Karabük Postası tarafından
16 Şubat, 2016 07:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çankırı’da ‘Yaran Ocakları’ Yanmaya Başladı

ÇANKIRI Ahilik kültürünün parçası 'Yaran Geceleri' Çankırı'da asırlardır aslı gibi yaşatılıyor. Çankırı'da kış gecelerinde esnaflar bir araya gelip yaran ocağı yakıyor. Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan sazlı sözlü eğlence, sabah namazıyla sona eriyor. Yaran toplantıları kapsamında çeşitli ikramların yanında maniler okunuyor, çeşitli oyunları oynanıyor. Yaran baş ağası Recep Deneci, kaliteli üretim ve hilesiz satış felsefesiyle esnaf yetiştirmeyi ilke edinen Yarenin, toplumun her kademesinde görev almış üstün karakterli kişilerden oluştuğunu söyledi. Yaran Ocakları'nın, hem ilim ve irfan yuvası, hem de terbiye ocağı olduğunu ifade eden Deneci, "Yaran her Çankırılı için bir yaşam biçimidir. Yaran Meclislerimiz 1 büyük başağa, 1 küçük başağa, 1 yaran reisi ve 21 yaran olmak üzere toplam 24 kişiden oluşur. Bu da tarihimizdeki 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir. Bir de çavuşumuz vardır. Çavuşumuz yaran değildir, fakat yarandan ayrı tutulmaz. Yarana gönül vermiş, çevik, atik ve becerikli kişilerden seçilir. Misafir ağalara ve yaran ağalara hizmet eder. Büyük baş ağa hanlar hanı Ahi Baba vekilidir. Kendisi yarandaki en büyük söz ve idarecidir. Aynı zamanda Oğuzlar'ın en büyük boyu olan Kayı Boyu'nu temsil eder. Küçük başağa Oğuzlar'ın ikinci büyük boyu olan Bayındır boyunun temsilcisidir" diye konuştu. Deneci, yaran kültürünü gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. "Selamün Aleyküm Başağam" diyerek yaran ocağına gelen misafirler "kalk git kahvesi" adı verilen Türk Kahvesi ikramı ile uğurlanıyor. Esnafların kış aylarında sazlı sözlü vakit geçirdiği bir gelenek olan yaran gecelerinde, yaran ağalar haftada bir gün bir araya geliyor. Sadece eğlence değil, esnafların bir dayanışma biçimi olarak görülen gecelerde, katılımcıların birbirleriyle küslüğünün bulunmaması gerekiyor. Küs olanlar bu gecede barıştırılıyor. Öte yandan ceza alması gereken yaranlara çavuşun eline tura ile vurmasının yanı sıra 'karnı aç olan bir fakirin karnını doyurma' ve 'ihtiyaç sahibi olan bir aileye para verme' gibi cezalar veriliyor.

blank
Haber Merkezi tarafından
09 Nisan, 2025 13:25 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Emniyetin 180. Yılına Farkındalık Etkinliği

Türk Polis Teşkilatı’nın 180. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Karabük’te çeşitli tören ve etkinlikler düzenlendi. Kutlamalar kapsamında Karabük İl Emniyet Müdürlüğü tarafından tanıtım standı açıldı.

Narkotik Köpeği Dora’ya Yoğun İlgi

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Emniyet Müdürlüğü birimlerinin çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı. Karabük İl Emniyet Müdürlüğü’nün kurduğu stantlarda özellikle Siber Suçlarla Mücadele, Kadın Destek Uygulaması (KADES), Narkotik Suçlarla Mücadele ve Olay Yeri İnceleme birimleri yer aldı. Uyuşturucuyla mücadelede görev alan Emniyetin can dostu narkotik köpeği Dora da Karabük halkının büyük ilgisini çekti.

Emniyet Birimlerinden Farkındalık Çalışmaları

Stantlarda vatandaşlara suçla mücadelede kullanılan teknolojik ekipmanlar tanıtılırken, çeşitli broşürler dağıtılarak farkındalık çalışmaları yapıldı. Narkotik standında uyuşturucu ile mücadelede bilinçlendirme çalışmaları öne çıkarken, KADES standında kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadınların acil durumlarda kullanabileceği mobil uygulama hakkında bilgiler verildi.

Etkinlikte hem Türk Polis Teşkilatı’nın 180 yıllık köklü geçmişi onurlandırıldı hem de vatandaşlara yönelik bilgilendirme yapıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.