Buğdayın atası ‘siyez’de hasat dönemi başladı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
06 Ağustos, 2023 13:17 tarihinde yayınlandı
0
0

Buğdayın atası ‘siyez’de hasat dönemi başladı

Kastamonu’da geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak anılan coğrafi işaretli siyezin hasadına başlandı.
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yaklaşık 12 bin dekar alanda ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen siyez buğdayı, iç ve dış piyasada ham ve işlenmiş şekilde talep görmeye devam ediyor. Bölgede “kabulca” veya “kaplıca” olarak adlandırılan siyez buğdayının yaklaşık yüzde 70’i bulgur, geri kalan bölümü de un ve yem olarak değerlendiriliyor. Siyez, iç pazarın yanı sıra, son dönemde yurt dışında da yoğun rağbet görüyor. İlaçsız, gübresiz büyüyebilen tek tahıl ürünü olan ve geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan siyez, biçerdöverlerle hasat edilmeye başlandı. İhsangazi ilçesinde siyez üreten çiftçiler, rekolteden memnun olduklarını ifade ettiler.

“9-10 aylık sürecin ardından hasadını yaptık”
İhsangazili çiftçi Yasin Ciğerci, “İhsangazi ilçemizde siyez üretiyoruz. Ekimini yaptıktan sonra gelişimini gözleyerek, 9-10 aylık sürecin ardından hasadını yaptık. Her yıl 20 Temmuz gibi hasadını yapardık. Bu yıl hava şartlarından dolayı 5 Ağustos’a kadar bekledik. Eğer erken hasat yapsaydık yeşil olarak biçmiş olacaktık. Erken biçtiğiniz zaman kendisini beslememiş olur. Siyez buğdayımız kendisini iyi yetiştirdiği için güzel bir sonuç ortaya çıktı. Hasattan sonra taş değirmende işleyerek katma değerli ürünler üreteceğiz. Türkiye ekonomisine katkı sağlamak istiyorum. Bu sebeple gelecek sene daha çok siyez ekmeyi düşünüyorum. Herkes çiftçiliğe özen göstermeli. Genç arkadaşlarımız da bunu yapsın” dedi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
ziraat turkiye kupasi samsunspor 0 trabzonspor 0 ilk yari 69AC2FYA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2026 20:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Ziraat Türkiye Kupası: Samsunspor: 0 – Trabzonspor: 0 (İlk yarı)

Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final maçında Samsunspor, sahasında Trabzonspor’u ağırlıyor. Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz eşitlikle tamamlandı.

Maçtan dakikalar (İlk yarı)

3. dakikada ceza sahasına giren Holse’nin pasında kale ağzında topla buluşan Yalçın’ın şutunda meşin yuvarlak az farkla direğin solundan auta çıktı.

28. dakikada Coulibaly’nin sağdan ortasında altıpas üzerinde topla buluşan Tomasson’un şutunda kaleci Onana meşin yuvarlağı parmaklarının ucuyla son anda kornere çeldi.

33. dakikada Ndiaye ile verkaç yaparak ceza sahasına giren Holse’nin sol çaprazdan vuruşunda kaleci Onana topu iki hamlede kontrol etti.

35. dakikada Pina’nın ortasında penaltı noktası üzerinde Augusto’nun şutunda kaleci Okan gole izin vermedi.

Stat: 19 Mayıs

Hakemler: Atilla Karaoğlan, Anıl Usta, Gökhan Barcın

Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Lubo Satka, Rick van Drongelen, Logi Tomasson, Antoine Makoumbou, Olivier Ntcham, Carlo Holse, Tanguy Coulibaly, Yalçın Kayan, Cherif Ndiaye

Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Joe Mendes, Ali Diabate, Toni Borevkovic, Soner Gönül, Yunus Emre Çift, Afonso Sousa, Elayis Tavsan, Marius Mouandilmadji

Teknik Sorumlu: Sebastian Hahn

Trabzonspor: Andre Onana, Wagner Pina, Chibuike Nwaiwu, Stefan Savic, Mustafa Eskihellaç, Tim Jabol Folcarelli, Christ Oulai, Ozan Tufan, Oleksandr Zubkov, Felipe Aupusto

Yedekler: Onuralp Çevikkan, Ahmet Yıldırım, Mathias Lövik, Salih Malkoçoğlu, Benjamin Bouchouari, Onuralp Çakıroğlu, Anthony Nwakaeme, Ernest Muçi, Umut Nayir

Teknik Direktör: Fatih Tekke

Sarı kartlar: Ndiaye, Coulibaly (Samsunspor), Mustafa Eskihellaç (Trabzonspor)

Bizi sosyal medyadan takip edin