Okul öncesi farkındalık etkinlikleri kapsamında Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, bağımsız anaokulu müdürleri ve öğretmenlerin katkılarıyla, okul öncesi eğitimin çocuğun hayatındaki önemine vurgu yapmak, toplumun okul öncesi eğitime yönelik farkındalığını artırmak; aile, okul, çocuk iş birliğini güçlendirmek amacıyla etkinlikler düzenlendi.
Atatürk Anıtı önünde düzenlenen etkinliğe İlçe Milli Egitim Müdürü İsmail Baş, Şube Müdürleri Hamza Eryiğit, Muhammet Atlı, anaokulu müdürleri, öğretmenleri, veliler ve okul öncesi çağı öğrencileri katılım sağladı. Etkinlikte, çocukların ve ailelerin keyifli vakit geçirebileceği aktiviteler, oyunlar, etkinlikler gerçekleştirildi. "Okul Öncesi Farkındalık Etkinlikleri"nde, velilerin öğrencilerin eğitimi konusundaki farkındalıklarını artırmak amaçlanarak, anaokulu müdürler ve öğretmenler tarafından ailelere yönelik çocukların gelişim süreçlerine katkıda bulunacak eğitici ve bilgilendirici programlara da yer verildi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baş, düzenlenen etkinlikte öğrencilerle keyifli dakikalar geçirirken, velilerin okul öncesi eğitimin çocuklarının gelişimi üzerindeki olumlu etkilerini fark edeceklerini ve farkındalıklarının artacağını belirterek, emek veren ve katılım sağlayan herkese teşekkür etti.
Ordulu arıcıların emeği ile üretilen ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan bal paketleme tesisi ve tahlil laboratuvarında testlerden geçen ballar, dünyanın 55 ülkesine ihraç ediliyor. Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 2024 yılında 590 ton balın ihraç edildiğini söyledi.
3 bin 500 kayıtlı arıcı, 650 bin kovan varlığı ile Ordu’da yaklaşık 10 bin aile arıcılık dalından geçimini sağlıyor. Ordulu gezgin arıcılar tarafından 50’den fazla vilayette üretimi yapılan ballar, Avrupa ülkeleri, Hollanda, Almanya, Belçika, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Amerika’ya ihraç ediliyor. 2018 yılından bu yana kentte bal ihracatı sayıları her yıl artarken, son olarak gezginci arıcılar tarafından üretilen ve tesiste tahlilleri yapıldıktan sonra paketlenen yaklaşık 13 ton bal, İngiltere’ye gönderildi.
"Sadece bal üretiminin ilin iktisadına katkısı 2,5 milyar TL"
Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, arıcılık kesiminin vilayet için değerine değinerek, yaklaşık 650 bin koloni varlığı ile Türkiye’de en fazla bal üretiminin burada yapıldığını söyledi. 2024 yılında 13 bin 100 ton bal üretiminin yapıldığını aktaran Yılmaz, "Sadece bal üretimi ile birlikte ilin iktisadına yaklaşık 2,5 milyar TL katkı sağlayan bir dal. Arıcılık dalı, balın yanında öteki eserlerin üretimiyle birlikte ilin iktisadına çok daha fazla katkı sağlayacak. Son yıllarda bal ihracatımızda değerli bir artış yaşanıyor. 2019 yılında 180 ton olan bal ihracatımız, 2024 yılına gelindiğinde 590 tona ulaşmış durumda. Böylelikle dalın ilimiz iktisadına olan katkısı da artıyor. Maksadımız arıcılık kesiminin ilimiz iktisadına yapmış olduğu katkıyı daha da arttırmak, arıcılarımızın daha çok kazanmasını ve tıpkı vakitte kaliteli bal üretimini arttırmak istiyoruz. Arıcılarımız da bu sayede kaliteli balın satışı ile birlikte daha çok kazanacaklar" dedi.
"İhracat yapıldıkça balımız hak ettiği pahaya ulaşıyor"
Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri Akın Çiftçi, 2018 yılından bu yana tertipli olarak yurt dışına sevkiyatlar yapıldığını, 2025 yılının 2’nci sevkiyatını ise İngiltere’ye gönderdiklerini söyledi. İhracatları, vilayet iktisadı ve arıcılar için değerli olduğu belirten Çiftçi, "İhracat yaptıkça balımız hak ettiği kıymetlere ulaşıyor. Buradaki asıl amacımız, arıcılarımızın ürettiği balın en azından yüzde 30’unu ihraç etmek. İnşallah tertipli olarak ihraç etmeye devam edeceğiz. Bugün yaklaşık 13 ton bal ihraç ediliyor, ilerleyen süreçte Fransa’ya da ihracatımız olacak" diye konuştu.
"Ballar gerekli testlerden geçiriliyor"
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, "Tesislere gelen ballar birinci evvel tesisimiz laboratuvarlarında tahlil yapılıyor. Sonrasında Türk Besin Kodeksi bal bildirimine uygun olarak tahliller sağlanarak, paketleme ve ambalajlanmasını sağlıyoruz. Münasebetiyle yurt dışına ihracatı da gerçekleştiriliyor. Anadolu’nun farklı bölgelerinde bizim arıcılarımızın üretmiş oldukları ballar, hem petekli, hem de süzme olarak yurt dışına ihracatı gerçekleştiriliyor" tabirlerine yer verdi.