Karabük Postası tarafından
23 Şubat, 2023 14:09 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Deprem, Karabük’te Kiraları Artırdı

Karabük'te Kentsel  Dönüşüm ile başlayan kira artışları Kahramanmaraş Merkezli meydana gelen ve 10 İli etkileyen deprem felaketinin ardından zirve yaptı. En düşük kiranın dairesine göre 1500 TL'den başlayarak 5 ile 15 Bin arasında değiştiği ifade edildi. Kahramanmaraş merkezli  10 İli etkileyen ve büyük yıkıma neden olan deprem felaketinin ardından deprem bölgesinde yaşayanlar farklı İllere göç etmeye başladı.  Depremzedelerin göç ettiği İllerin arasında olan Karabük'te de kiralarda hissedilir oranda artış yaşandı. Depremin vurduğu İller arasında olan ve büyük yıkımın yaşandığı Hatay'da ve İlçelerinde yaşayan Karabüklü vatandaşlar ise memleketlerine dönmeye başladı ama Karabük'te de hem ev bulmakta,  hem de yüksek kiralar karşısında çaresizlik yaşamaya başladılar. Karabük'teki kira artışlarının depremin ardından hissedilir oranda arttığını belirten  Şirin  Emlak Sahibi  Bünyamin Coşkun Gazetemize yaptığı açıklamada; Karabük'te yaşanan kira artışlarının depremin ardından zirve yaptığını söyledi. Türkiye genelinde olduğu gibi Karabük'te de bazı ev sahiplerinin fırsatçılığa soyunduğunu ifade eden Coşkun, şu anda Karabük'te ev kiralarının 5 bin TL'ye kadar çıktığını belirterek, "Depremin en çok yıkıma uğrattığı Hatay'da  ve İskenderun İlçesinde bulunan Karabüklüler memleketlerine akrabaları vasıtası ile dönmeye başladılar. Dönmeden önce buradaki akrabalarını arayarak kiralık ev bulmalarını istiyorlar, akrabaları evi tuttuktan sonra Karabük'e gelerek yerleşiyorlar. Burada en büyük sorun kiralardaki artış oluyor. Şu anda en düşük kira 1500 TL gibi gözükse de  apartmanlarda bu kiralar 5 bin TL'ye kadar yükseliyor. Ev sahipleri daha önce dairelerini kiraya veremiyorlardı ama şimdi rahatlıkla verebiliyorlar, bunda da en büyük etken Deprem bölgesinden İlimize gelen vatandaşlar" dedi. Karabük'te boş ev olmadığının altını çizen Coşkun, depremden en çok etkilenen Hatay İlinin İskenderun İlçesinden Karabük'e bir hayli fazla göç yaşandığını ve gelen ailelerin bazılarının ev bulmakta zorluk çektiğini ve akrabalarının yanında barındığını söyledi. Öte yandan Karabük'te bulunan lüks dairelerde ise kiraların 10 ile 15 Bin TL'ye kadar çıktığı öğrenilirken, Safranbolu İlçesinde ise görüştüğümüz bazı emlakçılar da kendi portföylerinde kira artışı olmadığını ama  Safranbolu'da  dairesine göre kira artığı olabileceğini belirttiler. Diğer yandan Safranbolu İlçesinde de kiralık daire sıkıntısının yaşandığı edinilen bilgiler arasında. (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Havalar ısındı, kene kabusu başladı

Doğu Karadeniz Bölgesinde genelde Nisan ayında başlayan kene hadiseleri bu sene havaların geç ısınmasıyla birlikte birinci olay Mayıs ayının birinci günlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne geldi.
Ülkemizde 2002 yılından beri görülmeye başlayan kene olayları yüzünden her yıl hayatını kaybedenler olurken, bu sene birinci kene vakası KTÜ Farabi Hastanesi çocuk servisinde tedavi altına alındı.
Kene hadiselerine karşı vatandaşlara önerilerde bulunan KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "2002 yılından beri yaz mevsimi gelmesiyle birlikte ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hadiseleri, gelmeye başlayacak diye düşünürken hastanemizin çocuk servisine birinci hadise geldi. Bu durum her sene Nisan-Mayıs aylarında olurken bu sene birinci hadisemiz Mayıs ayında geldi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin görüldüğü vilayetlerde daha erkenden tespit edilen hafif hadiseler vardır, biraz daha ağırlaşınca bize geliyor. Gümüşhane, Tokat, Sivas taraflarında tekrar hadiseler ortaya çıkacaktır. Halkımız buna nazaran tedbirler alması kenenin olabileceği çimenli bölgelerde çorabını pantolonunun üzerine çekmesi meskenine geldiği vakit da tüm bedenini kene açısından denetim etmesi kıymetlidir. Şu an havalar tam sıcak olmamasına karşın bilhassa Haziran-Temmuz ayına gerçek kayacak diye düşünüyoruz. Her yıl bize gelen üçüncü basamak hastaneye gelen KKKA kriterlerine nazaran baktığımız vakit 20-30 hadisemiz oluyor. Genelde Mayıs ayında 5-10 tane olurdu geri kalanlar Haziran’da olurdu. Artık de Haziran-Temmuz aylarına gerçek kayacaktır ancak birinci olayımız geldi. İnsanlarımız önlemlerini alsınlar. KKKA hadiseleri bizde genelde Ağustos ayında 15’inden sonra bitiyor lakin yeniden de hava sıcaklığıyla ilişkilidir" dedi.
Kurban Bayramı periyodunda hayvan transferiyle birlikte kene transferi de olacağına dikkat çeken Yılmaz, "Kurban Bayramı devrine çok dikkat etmek gerekiyor. Hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de olabilir. İnsanlarımız Kurban devrine daha çok dikkat etmelidir. Keneler sonuçta kan emecek bir canlı arar. Kan emecek canlılarda en çok hayvanlardır. Rahatlıkla üzerine konabilir hatta hayatı boyunca orada devam edebilir. Transferiyle birlikte öbür bölgelere masraf hayvandan düştüğü vakit ya da hayvanı keserken orada keneyle temas etme durumu kelam konusu olabilir. O nedenle dikkatli olmak gerekir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.