karabuk
İmsak 05:51
Güneş 07:16
Öğle 13:07
İkindi 16:14
Akşam 18:48
Yatsı 20:07
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
demircide meryem ana figurlu tarihi kapi papazlar bunun pesinde Hw6I8Q6C
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ocak, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Demircide “Meryem Ana” figürlü tarihi kapı: Papazlar bunun peşinde

Samsunlu demirci ustası 74 yaşındaki İbrahim Germi, üzerinde “Meryem Ana” işlemesi bulunan 158 yıllık tarihi kapıyı, papaz ve tarihi eser meraklılarının istemesine karşın satmıyor.
58 yıldır demircilik yapan İbrahim Germi’nin elinde tescilli tarihi eser olan 158 yıllık “Meryem Ana” işlemeli hanedan modeli ikili bir demir kapı bulunuyor. Ermeni ustalar tarafından geçme tekniğiyle kaynak kullanılmadan yapılmış olan kapıyı almak için birçok kişi teşebbüste bulundu lakin Germi bu kapıyı satmadı. Demirciler Yokuşu’nda esnaflık yapan Germi, dedesinden kalan 158 yıllık olduğu kestirim edilen haneden modeli tarihi kapıyı dükkanında koruma ediyor. Periyodun Mater Dolorosa Katolik Kilisesi papazı ve birtakım tarihi eser meraklılarının kendisine kapıyı satması için baskı kurduğunu söz eden Germi, kapıyı satmayı düşünmediğini söyledi.

“Bu kapının eşi gibisi yok"
Kapıları kiliseye vermesi durumunda yurt dışında sınırsız seyahat ve konaklama fırsatının kendisine sunulduğunu lisana getiren İbrahim Germi, “İlkokuldan beri bu mesleğin içerisindeyim. Demircilik cet mesleğimiz. Şu anda Samsun’un en eski aktif demircisiyim. 150 yıldır dedemden babama, babamdan da bana kalan örsümde demir dövüyorum. Örsün maddi ve manevi pahası çok büyük lakin ben ölünce hurdacıya verirler diye düşünüyorum. Örsün yanı sıra dükkanımda tarihi eser olarak tescilli 2 kapı da var. Kapıda ‘Meryem Ana’ figürü de var. Kapıda yıllar evvel yapılan kilit hala çalışıyor. Ermeni bir demir ustası kaynaksız, geçme usulü ile yapmış. Kapının bir tanesi 150 kilo geliyor. Çok şahane bir kapı. Bu kapıları benden birçok kişi istedi fakat vermedim. Ben öldüğümde bunu da hurdacıya verirler. Katolik Kilisesinin papazı da nereden öğrendiyse yanıma geldi. Kapının fotoğraflarını çekti. Meryem Ana figürlerini incelediler. Kapıyı kiliseye koyacaklarını söylediler. Ben de ‘kilisenin kapısına koyacaksan burada dursun’ dedim. Para teklif etiler, öbür imkanlar da teklif ettiler lakin kabul etmedim. Zira bu kapının bir eşi gibisi yok. Olağan bir usta bu kapının kasnağını 1 senede yapamaz. Zira büsbütün perçinli, geçme metoduyla yapılmış. Bir yarık, bir bütün demir kullanarak birleştirmişler. Gavur usta yardığı öbür demire, bütün demiri geçirerek kapıyı tamamlamış. Sistemleri bile hala çalışıyor. Kapının tutamağını sarı renkteydi. Bana gelmeden evvel de altın zannederek orasını çalmışlar. Kapı da dededen babama sonra da bana yadigar kaldı. Hatıra olarak saklıyorum” dedi.

“Samsun’un son demirci ustasıyım”
Kendisinin Samsun’daki son usta olduğuna da dikkat çeken Germi, “Demircilik mesleği bence öldü. Çırak da yetişmiyor. Ben öldükten sonra daha yapacak adam Samsun’da yok. ‘Demirciyim’ diyen adamların yeteneği yok. Vatandaş baltasını bilemek için bile usta bulamayacak. O denli olunca da demircilik de tamir işi bitmiş olacak. Kazmasını vesairesini de tamir ettirmek yerine yenisini alma prosedürüne gidecek. Zira Samsun merkezde tamir edebilecek tek demir ustası ben kaldım” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
sadet
Aylin Sarıoğlu tarafından
02 Mart, 2026 10:32 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Saadet Partisi’nden “Adalet Sofrası” İftarı

Saadet Partisi Karabük İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “Adalet Sofrası” iftar programı, yoğun katılım ve güçlü bir gönül birlikteliği ile gerçekleştirildi.

. Yaklaşık 350 davetlinin aynı sofrada buluştuğu programda birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verildi.

İftar programına farklı siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Ramazan ayının manevi atmosferinde gerçekleşen buluşmada, paylaşmanın ve dayanışmanın önemine vurgu yapıldı.

Programda yapılan konuşmalarda, ayrışma yerine birleşmenin, ötekileştirme yerine kucaklaşmanın esas alınması gerektiği ifade edildi. “Adalet Sofrası”nın yalnızca bir iftar organizasyonu olmadığı belirtilerek, adaletin, hakkaniyetin ve toplumsal dayanışmanın simgesi olduğu dile getirildi. Sofrada ekmek bölüşülürken, milletin yaşadığı sıkıntıların da ele alındığı ve çözüm iradesinin ortaya konulduğu kaydedildi.

İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, programa katılarak destek veren tüm siyasi parti temsilcilerine, il ve ilçe başkanlarına, sivil toplum kuruluşlarına, basın mensuplarına ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür edildi. Program, Ramazan ayının birlik ve beraberlik ruhunun daim olması temennisiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin