Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
13 Ocak, 2024 00:36
blank
İhlas Haber A.

Çamur deryasına dönen Sera Gölü, ‘Çökeltim havuzu’ ile doğal haline kavuşacak

A+ A-

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan ancak son yıllarda doğal güzelliğiyle değil de çamur deryasına dönen görüntüsü ile iz bırakan Sera Gölü, ‘Çökeltim havuzu’ ile doğal haline kavuşacak.
21 Şubat 1950 tarihinde Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadi tabanını tıkaması sonucu oluşan Sera Gölü, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oldu. Hem Trabzon il merkezine hem de Akçaabat’a yakın mesafede olması nedeniyle tercih edilen Sera Gölü son yıllarda çamurlu ve kötü görüntüsü ile dikkat çekti. Berraklığına bir türlü kavuşamayan Sera Gölü’nün doğal haline kavuşması için Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri’nce (DSİ) dere yatağına çökeltim havuzu yapılmaya başlandı.
Yüzde 90 fiziki gerçekleşmenin sağlandığı çökeltim havuzunun inşaatının devam ettiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Trabzon Sera Gölü’nde zaman zaman rusubi malzemelerin birikmesiyle kirlenmeler oluyor ve ortaya istenmeyen görüntüler çıkıyordu. DSİ olarak hem olası taşkınlara karşı tedbir almak hem de rusubi malzemenin göle ulaşmaması için yukarı havzada 7 adet bent imalatı yaptık. Bu bentler ile aslında Sera Gölü’nü doldurup, kirleten unsurların birçoğu ortadan kaldırıldı. Buna rağmen ince yapılı malzemeler; yağışlar ve havzadaki kötü kullanımlar sebebiyle göle kadar ulaşıyor ve kirliliğe neden oluyor. Her ne kadar idari imkânlarımızla makineli çalışmalar yapsak da bu çalışmalar aylarca sürdüğü için, hem sürdürülebilir hem de ekonomik olmuyor” dedi.

“Yüzde 90 fiziki gerçekleşme sağladı”
“Geldiğimiz noktada Sera Gölü’nün her daim temiz kalması için kalıcı bir çözüm üretmek zaruri oldu” diyen Balta, “Bu nedenle burada bir çökeltim havuzu inşa etmeye karar verdik. Ülkemizde çökeltim havuzları farklı projeler dâhilinde yapılabiliyor ama ilk kez bunu bir gölü korumak adına çökeltim havuzu inşa ediyoruz. Trabzon Akçaabat Yıldızlı Sera Deresi Islahı 2. Kısım işi kapsamında yapımına başladığımız çökeltim havuzu inşaatımız da şuanda fiziki olarak yüzde 90 seviyesindeyiz. Çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“Sera Gölü’nün eşsiz güzelliğini koruma hedefleniyor”
Çökeltim havuzu inşaatının zemin iyileştirme çalışması ile başladığını ifade eden Balta, “Çökeltim havuzumuz üç gözden oluşmaktadır. Suyun hızı yavaşlayınca askıdaki malzemeler düşüp, su göle girmeden önce çökelecek. Aynı zamanda yapacağımız bariyerle de havzadaki yerleşim yerlerinden atılan yüzer çöpler burada tutulup, gölde kirliliğe neden olmayacak. Bu çalışmamızla birlikte Sera Gölümüzün eşsiz güzelliğini korumayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

03 Kasım, 2024 00:22
blank
İhlas Haber A.

Meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde öncü şehir ‘Samsun’

A+ A-

Samsun, meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor.
Türkiye’nin gıda ambarı olarak kabul edilen Samsun’un Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ovalarında yetiştirilen meyve, sebze ve tarla bitkileri yurtiçi ve yurtdışı birçok yere ihraç gönderiliyor. Soya, çeltik, tütün, ayçiçeği, lahana, karnabahar, brokoli, barbunya, pırasa, turp, biber, fasulye, fındık, kızılcık, kivi, muşmula ve dut üretiminde Türkiye ortalamasının başını çeken Samsun, gıda ambarı olarak başı çekiyor.

Türkiye’den en çok lahana ve karnabahar Samsun’da üretiliyor
TÜİK verilerine göre yılda 416 bin ton lahana üretilen Samsun, ülkedeki lahana üretim payının yüzde 43’üne tek başına sahip. Samsun ayrıca karnabahar üretiminde da yüzde 28 üretim payı ve yıllık 70 bin ton üretimle ilk sırada yer alıyor. Brokoli, barbunya, pırasa, turp, biber ve taze fasulye üretiminde de ilk 10 sırada yer alan Samsun, sebze üretimi konusunda öne çıkıyor.

Fındık, kızılcık, kivi ve muşmulanın üretim adresi Samsun
Sebzede olduğu gibi meyvede de iddialı bir konumda bulunan Samsun, yıllık 112 bin ton fındık üretimi ile ülke genelinde 2. sırada yer alıyor. Samsun ayrıca kızılcık, kivi, muşmula ve dut üretiminde de ilk 10 il arasındaki yerini koruyor.

Kenevir üretim merkezi de Samsun
Samsun, lif ve tohum kenevir üretiminin de merkezi konumunda. Türkiye’deki kenevir lifinin yüzde 71’i tohumunun ise yüzde 18’i Samsun’da üretiliyor. Lif ve tohum kenevir üretiminde 1. sırada olan Samsun’da yılda 315 ton kenevir üretimi gerçekleştiriliyor. Bu kenevirlerin 254 tonu kenevir, 61 tonu da tohumdan üretiliyor.
Çeltik, soya fasulyesi, tütün, ayçiçeği, kuru fasulye, buğday ve şeker pancarı üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun, tarla bitkileri üretiminde de iddiasını devam ettiriyor.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Üniversite Eczanesi
Üniversite Eczanesi
Adres

Üniversite Mahallesi, Efsa Nur Sokak B-Blok No:1-A-B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-2726

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455