Samsun Canik Özdemir Bayraktar Keşif Yerleşkesi öğrencileri, 17. Milletlerarası MEB Robot Yarışması’nda çizgi izleyen ve küçük sumo robotlarıyla sahneye çıktı.
Kayseri’de düzenlenen ve bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen Milletlerarası MEB Robot Yarışması’na katılan Canik Özdemir Bayraktar Keşif Yerleşkesi öğrencileri, tasarlayıp ürettikleri çizgi izleyen ve küçük sumo robotlarıyla ön eleme etabını muvaffakiyetle geçti. Türkiye’nin 81 vilayetinden ve yurt dışından 10 bin 509 öğrencinin katıldığı müsabakada, Canikli öğrenciler tepeye en yakın isimler ortasında yer aldı. Kodlama, tasarım ve üretim süreçlerini kendi emekleriyle gerçekleştiren öğrenciler, yarış sürecinde sergiledikleri proje sunumlarıyla heyet üyelerinden tam not aldı.
Canik’i muvaffakiyetle temsil eden öğrencileri kutlayan Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, "Keşif Yerleşkesi öğrencilerimiz bilgi ve yetenekleriyle başarılarına her geçen gün yenilerini ekliyor. Tamamı kendi dizaynları olan robotlarla ilçemizi ulusal ve memleketler arası alanda gururla temsil ediyorlar. Bu büyük müsabakada birincilik maksadıyla uğraş eden öğrencilerimiz Melih Şahin, Hatice Korkmaz, Semih Şahin ve Zehra Sude Yatağan’a gönülden muvaffakiyetler diliyorum" dedi.
Samsun’da “Uluslararası Ticaret Elçileri Kooperatifi” kurulacak
Samsun’da, "2025 Memleketler arası Kooperatifler Yılı" kapsamda, kentte tahsil gören yabancı üniversite öğrencilerine yönelik "Uluslararası Ticaret Elçileri Pazarlama ve Satış Kooperatifi" kurulacak.
Sivil toplum kuruluşlarının kurucu iştirakinde hayata geçirilecek kooperatif ile Samsun’daki yaklaşık 6 bin memleketler arası öğrencinin potansiyeli harekete geçirilerek kültürel etkileşim ve ülkeler ortası ticaretin artırılması hedefleniyor. Proje, öğrencilerin hem yurt içinde hem de yurt dışında üretilen mal ve hizmetlerin tanıtımı, pazarlanması ve satışında faal rol almasını öngörüyor.
Yurt dışında tanıtım ve pazarlamaya katkı
Samsun Ticaret Vilayet Müdürü Kürşat Turpçu, kooperatiflerin toplumsal kalkınmadaki rolünü güçlendirmek gayesiyle çok sayıda faaliyetin hayata geçirileceğini söyledi. Turpçu, Samsun’da tahsil gören yabancı öğrenciler için "S.S. Milletlerarası Ticaret Elçileri Pazarlama ve Satış Kooperatifi" kurulacağını belirterek, "Kurucu ortaklarını sivil toplum kuruluşlarının oluşturacağı bu kooperatif ile öğrencilerimizin kültürel etkileşimi artırmalarını, yurt içi ve yurt dışındaki eserlerin tanıtım ve pazarlamasına katkı sağlamalarını amaçlıyoruz" dedi.
2025 yılı boyunca Samsun’da kooperatifçilik temalı eğitimlerden çalıştaylara, tiyatro gösterimlerinden proje müsabakalarına kadar birçok aktifliğin düzenleneceğini tabir eden Turpçu, bu projelerin hem gençler hem de toplumsal kalkınma açısından büyük kıymet taşıdığını vurguladı.
Diğer etkinlikler
"2025 Milletlerarası Kooperatifler Yılı" kapsamda yapılacak öbür etkinlikler ise şöyle:
İlkokul ve ortaokul aktiflikleri: 17 ilçe ve 132 okulda öğrencilere kooperatifçilik eğitimi veriliyor. Eğitimler; sunum, kısa sinema ve oyunlarla destekleniyor. Ayrıyeten Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle bir tiyatro oyunu hazırlanarak 2025-2026 periyodunda sahnelenecek.
Geleceğe Taraf Veren Kooperatifçilik Fikirleri Yarışı: Dijital dönüşüm odaklı, sürdürülebilir üretim ve tüketimi destekleyen yeni kooperatif modelleri geliştirmeyi amaçlayan proje yarışı düzenlenecek.
Cumhuriyet’in 2. Yüzyılında Kooperatifçilik Çalıştayı: Üniversiteler, kamu kurumları ve STK’ların iştirakiyle kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması emeliyle çalıştay yapılacak.
Kadın Kooperatifleri Şenliği: Samsun’daki bayan kooperatiflerine yönelik alışveriş merkezlerinde stant açılması ve kapsamlı bir şenlik planlanıyor.
Hatıra Ormanı: Kooperatifçilik şuurunu artırmak amacıyla Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğinde Milletlerarası Kooperatifler Yılı Hatıra Ormanı oluşturulacak.