KTSO Başkanı Fatih Çapraz, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in geçtiğimiz aylarda ulusal medya kuruluşuna verdiği röportajda Karabük'teki haddecilerle ilgili söylemine cevap verirken, KARDEMİR'den beklentilerini açıkladı.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KTSO) Fatih Çapraz, Oda'nın faaliyetlerini değerlendirdiği basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine geçtiğimiz günlerde ulusal medyada KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in Karabük'teki haddecilerle ilgili açıklamalarına cevap verdi.
Başkan Çapraz, "Bu kadar zorluklara rağmen Karabük'teki haddeciler bence gurur kaynağımız. Karabük'ten ilk 500'e giren 4-5 tane firmamız var, ikinci 500'e giren yine 4-5 tane daha firmamız var ve bunlar haddehaneler, biri de KARDEMİR. O da gözbebeğimiz, haddehaneler de gözbebeğimiz" dedi.
Bence şu az iş yapıyor, bu az yapıyor, sen sadece yurt dışından şunu ithal ediyorsun, karşılığında bunu ihraç ediyorsun demekten ziyade kimin ne kadar katkı sunduğuna bakmak lazım" diyen Başkan Çapraz, "Haddehaneleri de küçümsememek lazım, 10 kişi çalıştıran imalathaneyi de küçümsememek lazım, önemli olan nasıl katkı sunduğu. Belki Firmanın çalışan sayısı 20'dir ama yüzde yüz üretimini ihracata gönderiyordur ve yapmış olduğu ciro ve katkı sunmuş olduğu dolar bazındaki etkiye bakarsanız Kardemir'den fazladır yani olaya böyle bakmak lazım" diye konuştu.
"KARDEMİR BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ"
KARDEMİR'in kendileri için gözbebeği olduğunu ifade eden Başkan Çapraz, "Kardemir bizim gözbebeğimiz, o da Karabük Ticaret ve Sanayi Odası'nın bir üyesi. Biz KARDEMİR'in her zaman iyi olmasını isteriz, burada bunun tersini düşünen hiç kimse olamaz. Ben aynı zamanda Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olmasam da ben de hasbelkader sanayiciyim, Demir çelik işletmem var. Hem o gözle bakıyorum olaya, hem de Karabüklü, burada doğmuş, büyümüş, kökleri burada olan bir insanım. Ben KARDEMİR'in kar etmesini beklerim, KARDEMİR'in yatırım yapmasını beklerim, KARDEMİR'in katma değerli ürün yapmasını beklerim, şu anda KARDEMİR'in başında İsmail Demir var, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizzat gittik, yapmış olduğumuz bir meslek komitesi çalışmasını kendisine sunduk. KARDEMİR'in kısa, orta vadede yapabileceği, üretebileceği ürünlerle ilgili, kendisi muhakkak biliyordur, bunları araştırıyordur, ama biz de katkı sunmak adına kendisine bir dosya sunduk. Benim inancım KARDEMİR bir zırh çeliği üretebilir, bir ray çeliği üretebilir, katma değeri yüksek bazı ürünlere yönelebilir, ben KARDEMİR'den bunu arzu ederim ve kar açıklamasını arzu ederim, daha çok ekonomiye katkı sunmasını arzu ederim, daha çok şehirle bütünleşmesini arzu ederim. Bu da benim arzumdur Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak" dedi.
"KARABÜK'TEKİ HADDEHANELER BİR MİLYON TONUN ÜZERİNDE İHRACAT YAPIYOR"
"Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak, benim için bir kişi çalıştıran da, 100 kişi çalıştıran da bin kişi çalıştıran da çok makbul Karabük ölçeğinde" diyerek Karabük'teki haddehanelerin 1 Milyon tonun üzerinde ihracat yaptığına dikkat çeken Başkan Çapraz, "Eskiden 50 - 60 tane haddehane vardı Karabük'te bugün faal olarak 15 tane haddehaneye düştü. Bu 15 haddehane eğer bugün bir Filyos Limanı olsa, bir Lojistik Merkez olsa, biz limana daha rahat ulaşabiliyor olsak, teşviklerden yararlanabiliyor olsak, çift vardiya çalıştığı takdirde 15 haddehane 5 - 6 bin tane istihdam yaratabiliyor, demek ki geriye kalan 15 tane haddehane bir KARDEMİR kadar istihdam yaratabiliyor bu birinci taraf. İkinci tarafı bugün baktığınız zaman bence çok küçümsenecek bir rakam değil bir milyon tonun üzerinde haddehaneler ihracat yapıyor, ülkeye katkı sağlıyor hem de bu kadar zorluklara rağmen 380 - 400 kilometre uzaklıktaki limanı kullanarak. Burada bence şu az iş yapıyor, bu az yapıyor, sen sadece yurt dışından şunu ithal ediyorsun, karşılığında bunu ihraç ediyorsun demekten ziyade kimin ne kadar katkı sunduğuna bakmak lazım. Önemli olan katkı sunuyor mu, sunuyor bence buna bakmak lazım, istihdam yaratıyor mu, yaratıyor. Bu kadar zorluklara rağmen Karabük'teki haddeciler bence gurur kaynağımız.
"BENİM BEKLENTİM KARDEMİR'İN KAR AÇIKLAMASI"
Beklentisinin KARDEMİR'in kar açıklaması, KARDEMİR'in yatırım yapması ve üretimin arttırılması olduğunu ifade eden Başkan Çapraz, "KARDEMİR komple bir vagon üretebilir mi? Bence üretebilir, sadece ray ve demiryolu tekerleği değil vagonun tamamını üretebilir. Ben bunu bir çok toplantıda dile getiriyorum. Avrupa'nın tamamındaki vagon sayısı 2 milyon, Türkiye'deki vagon sayısı 16 bin biz ihraç yapalım diyoruz sayın Cumhurbaşkanımızın 500 milyar dolar ihracat hedefi var, nasıl yapacağız? Demiryolu ağını geliştirmezsek, vagon sayımızı artırmazsak, limana ulaşamazsak, burada bir lojistik merkez kuramazsak biz nasıl ihracat hedefine ulaşacağız? Dolayısıyla ben bu tür polemiklere kapalıyım, bir polemik yaratılsın da istemem, aynı zamanda o da benim en kıymetli üyem, ülkemize mal olmuş bir hazine ben öyle görüyorum, Erdemir, İsdemir, Kardemir Türkiye'nin her yerine kurulmuş fabrika bir kale. Ben ne amaçla onu söyledi bilmiyorum ama haddehaneleri de küçümsememek lazım, 10 kişi çalıştıran imalathaneyi de küçümsememek lazım, önemli olan nasıl katkı sunduğu. Belki firmanın çalışan sayısı 20'dir ama yüzde yüz üretimini ihracata gönderiyordur ve yapmış olduğu ciro ve katkı sunmuş olduğu dolar bazındaki etkiye bakarsanız Kardemir'den fazladır yani olaya böyle bakmak lazım." şeklinde konuştu.
Mahmut
Fatih beye sonuna kadar katılıyorum
Devletin yetkisini gücünü kaynaklarını sınırsız bir şekilde kullanarak tamamen kendi öz kaynakları sermayesi ile istihdam oluşturan üretim yapan ateşten gömlek olan ticareti devam ettirenler takdir edilir alkışlanır desteklenir.