Rizeliler çorbası, sarması, dolması derken kara lahananın reçelini de yaptı.
Doğu Karadeniz’in mutfağı ile ünlü kentlerinden birisi olan Rize’de kara lahananın yeni bir lezzeti keşfedildi. Kara lahananın çorbası, sarması, haşlaması, vurma lahanasından sonra şimdide reçeli yapıldı. Yüksek aromaya sahip olan kara lahananın reçeli tadanlardan da büyük beğeni topladı. Rize’nin yöresel lezzetlerini ön plana çıkartmakla tanınan işletmeci Süleyman Tarakçı kara lahana üzerinde yanlış bir algının oluşturulduğunu ve bu algının müspete dönmesi için neler yapabileceklerini araştırdıklarını bu sırada akıllarına kara lahana reçelinin geldiğini söz etti. Kara lahananın bölge halkının kırmızı çizgisi olduğuna vurgu yapan Tarakçı "Kara lahana bizim Doğu Karadeniz mutfağında kırmızı çizgimiz. Bu türlü bir olumlu algıya çevirmek için çalışma yaptık. Kara lahanaya karşı oluşan o algıyı oluşturan insanlara da aslında bir karşılık olmuş oldu. Onlar hoş bir orta yaptı biz de o ortayı gole çevirmiş olduk. Kara lahana ile alakalı hatta geçen yıl biz noter huzurunda lezzetini test ettik ve gelen konuklarımıza deneyimleme sonucunda sorular sorduk, geri dönüşler aldık ve noter huzurunda da onu kayıt altına almış olduk. Karadeniz mutfağında kara lahana değerli bir eser. Madem kırmızı çizgimiz ‘Bizler bununla alakalı daha neler yapabiliriz?’ diye bir düşündük. Reçelini düşündük ve reçelini yaptık. Aslında karalahana kükürt içeren bir eser. Kükürdünü aldıktan sonra aroması da yüksek bir eser. Dedik ki ‘Biz buradan hoş bir reçel çıkartalım’ " dedi.
Reçeli 14-18 santim ortasındaki taze yapraklardan yapılıyor
Kara lahana reçelinin yapılışını anlatan Tarakçı, reçel için seçilen kara lahana yapraklarının bilhassa taze yapraklardan seçildiğini lisana getirerek "Sarmalık kara lahanayı bilhassa kullanıyoruz. Bu türlü 14-18 santim ortasında daha taze yapraklardan. Evvel haşlıyoruz, sonra rengini müdafaası için bir soğuk sudan geçiriyoruz. Daha sonra şerbetini yapıyoruz. Şerbeti kıvama geldikten sonra kalanını ek ediyoruz. İçerisinde tuz, portakal suyu, limon suyuyla birlikte kıvama gelinceye kadar tekrar pişene kadar diyelim artık kaynatıyoruz. Ondan sonra kara lahana reçelimiz hazır hale geliyor" sözlerini kullandı.
Kara lahana reçelinin tereyağı ile tüketilmesi tavsiye ediliyor
Kara lahana reçelinin tadanlar tarafından da çok beğenildiğine dikkat çeken Tarakçı "Tüketirken ’Kaymakla mı daha âlâ olur işte tereyağıyla mı daha düzgün olur’ diye düşündük. Tereyağıyla ahengi çok hoş oldu. Aroması yüksek, duyusal özellikleri pek yerinde. Aslında keyifle tüketilebilecek bir reçel elde etmiş olduk. Şu anda da menümüzde aslında mevcut. Gelen konuklarımız rahatlıkla deneyimleyebiliyorlar. Tahminen evvelden işte biraz Doğu Karadeniz mutfağı ile alakalı, bu hamsi ile alakalı işte reçel, turşu vesaire birçok eserler yapıldığı için her yapılan esere birinci başta bu türlü bir reaksiyon koyulabilir. Ancak kara lahana reçeli o yansıyı koyacak eserlerden biri değil. Zira birçok eserden reçel yapılıyor. Birinci başta bu türlü bir reaksiyon de olsa denedikten sonra duyusal özellikleri bakımından beşerler keyifle tüketmeye başladılar. Bu da bizim memnun etti" diye konuştu.
Kara lahana reçelini birinci kere deneyimlediğini söz eden Rizeli Dilek Ekşi ise "İlk sefer deniyorum. Karadeniz mutfağında tencerelerde artık yemek değil artık kahvaltı sofralarında bu formda deneyimlemek benim için şuan çok büyük bir özellik. Rizeli olarak çok büyük bir memnunluk. Artık 1 kaşık memnunluk kara lahana reçelinde gizli diyebilirim. Benim için vazgeçilme kara lahana çorbasıydı. Tabi ki kara lahana dolması da vardı. Artık artık bir de kahvaltıların vazgeçilmezi ve tüm konuklarıma gönül rahatlığı ile sunabileceğim kara lahana reçeli var" biçiminde konuştu.