Çorum’da polis ekipleri tarafından düzenlenen iki ayrı operasyonda 1 milyon adet kaçak sigara ele geçirildi.
Edinilen bilgiye göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, il dışından temin ettikleri kaçak tütün mamullerini Çorum’da dağıttıkları tespit ettiler. KOM ekipleri tarafından düzenlenen iki ayrı operasyonda şüphelilerin araçlarında yapılan adli aramada 1 milyon adet kaçak makaron sigara ele geçirildi.
Kaçak sigaralara el koyan polis ekipleri araçlarında kaçak sigara ele geçirilen iki kişi hakkında 5607 sayılı kanuna muhalefet suçundan
adlı işlem başlattılar.
Karabük Üniversitesi, Atık Getirme Merkezi ile sıfır atık gayesi doğrultusunda değerli bir adım attı. Atıkların geri dönüşümü ve yine kullanımıyla çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanacak.
Karabük Üniversitesi (KBÜ), etraf şuuru ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Atık İdaresi ve Geri Dönüşüm Koordinatörlüğü bünyesinde kurulan Atık Getirme Merkezi düzenlenen merasimle hizmete girdi.
"En güzel uygulamalardan yola çıktık, kendi modelimizi geliştirdik"
Açılış merasiminde konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin çevresel sürdürülebilirlik vizyonuna dikkat çekti.
Rektör Kırışık, "Sıfır atık konusu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından yakından takip ediliyor. Atık İdaresi ve Geri Dönüşüm Koordinatörlüğünü kurarak biz de üniversite olarak bu sürece katkı sağlayacağız." sözünde bulundu.
Rektör Kırışık, "Türkiye’deki örnekleri inceleyip kendi sistemimizi bu modellerin de ötesine taşımaya çalıştık. Böylelikle Karabük Üniversitesi, atık idaresi ve geri dönüşümde öncü bir pozisyona geldi. Gayemiz, üniversitemizin tüm atıklarını sistemli bir biçimde ayrıştırmak, pahalandırmak, geri kazanmak ve sıfır atık gayesine ulaşmaktır." dedi.
Kırışık, konuşmasında Karabük Üniversitesinde son devirde hayata geçirilen merkez ve sistemlerin kurumsal gelişime sağladığı katkılara da değindi.
"Bu kültürü üniversitemizden başlatarak yaygınlaştırmalıyız"
Kırışık, etraf siyasetlerine verilen değerin altını çizerek Avrupa’daki ayrıştırma sistemlerine dikkat çekerek, "Avrupa’da mutfakta bile kağıt, plastik, metal, cam üzere atıklar başka ayrı toplanıyor. Bu kültürü ülkemizde de yaygınlaştırmamız gerekiyor. Evvel üniversitemizden başlayarak, kaynağında ayrıştırmayı hepimiz uygulamalıyız."
Atık İdaresi yüksek lisans ve doktora programlarıyla pek çok proje geliştirildiğini ve sanayi ile iş birlikleri kurulduğunu vurgulayan Kırışık, yeşil üretim ve sürdürülebilir teknolojiler alanında da önemli adımlar attıklarını belirtti.
"Sosyalfest" kapsamında gençlerin sürdürülebilirlik ve çevresel hassaslık odaklı projeler geliştirmelerinin teşvik edildiğini söyleyen Rektör Kırışık, KAPGEM aracılığıyla hazırlanan etraf siyaseti raporlarıyla ülkenin çevresel vizyonuna katkı sunduklarını söz etti.
Enerji verimliliği, su tasarrufu, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm alanlarında projeler yürütüldüğünü lisana getiren Kırışık, öğrencilerin ulaştırma ve güç bakanlıklarının düzenlediği müsabakalarda kıymetli muvaffakiyetler elde ettiğini de ekledi.
Konuşmasının sonunda çevresel sorumluluğa vurgu yapan Rektör Kırışık, "Biz tüketen değil, üreten bir toplum olmalıyız. Daha az tüketen, daha çok üreten bir medeniyet inşa etmeliyiz. Pak yerleşke, pak kent, pak dünya mümkündür. Kâfi ki daima birlikte bu çalışmaları kararlılıkla sürdürelim." dedi.
"Sıfır atık amacıyla öncü bir model kurduk"
Törende konuşan Atık İdaresi ve Geri Dönüşüm Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kazım Yetik, merkezin kuruluş sürecine ait bilgi verdi. 30 Ocak’ta birinci presleme sürecinin yapıldığını belirten Yetik, verimliliği artırmak için kare kod sistemine dayalı bir yazılım geliştirildiğini ve bu sistemle atıkların kaynağında ayrıştırılarak takip edildiğini söyledi.
Pilot uygulamanın Mühendislik Fakültesinde başladığını, Şubat ve Mart aylarında 11 fakülteye yayıldığını aktaran Yetik, atıkların kaynağı ve ölçüsünün sistem üzerinden izlenebildiğini, bilgilerin ise üniversite web sayfasında şeffaf biçimde erişime açık olduğunu söz etti.
Geri dönüşümde temel hedefin sadece atık toplamak değil, atık oluşumunu azaltmak olduğunu da vurgulayan Yetik, iş birliği davetiyle konuşmasını tamamladı.
Açılış merasimi, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın merkezi gezmesi ve sistem hakkında yerinde bilgi almasının akabinde sona erdi.
Üniversite yerleşkesinde gerçekleştirilen açılış merasimine; Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, daire liderleri, akademik ve idari işçi ile koordinatörlük çalışanları katıldı.