Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
06 Haziran, 2024 00:37
blank
İhlas Haber A.

Çevre dostu Başkan

Çevre dostu Başkan
A+ A-

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, göreve başladığından bu zamana kadar geçen 5 yıllık süreçte Ordu’da toplumsal sorun haline gelen çevre sorunlarını tek tek çözdü. Başkan Güler, yeni tabiat parklarını, sosyal tesisleri halkın hizmetine kazandırırken, son yılların en yüksek yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışması yaptı.

On yılların sorunu çözüldü
Başkan Güler, özellikle toplumsal sorun haline gelen ve geçmiş dönemlerde Belediyelerin başını oldukça ağrıtan çöp sorununu kökten çözdü. Güler, Ünye, Fatsa, Perşembe’de deniz ve doğa dengesini tehdit eden vahşi çöp depolama alanlarını kapatarak rehabilite etti. Böylelikle ilçeleri rahatlatan Başkan Güler, Çaybaşı ilçesinde bulunan İlküvez Katı Atık Depolama alanını yeniden düzenleyerek katı atıklardan elektrik üreten tesis haline getirdi.

Ordu tabiat parkları ile donatıldı
Başkan Güler, mesire ve turistik özelliği bulunan alanları çevre etkisini koruyarak Ordu’ya yeni park ve tabiat parkları kazandırdı. Başkan Güler, Altınordu’da kumsaldaki gökdelenleri yıkarak alanı sosyal tesis haline getirerek halka açtı.
Yine toplu konut yapılması düşünülen Durugöl arazisini ranta kurban etmeyen Başkan Güler, alanı Tabiat Parkı haline dönüştürdü. Daha düne kadar mezbelelik olan Melet ırmağı kıyılarını ‘Büyük Melet Projesi’yle sosyal yaşam alanına çevirdi.
Bunlarla yetinmeyen Başkan Güler, Kordon Park, Yoroz Seyir Tepesi, Ihlamur ve Erguvan Park, Cumhuriyet Engelsiz Park, Tayfun Gürsoy Parkı, Ünye’de Ünye Çamlık, Fatsa’da Fatsa Adası, Fatsa Bolaman Park, Fatsa Yalıköy Parkları ve Fatsa Gaga Gölü Tabiat Parkı’nı halkın hizmetine sundu.

Her çalışmada çevre korundu
Çalışmalar kapsamında peyzajından kent mobilyasına her detayı ayrı düşünülen projelerde kapsamlı bir temizlik çalışmaları da gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yapılan temizlik çalışmalarında başta Durugöl, Fatsa Gaga Gölü ve Melet Projesi olmak üzere tüm alanlarda onlarca torba atık çıkarıldı.
Ordu’nun yeşil alan miktarı yüzde 116 arttı
Çevre çalışmalarında hız kesmeyen Başkan Güler, göreve geldiği günden bu yana il genelinde 758 bin metrekare olan yeşil alan miktarı 890 bin metrekare ilave yeşil alan ile 1 milyon 648 bin metrekareye çıkardı. Başkan Güler ile birlikte adeta yeşil seferberlik ilan edilen Ordu’da 23 bin 130 ağaç, 602 bin 380 fidan ve çeşitli türlerde 5 milyon 321 bin adet çiçek ve bitki toprakla buluştu. Bu çalışmalar sonucu Ordu’nun yeşil alan miktarı yüzde 116 artış sağladı.

61 gölet
Başkan Güler, su kaynaklarının çeşitlendirilmesini sağlamak ve gelecekte oluşabilecek kuraklığa karşı tedbirli olmak amacıyla 10 ilçede 61 göleti hizmete sundu.
Başkan Güler çalışmalarıyla 2019 yılından bu yana kırsal mahalleler ağırlıklı Akkuş’ta 1, Altınordu’da 8, Aybastı’da 6, Çatalpınar’da 3, Gölköy’de 5, İkizce ’de 1, Kabataş’ta 5, Korgan’da 11, Mesudiye’de 19 ve Perşembe’de 2 olmak üzere içme suyu, hayvancılık ve tarımda kullanılacak 61 göleti Ordu’ya kazandırdı. Yapımı tamamlanan bu göletler içme suyu ve hayvancılıkta kullanılıyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

16 Kasım, 2024 12:15
blank
İhlas Haber A.

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz’dan o virüslerle ilgili dikkat çeken açıklama

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz’dan o virüslerle ilgili dikkat çeken açıklama
A+ A-

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, eskiden beri dolaşıma girmiş, insanlar arasında yayılmış virüslerin her zaman tek dük karşımıza çıkacağına dikkat çekerek, “Covıt-19 var, domuz gribi de ara ara var” dedi.
Halen domuz gribi vakalarıyla karşı karşıya kalındığını kaydeden Yılmaz, “Biz o salgını 2010 yılında yaşamıştık. Ama halen domuz gribi vakalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. İnsanlar arasında dolaşıyor bunun ağırlaşması önemli. Ağırlaşıp ta tanı konulması, hafif geçiren çok vaka var” diye konuştu.
Eskiden grip geçirildiği zaman bir hafta ya da on günde düzeliyordu
Ekim-Kasım aylarında solunum yolu hastalıkların arttığını eskiden bir hafta ya da on günde geçen bu hastalıkların artık süresi uzadığına dikkat çeken Yılmaz, “Ekim-Kasım ayları hava değişimlerinin olduğu aylar. Bu aylarda en çok gördüğümüz enfeksiyon hastalıkları solunum yolu enfeksiyonları. Her zaman gördüğümüz ishal, idrar yolu enfeksiyonları yine devam ediyor. Ancak solunum yolu enfeksiyonları özellikle grip tarzındaki enfeksiyonlar bu aylarda daha çok karşımıza çıkıyor. Bu grip geçen sene Eylül ayında başlayıp devam eden dört mevsim grip dediğimiz bir grip sezonu yaşadık. Bu yazın bir süre ara vermişti şimdi tekrar böyle bir grip durumu söz konusu gribal şikâyetler. Bu şikâyetlerin eskisine göre farklılığı geçen seneden beri aynı şekilde eskiden grip geçirildiği zaman bir haftada ya da on günde düzelmiş oluyordu. Şimdi uzamış bir süreç var. Özellikle belki hastanın kas ağrıları eklem ağrıları halsizliği düzeliyor ama öksürük şikâyeti bir ay iki ay üç ay kadar sürebiliyor. Bunlarla karşılaşıyoruz ve hastalarımız bundan mustarip olarak karşımıza geliyor. Bunlara ne neden oluyor? Tekrarlayan viral enfeksiyonlar farklı farklı virüsler olabileceği gibi yaşantı şeklinin değişmesi obezitenin artması, yiyeceklerden doğallıktan uzaklaşma, katkı maddeli yiyecekler yeme vücudun bağışıklık sistemi düşmesi ve yaşın yükselmesi olarak düşünebiliriz” diye konuştu.
Covit -19 hala devam ediyor
Gribal enfeksiyonların pandemi ile ilgili olup olmadığı konusunda kesin bir şey söylenemeyeceğini belirten Yılmaz, “Pandemi ile alakalı mıdır? Bu noktada bir şey diyemeyiz ama sonuçta gribal şikayetlerin bir kısmında Covit -19 hala devam ediyor bu var. İnfluenza var RSV dediğimiz Respiratuar sinsityal virüs var sıklıkla karşılaştığımız. Yine sigara kullanımının artması ile birlikte bu enfeksiyonların biraz daha uzaması söz konusu olabiliyor. Halkımızın biraz daha yediğine içtiğine dikkat etmesi hijyenine dikkat etmesi gerekiyor. Temiz hava almasını öneriyoruz, rüzgârda kalmaması rüzgarlı ortamlarda gereken bariyer önlemlerini alması giysisini ona göre giyinmesi gerekiyor. Özellikle cereyan ortamında kalmamasını öneriyoruz” dedi.
Sadece enfeksiyon değil kardiyak hastalıkları da bu dönemlerde arttı
Hava sıcaklığının birden yükselip azalması hastalıkları tetiklediğini ifade eden Yılmaz, “Sıkıntımız, hava sıcaklığının birden bire yükselmesi birden bire düşmesi. Vücut adaptasyon sürecini buna yeterince ayarlayamıyor. Yeterince ayarlayamadığı için de enfeksiyon hastalıkları karşımıza çıkıyor. Sadece enfeksiyon değil kardiyak hastalıkları da bu dönemlerde arttı. Biz mesela bu aylarda İnfektif endokardit daha çok görüyoruz. Yani kardiyak rahatsızlıkları var bu dönemlerde bir artış söz konusu. Yine menenjit vakalarımız oldu bu şekilde. Yaz sonu Kırım Kongo bitiyor son baharda solunum yolu enfeksiyonları başlıyor. İshal yaz ile birlikte devam ediyor. Bu dönemde de gribal hastalıklarda bir artış oluyor” diye konuştu.
Covıt-19 var domuz gribi de ara ara var
Virüslerin her zaman tek dük olacağına dikkat çeken Yılmaz, “Bunlar her zaman tek dük, her zaman olacak şeylerdir. Eskiden beri dolaşıma girmiş insanlar arasında yayılmış virüsler her zaman tek dük vakalar şeklinde karşımıza çıkacaktır. Covıt-19 var, domuz gribi de ara ara var. O salgını biz 2010 yılında yaşamıştık. Ama halen domuz gribi vakalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. İnsanlar arasında dolaşıyor bunun ağırlaşması önemli, ağırlaşıp ta tanı konulması. Hafif geçiren çok vaka var” dedi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçınar Eczanesi
Gökçınar Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 3 Nolu Cadde Bahçeşehir Sitesi A Blok No:4 Karabük

Telefon

(370) 433-7119

Vatan Eczanesi
Vatan Eczanesi
Adres

Bayır Mahallesi, Fevzi Çakmak Caddesi, No:10/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-0041

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689