Samsun’da altyapı çalışması yapılan bir yolda kazılan çukura düşen 20’ye yakın aracın tekerleri patladı.
Olay, Atakum ilçesi Şehit Pilot Gürcan Ulucan Caddesi üzeri Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü ardında meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, caddede müteahhit bir firma tarafından gerçekleşen altyapı çalışmasında açılan çukura yağmurun da tesiriyle düşen araçların lastikleri patladı. 1’i resmi 20’ye yakın araçta maddi ziyan meydana geldi. Araç sahipleri, çalışmayı yapan firmanın tedbir almadığı için tekerlerinin patladığını belirtti.
Lastikleri patlayan araçlar, çekiciler ile kaldırıldı.
Uyuşturucu ve uyarıcı husus bağımlılığının gün geçtikçe artan önemli bir tehlike haline geldiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, "Bu bağımlılıklar ekonomik, toplumsal ve ailevi meselelere yol açarken, bireylerin ülkülerinden ve toplumsal kıymet yargılarından uzaklaşmasına neden olabiliyor" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, bağımlılık konusunda açıklamalarda bulundu. Unsur bağımlılığının gün geçtikçe artan önemli bir tehlike haline geldiğini lisana getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, "Tüketici bir toplum olma yolunda ne yazık ki yalnızca maddi pahaları değil, hisleri da süratle tüketiyoruz. Bu durum, bireyleri mana ve memnunluk arayışına sürüklerken, birçoğu bu arayışın cevabını uyuşturucu ve uyarıcı hususlarda ya da kumar üzere bağımlılık yapan davranışlarda buluyor" diye konuştu.
"Birey birinci etapta âlâ hissedebilir"
Bağımlılık yapan bu hususların ve davranışların, birinci etapta bireyi uygun hissettirebileceğini ve sorunlarını süreksiz olarak giderebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Akal, "Ancak bu yapay, tehlikeli ve kimyasal memnunluk hissi, çok çabuk tercih edilmesine karşın, süreci daha da karmaşık hale getiriyor. Vakitle bu bağımlılıklar bireye düzgün hissettirmekten çok ziyan vermeye başlıyor. Başta küçük dozlarla elde edilen etkiyi devam ettirebilmek için ölçüleri artırmak gerekiyor. Fakat ölçüsü ne kadar artırırsak artıralım, bir noktadan sonra bu hususlar ya da davranışlar tesirini yitiriyor. Birey, yalnızca ’normal hissedebilmek’ için bu döngüyü sürdürmek zorunda kalıyor ve sonunda büsbütün bağımlı hale geliyor" biçiminde konuştu.
"Düşünce tuzaklarına düşülebiliyor"
Uzm. Dr Akal, "Bu bağımlılıklar ekonomik, toplumsal ve ailevi problemlere yol açarken, bireylerin ülkülerinden ve toplumsal kıymet yargılarından uzaklaşmasına neden olabiliyor. Öfke ve tahammülsüzlük üzere duygusal patlamalarla karşı karşıya kalan bireyler, hayatlarını denetim etmekte zorlanıyor. Bağımlılığın tehlikesi, bireylerin bu aksilikleri fark etmelerine karşın, fikir tuzaklarına yenik düşmelerinde yatıyor. Son bir defa kullanırım, iradeliyim, istediğim vakit bırakırım, zati canım sıkkın, bu son olacak üzere kanılar, bağımlılık döngüsünü besliyor" tabirlerini kullandı.
"Bağımlılık tedavi edilebilir bir hastalıktır"
Bu mevzuda kabullenilmesi gereken değerli durumlardan bahseden Uzm. Dr. Akal, "Bağımlılık, sırf irade ile çözülebilecek bir durum değildir. Tedavi, bağımlılığın bir hastalık olarak kabul edilmesiyle başlar. Bağımlı bireylerin aile, etraf ve profesyonel bir tedavi takımının dayanağıyla bu sorunun üstesinden gelmesi mümkün olabilir. Unutulmamalıdır ki, bağımlılık bir son değil; aktif bir tedavi yolu ile çözülebilecek bir süreçtir" açıklamasında bulundu.