Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bugün 8 Kasım, Bir Kentin Tarihi Değiştirdiği Günün Yıldönümü

Kardemir Yayın: 08.11.2023 10:46 |Güncelleme:28.12.2023 11:53
Bugün 8 Kasım, Bir Kentin Tarihi Değiştirdiği Günün Yıldönümü

5 Nisan 1994 yılında dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından  “Ya kapatılacak ya kapatılacak” açıklaması ile kapatılma kararı verilen Karabük Demir Çelik Fabrikaları, 8 Kasım 1994 yılında büyük bir direniş gösterilmesinin ardından yöre halkına 1 lira gibi sembolik bir rakama devredilerek bugün yoluna dolu dizgin devam ediyor.

1989’da 137 gün süren grevin ardından zor bir sürece giren ve aşırı istihdam yüküyle yüksek üretim maliyetleri karşısında her yıl zararı giderek büyüyen KARDEMİR’in, 1994’te dönemin hükümeti tarafından kapatılmasına karar verildi.

Karar üzerine Karabük’te, Çelik-İş Sendikası öncülüğünde 8 Kasım 1994’de halk sokaklara inerek büyük bir eylem yaptı, çocuklar okula gönderilmedi, esnaf kepenklerini kapattı, şehre giriş çıkış sağlayan tüm ulaşım durduruldu.

Okullara gitmeyen öğrenciler, dükkanlarını açmayan esnaf, iş başı yapmayan çalışanlar dönemin söz sahibi  Çelik-İş Sendikasının önderliğinde bir dizi eylemler gerçekleştirmiş,  Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın  kapatılmaması için  Karabük halkı, sivil toplum örgütleri ile birlikte adeta bir destan yazmıştı.

Ogün yaşanan direniş ve hak arama eylemleri sonrası bir çok STK yöneticisi ve gazeteci yargılandı, ancak fabrika kapatılamadı. Ülkede büyük ses getiren 29  yıl önceki bu eylem sonunda fabrika, özelleştirilerek 1 lira gibi sembolik bir rakama yöre halkına devredildi.

KARDEMİR TÜRKİYE”NİN EN BÜYÜK SANAYİ KURULUŞLARI ARASINDA

1994 yılın da dönemin hükümeti tarafından verilen kapatılma kararının ne kadar yanlış olduğu bugün KARDEMİR’in ülke sanayisinde geldiği nokta ile bir kez daha ortaya çıktı. Demir yolu rayı ve ağır profil üretiminde tek milli marka olan, ülkenin stratejik yatırımlarından biri olan demir yolu tekerini üreten, savunma sanayisi ve yerli otomobil konusunda katkılar sunan, yılda 3,5 milyon ton üretim hedefiyle sürekli yatırımlar yaparak teknolojisini yenileyen KARDEMİR, bugün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. (Ramazan Öztürk)

 

 

 

 

 

Yorumlar

  1. […] 8 Kasım tarihi  Karabük için çok büyük anlam ifade ediyor. Ama, bugün 8 Kasım‘da hiç bir şey yaşanmamış, olmamış gibi hareket ediliyor, bir kaç cılız kutlama ve etkinlikle geçiştiriliyor. Oysaki 8 Kasım 1994 yılı Karabük’ün geleceği için bir dönüm noktası idi. O dönemin siyasetçisinden, Sivil Toplum Kuruluşlarına, Gazetecisinden, halkına kadar tüm Karabüklülerin tek vücut olduğu günün adıdır.  Ama bugün gelin görün ki o yıllarda 8 Kasım‘ın çilesini, cefasını, sıkıntısını çekenler unutulmuş, bugün sefasını sürenler ön plana çıkmış durumda. Hiç bir emek sarf etmeden adeta hazıra konarak,  bir de üstüne üstlük sanki  KARDEMİR’in kapatılmaması için mücadeleyi kendileri vermiş gibi ortalıkta dolaşmaları, o gün o mücadeleyi verenleri bir kez daha derinden sarsarken, o mücadelenin içinde yer alan ancak bugün aramızda olmayanların kemiklerini sızlatıyor. […]

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çal Mağarası’nın otopark sorunu çözülüyor

Dünya Yayın: 19.05.2024 04:12
İhlas Haber Ajansı
Çal Mağarası’nın otopark sorunu çözülüyor

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Çal Mağarası’nı ziyaret etti. Mağara çevresine yapılacak yeni otopark alanını yerinde inceleyen Başkan Genç, görüntü kirliliğine neden olan derme çatma yapıların yıkılması için talimat verdi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında olan Çal Mağarası’nı ziyaret etti. Başkan Genç’e ziyarette AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü ve Düzköy Belediye Başkanı Selim Çelenk eşlik etti. Çal Mağarası’nın Trabzon’un önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Genç, Çal Mağarası’nın daha da geliştirilmesi ve ziyaretçilere daha iyi hizmet verebilmesi için yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Mağara çevresinde yapılacak olan yeni otopark alanı için de detaylı bir değerlendirme yapan Başkan Genç, mevcut durumda görüntü kirliliği oluşturan derme çatma yapıların yıkılmasını istedi.

Başkan Genç, Çal Mağarası’nın çevresinin daha düzenli ve estetik bir görünüme kavuşması gerektiğini belirterek, “Trabzon’un doğal güzelliklerini en iyi şekilde koruyarak, turizme kazandırmak bizim öncelikli görevlerimiz arasında. Çal Mağarası, şehrimizin en değerli turizm merkezlerinden biri. Burada yapılacak otopark alanı, ziyaretçilerin konforunu artıracak. Aynı zamanda çevredeki görüntü kirliliğine neden olan yapıları ortadan kaldırarak, doğal dokuyu bozmadan düzenlemeler yapacağız” dedi.