz da yıkılan okullarımız arasındadır ancak onun yerine de yine 12 derslikli yatırım planına alınarak ihale süreci aşamasına gelmiştir” diye konuştu. Odabaşoğlu, öğrencilerin eğitim öğretim hizmetlerini aksatmayacak planlamaları yaptıklarını söyledi. blank
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Havalar ısındı, kene kabusu başladı

Doğu Karadeniz Bölgesinde genelde Nisan ayında başlayan kene hadiseleri bu sene havaların geç ısınmasıyla birlikte birinci olay Mayıs ayının birinci günlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne geldi.
Ülkemizde 2002 yılından beri görülmeye başlayan kene olayları yüzünden her yıl hayatını kaybedenler olurken, bu sene birinci kene vakası KTÜ Farabi Hastanesi çocuk servisinde tedavi altına alındı.
Kene hadiselerine karşı vatandaşlara önerilerde bulunan KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "2002 yılından beri yaz mevsimi gelmesiyle birlikte ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hadiseleri, gelmeye başlayacak diye düşünürken hastanemizin çocuk servisine birinci hadise geldi. Bu durum her sene Nisan-Mayıs aylarında olurken bu sene birinci hadisemiz Mayıs ayında geldi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin görüldüğü vilayetlerde daha erkenden tespit edilen hafif hadiseler vardır, biraz daha ağırlaşınca bize geliyor. Gümüşhane, Tokat, Sivas taraflarında tekrar hadiseler ortaya çıkacaktır. Halkımız buna nazaran tedbirler alması kenenin olabileceği çimenli bölgelerde çorabını pantolonunun üzerine çekmesi meskenine geldiği vakit da tüm bedenini kene açısından denetim etmesi kıymetlidir. Şu an havalar tam sıcak olmamasına karşın bilhassa Haziran-Temmuz ayına gerçek kayacak diye düşünüyoruz. Her yıl bize gelen üçüncü basamak hastaneye gelen KKKA kriterlerine nazaran baktığımız vakit 20-30 hadisemiz oluyor. Genelde Mayıs ayında 5-10 tane olurdu geri kalanlar Haziran’da olurdu. Artık de Haziran-Temmuz aylarına gerçek kayacaktır ancak birinci olayımız geldi. İnsanlarımız önlemlerini alsınlar. KKKA hadiseleri bizde genelde Ağustos ayında 15’inden sonra bitiyor lakin yeniden de hava sıcaklığıyla ilişkilidir" dedi.
Kurban Bayramı periyodunda hayvan transferiyle birlikte kene transferi de olacağına dikkat çeken Yılmaz, "Kurban Bayramı devrine çok dikkat etmek gerekiyor. Hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de olabilir. İnsanlarımız Kurban devrine daha çok dikkat etmelidir. Keneler sonuçta kan emecek bir canlı arar. Kan emecek canlılarda en çok hayvanlardır. Rahatlıkla üzerine konabilir hatta hayatı boyunca orada devam edebilir. Transferiyle birlikte öbür bölgelere masraf hayvandan düştüğü vakit ya da hayvanı keserken orada keneyle temas etme durumu kelam konusu olabilir. O nedenle dikkatli olmak gerekir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.