Karabük Postası tarafından
24 Temmuz, 2023 10:53 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 21.09.2023 10:59
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Covid-19 salgını sonrası viral hastalıklar coştu: Kızamık ve Zona’ya dikkat

3 yıl süren Covid-19 salgınının netleşmeye başlayan etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle Covid-19 dışı viral hastalıklarda artış yaşandığına dikkat çekti. Özkaya, “İlk olarak herpes virüslerinin neden olduğu zona hastalarında belirgin bir artış var” dedi.   Covid-19’un, diğer virüs, bakteri ve kanser hastalarının olağan semptomlarında hatta hastalığın seyrine dair ne tür değişikliklere neden olduğu merak konusuydu. Şimdi bunların yavaş yavaş belirginleşmeye başladığını ifade eden Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Şevket Özkaya, özellikle Covid-19 dışı viral hastalıklarda artış yaşandığına dikkat çekti. İlk olarak herpes virüslerinin neden olduğu zona hastalarında belirgin bir artışın görüldüğü bilgisini veren Prof. Dr. Şevket Özkaya, Zona’nın hafif semptomatik geçirilen bir hastalık olmakla birlikte önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilecek diğer virüslere bağlı olarak, karşılaşabileceğimiz rahatsızlıklara karşı önlem alınmasını tavsiye etti. Özkaya, “Sadece Covid-19 için değil, tüm viral ve bulaşıcı hastalıklar için mesafe ve hijyen kurallarına özen göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.   “Kızamık hastalığı da yükselişte”   Kızamığın ise halkımızın en iyi bildiği çocukluk hastalıklarından biri olduğuna değinerek sözlerine devam eden Özkaya, “Nadiren de olsa özellikle 1 yaş altında çocuklarda beyin, kalp ve/veya akciğer komplikasyonlarına bağlı ölümcül olabiliyor” dedi. Daha çok çocukluk çağında görülen kızamık hastalığının, korona virüse göre 5-6 kat daha bulaşıcı olma özelliği taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Özkaya’ya göre, son dönemde Türkiye’de salgın haline dönüşen ve pek çok vakanın duyurulduğu kızamık için alınabilecek önlemlerin başında aşı geliyor. Aşılı olunmadığında ise özellikle gebelere ve bağışıklığı düşük kişilere kolayca bulaşabiliyor ve riskli durumlara sebebiyet verebiliyor.   “Etrafa yayılan damlacıkların solunmasıyla bulaşıyor”   Özkaya, yüksek ateş ve halsizlikle kendini gösteren kızamığın, enfekte olmuş kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşması esnasında yayılan damlacıkların solunması ya da bu kişilerin kullandığı nesnelere temas edilmesiyle bulaştığını hatırlattı. Kızamık hastalığının kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte bazı semptomatik şikayetlere yönelik tedaviler uygulanabildiğini kaydeden Özkaya, “Her ne kadar sayılar artsa da halkımızın paniğe sevk edecek, ölümcül bir salgın beklemiyoruz. Kızamık ülkemizde en iyi bilinen ve Sağlık Bakanlığımızın hem aşılama konusunda hem de özellikle çocukluk çağı viral hastalıkları takibinde en hassas davrandığı konulardır. Kızamık vakalarının artmasına rağmen hayatı tehdit eden bir tablo yoktur, sadece iş gücü kaybı oluşturduğu için halkımızın kontrollü sosyal hayata dikkat etmelerini öneriyoruz” dedi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2025 12:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde en iyiler ödüllerini aldı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen "26. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" çerçevesinde en iyi belgesel film ödülüne yönetmenliğini Matthus Wörle'nin yaptığı "Where We Used to Sleep" layık görüldü.

Bu yıl 26'ıncısı düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali çerçevesindeki yarışmada dereceye giren eserlerin sahiplerine ödülleri verildi. Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine Karabük Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Belediye Başkanı Elif Köse, Sinema Genel Müdürü Birol Güven, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

blank

Günün anlam ve önemine dair yapılan konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Uluslararası Uzun Metraj Belgesel Film kategorisinde yönetmenliğini Matthaus Wörle'nin yaptığı "Where We Used to Sleep" adlı yapım, en iyi belgesel film ödülüne layık görüldü. Aynı kategoride Daria Morar'ın "The Forest" adlı eseri ise mansiyon ödülü aldı.
Uluslararası Kısa Metraj Belgesel Film kategorisinde en iyi belgesel film ödülünü "Wind Blow By" filmi ile Paula Fuentes ve Guillermo Carrera kazandı.

blank

Kültürel Miras ve Korumacılık Temalı Ulusal Belgesel Film kategorisinde Sevinç Baloğlu'nun "Oya" adlı eseri Süha Arın En İyi Belgesel Ödülü'nün sahibi olurken, Cemlalettin İrken'in "Nazlı Hanım'ın Telaşları" isimli çalışması mansiyon ödülüne layık görüldü.
Ulusal Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması'nda "Baletler Köyü" adlı eseriyle Fatih Diren en iyi film ödülünü aldı. Kadir Can Arabacı ise "Buzun Ruhu" adlı eseriyle jüri özel ödülüne değer bulundu.
Ulusal Uzun Metraj Belgesel Film Yarışması'nda ise Kenan Diler'in "Kavak Ağacının Gölgesinde" adlı yapımı en iyi film seçilirken, Aybüke Avcı'nın "Domates Biber Depresyon" isimli filmi jüri özel ödülünü kazandı.
Ödüllerin takdim edilmesinin ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirildi ve festival sona erdi.

blank

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.