blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ağustos, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çölyak hastalarının besin kaynağı karabuğdayın hasadı başladı

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde, Mayıs ayında ekilen karabuğdayın hasadı başladı. Çölyak hastalarının besin kaynağı olan karabuğday, çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Glüten içermemesi sebebiyle çölyak hastalarının ihtiyaç duyduğu karabuğdayın Kastamonu’daki hasadına başlanıldı. Mayıs ayında çiftçiler tarafından Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde toprakla buluşturulan karabuğday, biçerdöverlerle hasat ediliyor. İlçede karabuğday eken çiftçiler, rekolteden memnun olduklarını ifade ederken, un haline getirilen karabuğdayın ülke genelindeki çölyak hastalarından büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

“Çölyak hastaları bize çok soruyordu”

İhsangazi ilçesinde çiftçilik yapan Yasin Ciğerci, karabuğdayı 3 yıl önce deneme amacı ile ektiklerini belirterek, “Mayıs ayında toprakla buluşturduğumuz karabuğdayın hasadını yapıyoruz. Bu buğday normal buğday gibi değil, yapısı biraz daha farklı. Kuzugiller familyasında olduğu için buğday demiyoruz. Şu an hasadını yapıyoruz. Normal buğdaydan görünüşü de çok farklı. Havaların soğuk gitmesi sebebiyle Mayıs’ın ikinci haftasında yapabilmiştik. Özellikle bu karabuğdayı çölyak hastaları bize çok soruyordu, ‘nasıl temin ederiz’ diyorlardı. Biz de yaptığımız araştırmalardan sonra ekmeye karar verdik. Bunu taş değirmenimizde un haline getirerek Türkiye’nin tüm şehirlerine gönderiyoruz” dedi.

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
08 Ocak, 2025 16:49 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KTSO ‘da Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı Yapıldı

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) tarafından düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları (STK) İstişare Toplantısı, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz ve Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıya, Karabük’teki STK başkanları ve temsilcileri katıldı. Karabük Üniversitesi’nin kent ve bölge için taşıdığı önemin vurgulandığı toplantıda, üniversitenin gelişimi ve şehirle entegrasyonu konusunda önemli görüş alışverişleri yapıldı.

Yeni fakülte yerinin tespiti, üniversite-şehir bütünleşmesi, mevcut eksikliklerin giderilmesi ve üniversitenin fiziki altyapısının güçlendirilmesi gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Toplantıda, üniversitenin daha verimli bir şekilde büyümesi ve bölgeye katkı sağlama noktasında atılacak adımlar üzerine fikirler paylaşıldı.

Katılımcılar, üniversitenin hem eğitim kalitesini hem de şehre olan katkılarını artıracak çözüm önerileri üzerinde durarak, Karabük’ün geleceği için önemli bir adım atıldığını belirtti.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.