Çocukların ağız ve diş sıhhatini korumak emeliyle uzman doktorlar tarafından yürütülen diş tedavilerinde, minik hastaların hiçbir halde ağrı ve endişe yaşamadan, tüm süreçleri tek seansta gerçekleştirilebildiğini belirten Çocuk Diş (Pedodonti) Uzmanı Yeşim Sağır, "Özellikle şiddetli diş tabibi korkusu olan, bulantı yahut öğürme refleksi bulunan çocuklarda; sedasyon ya da genel anestezi ile yapılan diş tedavileri daha inançlı, başarılı ve konforlu hale gelmektedir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Diş (Pedodonti) Uzmanı Yeşim Sağır, diş doktoru korkusu olan çocuklarda uygulanabilecek birtakım tedavi süreçleri hakkında açıklamalarda bulundu. Diş Doktor Yeşim Sağır, "Çocuk diş doktorlarının en kıymetli maksatlarından biri; çocuklarda diş çürüğü ve buna bağlı ağrılar gelişmeden evvel, rastgele bir şikayet olmadan çocuklarla tanışmaktır. Bu sayede, hem klinik ortam çocuklara tanıtılmakta hem de yanlışsız beslenme ve ağız hijyenine dair erken devirde rehberlik sağlanmaktadır. Lakin toplumda yaygın olarak birinci diş doktoru ziyareti ağrı oluşana kadar ertelenmekte, bu da çocukların tabiplere karşı fobi geliştirmesine neden olmaktadır" diye konuştu.
"Bulantı yahut öğürme refleksi bulunan çocuklarda tercih edilebilir"
Diş tedavilerinde çocukların rahatlatılmasının, tedavi başarısı açısından kritik değere sahip olduğunu lisana getiren Sağır, "Özellikle şiddetli diş doktoru korkusu olan, bulantı yahut öğürme refleksi bulunan çocuklarda; sedasyon ya da genel anestezi ile yapılan diş tedavileri daha inançlı, başarılı ve konforlu hale gelmektedir. 5 yaş altındaki çocuklar başta olmak üzere kimi özel durumlarda, hastaların tedaviye ahenk sağlaması için bu metotlara başvurulmaktadır. Elbette her çocuk için bu yollar gerekli olmayıp, karar çocuk diş doktoru ve anestezi uzmanının birlikte değerlendirmesiyle verilmektedir" biçiminde konuştu.
"Sedasyon ve genel anestezinin kullanım alanları"
Sedasyon ve genel anestezi hakkında bilgi veren Uzm. Dt. Sağır, "Sedasyon, hastanın yarı uyku halinde olduğu, şuurun açık kaldığı ve ağrının hissedilmediği kısa periyodik bir rahatlatma metodudur. Hasta, süreç sonrasında operasyonu hatırlamaz ve doğal teneffüsünü sürdürebilir. Genel anestezi ise şuur kaybı oluşturularak, ağrılı ihtarlara dahi karşılık verilmediği derin bir uyku halidir. Bu formül sırasında hastaya teneffüs takviyesi sağlanır ve bilhassa çok sayıda süreç yapılacaksa tercih edilir" tabirlerini kullandı.
"Tedavi süreci"
Genel anestezi altında yapılan diş tedavilerinin müddetinin, sürecin kapsamına nazaran değişmekte olduğunu tabir eden Sağır şunları söyledi: "Tedavi sonrasında çocuk hastalar ortalama 1-2 saat müşahede altında tutulmakta, sonrasında taburcu edilmektedir. Sistemik hastalığı bulunan çocuklar ise bir gün müddetle hastanede takip edilebilir. Hem sedasyon hem de genel anestezi uygulamaları, uzman anestezi doktorları tarafından tam donanımlı hastane ortamında gerçekleştirildiğinde inançlı ve tesirli formüllerdir. Süreç öncesi gerekli tüm tetkikler yapılarak çocuğun sıhhat durumu kıymetlendirilir ve süreç müddetince hayati işlevleri daima izlenir. Birtakım küçük yaştaki çocuklar, lokal anestezi sonrası oluşan uyuşukluk hissi ya da diş çekimi sonrası oluşan boşluk nedeniyle kısa müddetli huzursuzluk yaşayabilir. Gerekli görülen durumlarda tedavi sonrası ağrı denetimi için ilaç dayanağı sağlanmaktadır."