DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, Çorum’da bulunan barajdaki doluluk oranının yüzde 36’ya düştüğünü belirterek, içme suyunda sorun beklenmediğini lakin ziraî sulamada kısıtlamaya gidileceğini açıkladı.
Çorum Valisi Ali Çalgan başkanlığında düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, 2025 yılı kamu yatırımları değerlendirilirken, Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da baraj doluluk oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Çalgan’a toplantıda bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajlardaki su düzeylerinin geçen yıla nazaran önemli oranda azaldığını söyledi. Yaroğlu, “Barajlardaki doluluk oranına baktığımızda geçen seneye nazaran doluluk oranımız düşük. Geçen sene yüzde 54 olan doluluk oranımız, bu sene yüzde 36’ya geriledi. Burada bilhassa içme suyu noktasında çok büyük bir derdimiz yok. Lakin sulama noktasında önemli sorunlarla karşı karşıya kalacağımızı öngörüyoruz” dedi.
Yaroğlu, ziraî sulamada bu yıl kısıtlamaya gidileceğini belirterek, “Suyumuz yok, kısıtlı sulama yapacağız. Suyla ilgili çok büyük bir sorun var. Bu durumla alakalı kelamını veremeyiz fakat çiftçimizi mağdur etmemek için planlama ve programı ona nazaran yapıyoruz. Kısıtlı sulamanın da durumu bu şekilde” tabirlerini kullandı.
Önceliğin içme suyuna verildiğini söz eden Yaroğlu, “Bazı sulamalarımızda kısıtlı sulamaya gideceğiz, kimilerinde ise tahminen duruma nazaran sulama yapamayacağız. O yüzden içme suyu önceliğimiz. Bu sene içme suyunda rastgele bir sorun öngörmüyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah önemli bir yağış alırsak, hem sulamada hem de içme suyunda sorun yaşamayı düşünmüyoruz” halinde konuştu.


Çorum’da baraj doluluğu yüzde 36’ya düştü: Tarımsal sulamaya sınırlama geliyor
SGK’dan Kayıt Dışı İstihdam Uyarısı
Sosyal Güvenlik Kurumu Karabük İl Müdürlüğü, kayıt dışı istihdamın çalışanlar, işverenler ve ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek önemli bir açıklama yaptı. Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında yapılan açıklamada, sigortasız işçi çalıştırmanın ya da çalışanların gün ve ücretlerinin eksik bildirilmesinin ciddi hak kayıplarına ve ağır yaptırımlara yol açtığı vurgulandı.
Açıklamada, kayıt dışı istihdamın yalnızca çalışanları değil, işverenleri ve sosyal güvenlik sistemini de olumsuz etkilediği belirtilerek, çalışanların sigortalı çalıştırılmasının anayasal bir hak ve aynı zamanda yasal zorunluluk olduğu ifade edildi. İşverenlerin sigortasız işçi çalıştırma hakkının bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, çalışanların kendi rızalarıyla sigortasız çalışmayı kabul etmelerinin de hukuken geçerli olmadığı kaydedildi.
Yetkililer, özellikle emekli, dul ve yetim aylığı alanlar ile sosyal yardım yararlanıcılarının hak kaybı yaşamamak adına zaman zaman kayıt dışı çalışmaya yöneldiğinin tespit edildiğini belirterek, işverenlerin bu talepler karşısında taviz vermemesi gerektiğini ifade etti.
“Çalışanlar Gelecek Güvencesinden Yoksun Kalıyor”
Kayıt dışı çalışan kişilerin emeklilik hakkından mahrum kaldığına işaret edilen açıklamada, iş kazası, meslek hastalığı, malullük, işsizlik ve ölüm aylığı gibi sosyal güvence haklarından yararlanamadıkları belirtildi. Ayrıca çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin, hafta tatili ve analık izni gibi temel işçilik haklarından da mahrum bırakıldığı vurgulandı.
SGK Karabük İl Müdürlüğü açıklamasında, kayıt dışı istihdamın ekonomide de ciddi sorunlara yol açtığı belirtilerek şu sonuçlara dikkat çekildi:
Haksız rekabet oluşuyor, Vergi ve prim kaybı yaşanıyor, Sosyal güvenlik sistemi zarar görüyor, Gelir dağılımında adaletsizlik artıyor, Ekonomik verilerin güvenilirliği zedeleniyor, İşyerlerinde verimlilik ve motivasyon düşüyor.
İŞVERENLERE AĞIR YAPTIRIM UYARISI
Açıklamada, kayıt dışı çalıştırmanın tespit edilmesi halinde işletmelerin yüksek idari para cezaları, teşvik iptalleri ve iş kazalarında ağır hukuki sorumluluklarla karşı karşıya kalabileceği belirtildi. SGK’nın temel amacının cezalandırmak değil, rehberlik ederek işletmelerin güvenli ve sürdürülebilir büyümesini sağlamak olduğu ifade edildi.
ÜCRET ÖDEMELERİNDE BANKA ŞARTI
Yetkililer ayrıca, Türkiye genelinde 3 ve daha fazla işçi çalıştıran işletmelerde ücret ödemelerinin banka aracılığıyla yapılmasının yasal zorunluluk olduğunu hatırlattı. Bu kurala uyulmaması halinde işverenlere her çalışan ve her ay için ayrı ayrı idari para cezası uygulanacağı bildirildi.
İHBAR VE ŞİKÂYET KANALLARI AÇIK
Sigortasız çalıştırıldığını veya ücretlerinin eksik bildirildiğini düşünen çalışanların;
e-Devlet Kapısı üzerinden, ALO 170 hattından, CİMER aracılığıyla, SGK İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurarak durumu bildirebilecekleri ifade edildi. SGK Karabük İl Müdürlüğü açıklamasının sonunda ise şu mesaj verildi:
“Sigorta ile iş güvende, işçi güvende; gelecek güvende.”

