Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler, Cumhuriyet'in 100. Yılına özel çalışmayan emeklilere verilen 5000 TL ikramiyeden yararlanamadı. Yapılan bu haksızlığa tepki gösteren çiftçiler kayıtlarını sildirerek üretimden vazgeçmeye başladılar. Yenice Ziraat Odası Başkanı Cemal Karakaş, "Emekli Ziraat Odası çiftçilerimizin tepkilerini haklı buluyoruz. Ancak, bu tepkiler yanlış yere gösteriliyor. Kayıt sildirerek üretimden vazgeçmek çiftçimize yarar getirmeyecektir" dedi.
Yenice Ziraat Odası Başkanı Cemal Karakaş, 5 bin lira ikramiye alamayan emekli çiftçilerimiz üretimden vazgeçiyor" diyerek çiftçi emeklilerine yönelik haksızlığın giderilmesini istedi.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı nedeniyle, hükümet tarafından emeklilere bir defalık vermeyi kararlaştırdığı ikramiyelerden çalışan emeklilerle birlikte, emekli Ziraat Odası üyelerine de verilmemesi ülke genelinde büyük tepkilere yol açtı. Ülke genelindeki emekli Ziraat Odası üyeleri, istifa sürecini başlattılar ve tepki gösterdiler.
Bu gelişmeler üzerine, Yenice Ziraat Odası Başkanı Cemal Karakaş, yazılı bir açıklama yaparak, "Emekli Ziraat Odası çiftçilerimizin tepkilerini haklı buluyoruz. Ancak, bu tepkiler yanlış yere gösteriliyor" dedi.
"KAYIT SİLDİREREK ÜRETİMDEN VAZGEÇMEK YARAR GETİRMEYECEKTİR"
Kayıt sildirerek üretimden vazgeçmenin yarar getirmeyeceğini ifade eden Yenice Ziraat Odası Başkanı Cemal Karakaş, "Hükümet Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak emeklilere seyyanen beş bin lira ikramiye vermeyi kararlaştırdı. Ancak, burada belirgin bir ayrım yapılarak, çalışan emekliler muaf tutuldu. Ayrıca, odalarımıza tarımsal desteklerden yararlanmak üzere çiftçi kayıt belgesi alan emekli üreticilerimiz de aynı haksızlığa uğradı. Bu haksızlık karşısında üyelerimiz kayıtlarını sildirmeye başladılar. Gelecekte yapılacak destekler ve ikramiyeler için de engel teşkil edeceği düşüncesiyle istifa eden üreticilerimiz tepkilerini sanki odalar suçlu imiş gibi buraya yönlendirmektedirler. Yıllar önce, odalara kayıt olmuş üreticilerimiz, şimdi istifa etseler de yararı yoktur. İstifalar 1 Ekim'den önce yapılsaydı, sonuç alınabilirdi. Kayıt sildirerek üretimden vazgeçmek çiftçimize yarar getirmeyecektir. Üretimleriyle, ülke ekonomisine katkı sağlayan ve değer üreten çiftçilerimizin bu şekilde cezalandırılmasını anlamak mümkün değildir. Emekli çiftçilerimiz, en düşük bir maaşla geçinmelerini sağlamaktalar. Boş olan arazilerini değerlendirerek, katma değer üreten emekli çiftçilerimize yapılan bu büyük haksızlığın tez elden giderilmesi gerekir. Onlar, aldıkları düşük maaş karşısında, ihtiyaçları için bir şeyler üretmek zorundadırlar. Profesyonel çiftçi değildirler. Kendi ihtiyaçları için toprağı işlemekte ve üretmektedirler. Özellikle, odaya kayıt olup da beş yıldır faaliyet göstermeyenlere çok büyük mağduriyete uğratılmıştır. Tarım Müdürlükleri bunları bilmektedirler. Durumu düzeltmek için onlara da görev düşmektedir. O nedenle, bu yanlıştan bir an önce dönülmeli, Anayasanın eşitlik ilkesine uygun bir uygulama yapılmalıdır. Çiftçilerimiz de haklı tepkilerini odalara değil, konunun muhataplarına çevirmelidir" diye konuştu. (Yusuf Korkmaz)