Defne, kestane ve trüf mantarı orman köylüsüne gelir kapısı oluyor - Karabük Haber Postası
defne kestane ve truf mantari orman koylusune gelir kapisi oluyor VI35wPsv
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Temmuz, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Defne, kestane ve trüf mantarı orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Samsun’da ormanlık bölgede yaşayan çiftçiler, tıbbi ve aromatik bitki üretiminin yanı sıra kestane, defne yaprağı ve trüf mantarı toplayarak iktisada kazandırıyor.

Tıbbi ve aromatik bitkiler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor. Samsun’da 25 bin dekar defne ormanı mevcut olup, yıllık yaklaşık bin 500 ton üretim yapılmakta ve köylülere 27,5 milyon TL gelir sağlanıyor. Samsun’da 40 bin dekar alan da kestane ormanı bulunuyor. Bu ormanlarda yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüler yaklaşık 2,4 milyon TL gelir sağlıyor. Ayrıyeten Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan alanlardan yıllık 70 kilo trüf mantarı toplanıyor. Bu eserler, orman köylülerine gelir kapısı oluyor.

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Desteklenmesi (ORKÖY) Projesi ile kırsal göç önlenmeye çalışılıyor. Bu kapsamda Samsun’da 2025 yılında süt sığırcılığı, traktör, tambur ve süt koyunculuğu olmak üzere 29 aileye toplamda 13 milyon 568 bin TL kredi dayanağı verildi. Bunun haricinde Alaçam ve Bafra’da ORKÖY’den orman köylüsü 4 aileye traktör alımı için 7 yıl geri ödemeli yüzde 20’si hibe, sıfır faizli, 1’er milyon TL olmak üzere toplamda 4 milyon TL kredi dayanağı verildi.

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü’nün Samsun’daki projeleri ve doğal kaynak kullanımı sayesinde hem kırsal kalkınma destekleniyor hem de orman köylüsünün ekonomik refahının artırılması amaçlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
baruden patent basarisi finans alaninda turkiye ucunculugu HaG9B4Eb
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2026 08:45 tarihinde yayınlandı
0
0

BARÜ’den patent başarısı: “Finans” alanında Türkiye üçüncülüğü

Bartın Üniversitesi (BARÜ) 2025 yılı patent performansının değerlendirildiği sıralamada en iyiler arasına girerek “Finans” alanında Türkiye’de ilk 3’te yer almayı başardı.

Türkiye’nin yenilikçilik ve Ar-Ge performansını geliştirmek hedefiyle Patent Effect tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Patent Raporu 2025” listesi yayımlandı. Bartın Üniversitesi (BARÜ) açıklanan listede “Patent Şampiyonu Üniversiteler” kategorisinde yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Farklı kategorilerde değerlendirmelerin yapıldığı raporda BARÜ, “Finans” alanındaki patent başvurularıyla Türkiye’nin en iyileri arasına girdi.

Raporda, farklı alanlarda en çok patent başvurusu yapan ilk 10 üniversite açıklandı. BARÜ, 2025 yılında finans alanında gerçekleştirdiği patent başvuru sayısıyla devlet ve vakıf üniversiteleri arasında 3’üncü sırada yer aldı. BARÜ üçüncülüğü İstanbul Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ile paylaştı.

Bilimsel çalışmaların katma değere dönüşmesinin önemini vurgulayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, “Bartın Üniversitesi olarak bilgiyi değere dönüştürme hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Patent başvurularında elde ettiğimiz başarıyı da daha ileri taşımak adına nitelikli projeler üretmeye ve bu projeleri patent süreçleriyle buluşturmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda araştırma-geliştirme ekosistemimize katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin